Voždovac – Mačva (©Starsport)
Voždovac – Mačva (©Starsport)

Koji su klubovi meka za igrače do 21. godine: Dortmund u ligama petice, Mačva u Srbiji

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.04.21. | 15:40

Ni sekunda u Laciju, Totenhemu, Sevilji...

Uvek Fudbalska opservatorija (CIES) donosi zanimljive statističke podatke proučavajući sve lige sveta, a u novom izdanju ovog magazina bavili su se time koji su klubovi širom sveta meka za mlade igrače, do 21. godine.

CIES je analizirao u kojim klubovima najveću minutažu dobijaju fudbaleri koji se u Srbiji nazivaju „bonusima“, pa i pored tog uvedenog pravila, superligaških timova nema prvi vrhu ni u Evropi, a samim tim ni u svetu.

Izabrane vesti

Kada su lige petice u pitanju, mlade igrače najviše forsira Borusija Dortmund. Na njenim utakmicama 28,5 odsto minuta pripalo je fudbalerima koji su mlađi od 21 godine. Sledi francuska Nica sa 24,3 odsto, pa Monako sa 24,1 odsto, pa još jedan klub iz iste lige, Ren sa 20,7 odsto.

Zvuči neverovatno, ali postoji ceo niz klubova u kojima igrači ispod 21 godine nisu dobili ni minut na terenu! U pitanju su Lacio, Ajntraht Frankfurt, Inter, Kadiz, Valjadolid, Fulam, Totenhem, Sevilja, Kristal Palas...

Kada je cela Evropa na meniju, onda je ubedljivi pobednik letonska Meta, koja izgleda ni nema mnogo starijih igrača. Čak 88,1 odsto minuta na mečevima tog tima pripalo je „klincima“. Sledi moldavska Dačija (57,6%), pa letonske Valmeira (51,5%) i Daugavpils (51,1%), a onda danski Nordsjiland (48,9%). Prvi vrhu je crnogorski OFK Titograd, na sedmom mestu sa 47,6% fudbalerima ispod 21 godine.

Kada je Srbija u pitanju, lider je šabačka Mačva. Kada su shvatili da su ostali bez šansi da izbegnu ispadanje iz Superlige, Čivijaši su se okrenuli forsiranju mladih fudbalera, pa 30,3 odsto vremena na terenu pripada njima. Sledi Voždovac (25,4%), Metalac (24,3%), pa Čukarički (20%). Na šestom mestu je Partizan (15,8%), Crvena zvezda je tek na 15. poziciji (10%), a odmah ispod nje je Vojvodina (7,9%). Najmanje poverenja u mlade fudbalere ima Napredak – dao im je samo 5,5% minuta.

Među klubovima u Evropi koji su najmanje forsirali „decu“ je hrvatski Osijek, kandidat za titulu, sa samo 0,8 odsto minuta podarenih svojim talentima.


tagovi

Mačva ŠabacBorusija DortmundLacioSuperliga SrbijeOsijekBundesligaCIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara