Kristijano Ronaldo (©Reuters)
Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Koji se to đavo događa: Ronaldo i 100.000.000 za Osimena!? Ajaks odbio 90.000.000 za Antonija, Čelsi gubi Obamejana

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.08.22. | 01:23

Napet finiš prelaznog roka na Old Trafordu

Ne tako davno da je neko pozvao Florentina Pereza i ponudio mu da za 100.000.000 evra proda Kristijana Ronalda, predsednik Real Madrida verovatno bi ga pogledao ispod oka i pitao da li je normalan.

Vremena se, međutim, menjaju, a u fudbalu posebno brzo. Toliko da smo pre dve godine bili svedoci gašenja brojnih "malih" klubova usled finansijske krize izazvane pandemijom korona virusa i smanjivanja plata u onim najvećim, a već ovog leta ponovo se igrači kupuju za desetine miliona evra. I to oni koji iza sebe imaju tek sezonu-dve seniorskog fudbala na visokom nivou. Otud 65.000.000 evra za transfer Marka Kukurelje, 80.000.000 za 22-godišnjeg Oreljana Čuamenija, a 70.000.000 za 30-godišnjeg Kazemira...

Izabrane vesti

No, da se vratimo na Ronalda. I sam Portugalac je pre četiri leta prodat Juventusu za 117.000.000 evra, a prošlogodišnji povratak u Mančester Junajted umesto bajke pretvorio mu se u košmar. Nezadovoljan što klub nije uspeo da se plasira u Ligu šampiona i što je prošle sezone zajedno sa saigračima više služio za podsmeh protivničkih navijača nego bio konkurentan u borbi za vrh Premijer lige, trofejni golgeter zatražio je rastanak. To je uzrokovalo da ove sezone ima status rezerve kod novog trenera Erika Ten Haga, što dodatno pogoršava situaciju u kojoj već nedeljama ne uspeva da pronađe nekoga ko bi ga angažovao. Sigurno da ima takvih, ali ne za platu od skoro 30.000.000 evra neto, koliko ima na Old Trafordu. Niti bilo kakvu sličnu, s obzirom na to da ima 37 godina.

Ima Ronaldo sjajnog menadžera, jednog od najpoznatijih na svetu - Žorža Mendeša, ali uprkos svom uticaju i kontaktima, ni on nije uspeo da ga "ubaci" u Bajern Minhen, Borusiju Dortmund, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen, Čelsi, Barselonu, čak ni nazad u Real Madrid. Nova zamisao poznatog "superagenta" je - Napoli.

Iz Italije, od dosad uglavnom pouzdanog Đanluke Di Marcija stiže informacija da portugalski menadžer posreduje u pregovorima Napolija i Mančester Junajteda oko transfera Viktora Osimena u Englesku u zamenu za 100.000.000 evra i Kristijana Ronalda na pozajmicu.

Eto koliko se brzo vremena menjaju. Pre pet godina Ronaldo je drugi put uzastopno, a peti ukupno, osvojio Zlatnu loptu, dok ga danas koriste za potkusurivanje. Navodno, podno Vezuva nemaju ništa protiv, ali od Mančester Junajteda traže da pokrije veći deo Portugalčeve plate.

Angažovanje Osimena pojavilo se kao prinudni potez, pošto je Ajaks odbio da proda Antonija uprkos Junajtedovom povećanju ponude na 90.000.000 evra. Iako mladi napadač (koji još nema sezonu u seniorskom fudbalu s dvocifrenim brojem golova) insistira na odlasku, u Amsterdamu je dobio negativan odgovor pod obrazloženjem da je preostalih pet dana do zatvaranja transfer pijace nedovoljno vremena da se pronađe adekvatna zamena.

"Još u februaru moji menadžeri obavestili su Ajaks da želim novi izazov i da će se tokom leta pojaviti klubovi sa bogatim ponudama za moj transfer. I kada su mi ponudili novi ugovor, rekao sam im da želim da idem. Ja ne tražim od Ajaksa da raskinemo ugovor, već da me prodaju za iznos koji bi bio rekordan za nekog igrača iz Eredivizije", izjavio je 22-godišnji Brazilac.

A, paralelno sa ove dve priče, pojavila se i vest da Mančester Junajted pokušava da preduhitri Čelsi u pregovorima sa Barselonom oko povratka Pjer-Emerika Obamejana u Premijer ligu.

Katalonci su primorani da prodaju nekadašnjeg napadača Arsenala, iako je zablistao proletos po dolasku na Kamp Nou, kako bi olakšali budžet i mogli da registruju Žila Kundea, jer im je trenutno kvalitetan štoper mnogo potrebniji od napadača. Londonski Plavci nudili su 18.000.000 evra i Markosa Alonsa, međutim, Barselona je sada u poziciji da od Junajteda izvuče više novca. Ukoliko se dogovore sa Crvenim đavolima, bio bi to drugi put ovog leta da Katalonci "ispale" Čelsi, jer su im prethodno od Sevilje pred nosom uzeli upravo Kundea.

Uzbudljiv je tekući prelazni od prvog dana, kada se naširoko pričalo o odlasku Kilijana Mbapea iz Pari Sen Žermena u Real Madrid, ali se to, ipak, nije dogodilo. Erling Haland jeste napustio Borusiju Dortmund, ali i on je umesto "već viđenog" transfera u Barselonu, završio u Mančester Sitiju. Na Kamp Nou je umesto njega stigao Robert Levandovski, a bilo je još mnogo drugih velikih poslova. U finišu bi, posle dovođenja Kazemira, još jednom mogao da zablista Mančester Junajted...

Uz iskusnog Brazilca ovog leta su na Old Traford došli Lisandro Martinez iz Ajaksa za nešto manje od 60.000.000 evra, Tajler Malasija iz Fajenorda za 15.000.000 i Kristijan Eriksen kao slobodan igrač. I trener Erik Ten Hag iz Ajaksa, pod čijom komandom ekipa nije dobro krenula, ali je posle poraza od Brajtona (1:2) i Brentforda (0:4) pobeđen Liverpul (2:1) u velikom derbiju kao nagoveštaj boljih dana. Sa ili bez Kristijana Ronalda u timu, saznaćemo uskoro.


tagovi

Kristijano RonaldoŽorž MendešNapoliMančester JunajtedLetnji prelazni rok 2022AntoniČelsiPjer Emerik Obamejan

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara