Koliko je zaista krut Pedro Martins i šta smeta navijačima Olimpijakosa: Nijednom isti tim u Ligi šampiona, niko ga nije uništio, ali nema tečne igre, ni jasnog pečata

Vreme čitanja: 5min | sre. 11.12.19. | 08:45

Portugalac tokom rada u Pireju nije uspeo da pridobije publiku, niti da ubedi predsednika Marinakisa da je pravi trener za grčkog velikana

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Atine)

Devet pobeda i četiri remija u prvenstvu, gol razlika 23:5 i prvo mesto ispred snažnog PAOK-a zahvaljujući boljolj razlici. Jedan remi i četiri poraza u Ligi šampiona, pritom nijedan debakl, i otvorena šansa da se pobedom u poslednjem kolu obezbedi proleće u Evropi. Uprkos svemu, Pedro Martins tokom čitave jeseni hoda na ivici žileta, možemo da kažemo i otkaza u Olimpijakosu. Prosečni ljubitelj fudbala u našoj zemlji bi se jasno pitao - zašto je tako?

Izabrane vesti

U Pireju očigledno dobra izdanja i poluvremena iz okršaja sa Totenhemom nisu bila dovoljna se bivši trener Vitorije Gimaraeš uvuče pod kožu zahtevnoj publici na i još napornijem gazdi Evangelosu Marinakisu. Na Karaiskakiju vlada mišljenje da Olimpijakos ne igra na zadovoljavajućem nivou, pa je Martinsu omča oko vrata vezana i uoči utakmice sa Crvenom zvezdom, bez obzira na to što mu je osvajanje šampionske titule stavljeno kao jedina striktna obaveza ove sezone. Baš kao i kada je u pitanju srpski prvak, Liga šampiona je ta koja kroji generalan utisak javnosti i ostavlja neku vrstu pečata ovog tima. Taj pečat je u najmanju ruku nejasan.

Kada smo radili analize Martinsove fudbalske filozofije uoči meča u Beogradu, Portugalac je ostavljao utisak striktnog trenera koji ima izgrađen tim i formaciju od koje nikako ne odstupa. Od meča na stadionu "Rajko Mitić" pa do danas šef strfuke Olimpijakosa se pošteno potrudio da sve to demantuje. Formaciji 4-2-3-1 je poprilično ostao veran, posebno u Ligi šampiona, gde je samo vršio sitne korekcije u sistemu (prelazio na 4-3-3 i 4-1-4-1), dok je u prvenstvu u poslednjih nekoliko nedelja znao da odigra u formaciji 4-4-2, ali sa jednim „lažnim“ špicem kao što je Sudani. Takva kombinacija u Ligi šampiona nije bila ni moguća, s obzirom da Alžirac nije ni registrovan za elitno takmičenje. Formacija sa dvojicom napadača dala je rezultata u drugom poluvremenu nedavnog derbija sa PAOK-om, kada je gigant iz Pireja stigao do boda, ali da od potpune promene sistema neće biti ništa bilo je jasno već proteklog vikenda, kada se Martins vratio na 4-2-3-1 i lagano preslišao Panatelikos (3:0). Eventualna formacija sa dva teška špica kao što su Gerero i El Arabi bi predstavljala preveliki rizik, a Portugalac jednostavno nije trener koji sme previše da rizikuje.

Iako ima oformljenu oksonicu tima, Martins je dosta lutao i u Ligi šampiona. Činjenično stanje kaže da nijednom u dosadašnjih pet utakmica nije izveo isti tim, što govori o tome da od septembra do danas nije uspeo da pronađe dobitnu kombinaciju. Najmanje promena pravio je u poslednjoj liniji tima, gde su izuzev meča sa Crvenom zvezdom, kada je na desnom beku igrao Vasilis Torosidis, četvortku ispred golamana Žozea Se na preostala četiri meča činili Elabdelaui, Semedo, Merija i Cimikas. Promene u veznom redu mahom su zavisile od stanja u kojem se nalazio Matje Valbuena, koji je ponovo povređen, što predstavlja ozbiljan hendikep za crveno-bele iz Pireja. Tako je francuski majstor igrao samo protiv Totenhema na startu, dok je na stadionu "Rajko Mitić" na njegovom mestu bio Benzija, ali nije položio ispit. Jedini koji je odigrao svih pet mečeva u manevru Olimpijakosa bio je pouzdani Andreas Buhalakis. Mohamed Kamara je propustio samo meč protiv Totenhema u Pireju, dok glavnog kreatora Giljermea nije bilo samo na stadionu Rajko Mitić protiv Crvene zvezde.

Kada su u pitanju krilne pozicije tu nije bilo previše dileme, s obzirom da su na tri od pet mečeva zajedno igrali Podense i Masuras. Ipak, i tu je Martins takođe znao da iznenadi, pa je Podensea ostavio na klupi u Beogdadu, a Masurasa u Minhenu, kada je na levom boku bio Lazar Ranđelović. Prilično neodređen ove jeseni Martins je bio kada su u pitanju najistureniji igrači, pa mu je tako Gerero, koji je dao četiri gola ove sezone (dva u prvenstvu i dva u Ligi šampiona) tri puta bio starter u elitnom takmičenju, a El Arabi, koji je postigao 10 golova (šest u prvenstvu, dva u kvalifikacijama, dva u LŠ), započeo samo okršaje sa Bajernom u Pireju i Totenhemom u Londonu. Ono što se moglo naslutiti proteklog vikenda, jeste da bi Marokanac mogao da bude starter na večerašnjem meču, s obzirom da je bio dvostruki strelac i najbolji igrač meča sa Panetolikosm, a Martins ga je već u 65. minutu izveo sa terena, kako bi mu sačuvao snagu. Ipak, videćemo šta je Portugalac spremio ovoga puta.

EL ARABI DAJE GOL - 2,30! TOMANE DAJE GOL - 4,50! GOL IZ PENALA - 3,00!

Ono što bi takođe navijači Olimpijakosa mogli da stave kao zamerku na rad Portugalca jeste činjenica da njegov tim nije bio dovoljno ubedljiv ni u domaćem prvenstvu, bez obzira na visok plasman na tabeli. Olimpijakos je ove jeseni postigao više od dva gola samo na dve utakmice, od čega je jedna poslednja protiv Panetolikosa, dok je u derbijima savladao samo AEK (2:0) i remizirao sa Panatinaikosm (1:1) i PAOK-om (1:1). Marinakis je prošle sezone nekako prešao preko toga što je titula završila u Solunu, ali ove nema nameri da dozvoli identičan propust, pa nije ni čudo što je Pedro Martins pod tolikim pritiskom.

Kada je u pitanju večerašnji okršaj, Martins se odlučio za formaciju 4-3-3. Umesto Merije u poslednjoj liniji od starta meča zaigraće Papadopulos, dok će najisturenijeg igrača i definitivno igrati El Arabi. Dakle, Olimpijakos će nastupiti u sastavu: SaElabldelaui, Semedo, Papadopulos, CimiksasGiljerme, Kamara, BuhalakisMasuras, El Arabi, Podense.

SASTAVI OLIMPIJAKOS NA DOSADŠNJIM MEČEVIMA U LIGI ŠAMPIONA:

Totenhem (D) 4-2-3-1: Sa – Elabdelaui, Semedo, Merija, Cimikas – Buhalakis, Giljerme – Podense, Valbuena, Masuras – Gerero.

Crvena zvezda (G) 4-2-3-1: Sa – Torosidis, Semedo, Merija, Cimikas – Buhalakis, Kamara – Masuras, Benzija, Lovera – Gerero.

Bajern Minhen (D): 4-3-3: Sa – Elabdelaui, Semedeo, Merija, Cimikas – Buhalakis, Giljerme, Kamara – Podense, El Arabi, Masuras.

Bajern Minhen (G): 4-3-3: Sa – Elabdelaui, Semedo, Merija, Cimikas – Buhalakis, Kamara, Giljerme – Ranđelović, Gerero, Podense.

Totenhem (G) 4-1-4-1: Sa – Elabdelaui, Semedo, Merija, Cimikas – Giljerme – Podense, Buhalakis, Kamara, Masuras – El Arabi.

LIGA ŠAMPIONA - 6. KOLO

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,18) PSŽ (7,75) Galatasaraj (13,0)
21.00: (3,45) Klub Briž (3,50) Real Madrid (2,10)

GRUPA B

21.00: (1,38) Bajern (5,00) Totenhem (7,75)
21.00: (1,55) Olimpijakos (4,00) Crvena zvezda (6,25)

GRUPA C

18.55: (4,40) Dinamo Zagreb (3,70) Mančester Siti (1,80)
18.55: (2,65) Šahtjor (3,30) Atalanta (2,65)

GRUPA D

21.00: (1,15) Atletiko Madrid (7,50) Lokomotiva Moskva (20,0)
21.00: (2,15) Leverkuzen (3,45) Juventus (3,35)

Utorak

GRUPA E

Napoli – Genk  4:0 (3:0)
/Milik 3, 26, 38p, Mertens 74p/

Salcburg – Liverpul 0:2 (0:0)
/Keita 57, Salah 58/

GRUPA F

Inter – Barselona 1:2 (1:1)
/Lukaku 44 – Perez 23, Fati 87/

Borusija Dortmund – Slavija Prag 2:1 (1:1)
/Sančo 10, Brant 61 – Suček 43/

GRUPA G

Benfika - Zenit 3:0 (0:0)
/Ćervi 47, Pici 58pen, Azmun 79ag/

Lion - RB Lajpcig 2:2 (0:2)
/Auar 50, Depaj 82 - Forsberg 9pen, Verner 33pen/

GRUPA H

Ajaks - Valensija 0:1 (0:1)
/Rodrigo 24/

Čelsi - Lil 2:1 (2:0)
/Abraham 19, Aspilikueta 35 - Remi 78/

FotoReuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara