Horhe Valdivija (Foto: AFP)
Horhe Valdivija (Foto: AFP)

Kolo Kolo pred istorijskim ispadanjem, Moderni Klasiko kao borba za goli život

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.12.20. | 20:30

Čileanska Primera: Najtrofejniji klub u zemlji pred ambisom, dok najveći rival Univerzidad Katolika hita ka tituli

U okvirima čileanskog fudbala Kolo Kolo oduvek predstavlja sinonim uspešnog kluba: Najpopularniji, najtrofejniji, prvi i za sada jedini osvajač Kopa Libertadoresa u zemlji i pride jedini koji nikada nije ispadao iz čileanskog šampionata. Međutim, ove sezone bi tim iz Santijaga mogao da prekine tu tradiciju dugu gotovo čitav vek - osnovan 1925. godine – pošto je posle dve trećine sezone zakucan za dno čileanske Primere.

Sunovrat Kolo Koloa krenuo je naglo. Prethodne sezone poneo je naslov vicešampiona, a nešto više od godinu dana kasnije vodi borbu za goli život. U preostalih deset kola popularne Bele očekuje deset finala, većih od mnogih koji su ih vodili do titule. Jer ovim bi odbranili čast. I odlučno su krenuli u nameri da ga zaista i sačuvaju. U prethodnom kolu upisali su tek peti trijumf u prvenstvu savladavši Union Espanjolu, ali ih ove subote očekuje mnogo veći izazov. Zapravo najveći – Univerzidad Katolika (22.00). Ljutiti gradski rival i najveći takmac u zemlji.

Izabrane vesti

Krstaši u 237. Moderni Klasiko, kako ga pojedini čileanski mediji nazivaju, ulazi sa potpuno drugačijim motivom. Cilj Univerzidad Katolike je da potencijalnim trijumfom sačuva lidersku poziciju u šampionatu i nastavi put ka odbrani titule prvaka. Pritom, nema sumnje da će dodatni motiv predstavljati činjenica da da bi nnajvećem rivalu mogla da zagorča život.

Ono što bi moglo da ohrabri Kolo Kolo jeste poraz koji je Univerzidad pretrpeo sredinom nedelje u revanšu četvrtfinala Kopa Libertadoresa u četvrtom minutu nadoknade od Veleza, pa će moral domaće ekipe biti upitan pred derbi. Pored toga, može Večiti šampion da se uzda i u tradiciju, s obzirom da je na prethodnih šest gostovanja Univerzidadu poražen samo jednom. Ali to je bio “pravi“ Kolo Kolo. Ovaj sad nije ni senka najtrofejnijeg čileanskog kluba...

U redovima domaćeg sastava pod znakom pitanja je standardni štoper Valber Uerta koji je osetio bol ii levoj preponi na meču sa Velezom. Na sve ostale Ariel Olan može da računa. U taboru gostiju van stroja je napadač Nikolas Blandi. Strelac tek dva gola u aktuelnoj sezoni se nije osećao dobro pred duel, zbog čega se neće naći među putnicima. Dobra vest za Gustava Kinterosa je da su se vratili 21-godišnji napadač Ivan Morales i posebno iskusni vezista Horhe Valdivija. Popularni El Mago je početkom meseca vratio u Kolo Kolo, klub u kojem je ponikao, i kojem je potreban sada kada je najteže. Na prethodna tri meča je izostao iz tima zbog nedovoljne fizičke spreme – ipak mu je 37 godina – ali se očekuje da večeras zaigra. Vreme je da baci magiju, jer jedino tako Kolo Kolo može da sačuva status prvoligaša.

ČILE 1 - 25. KOLO

Subota

22.00: (1,68) Univerzidad Katolika (3,50) Kolo Kolo (5,00)

Nedelja

14.30: (1,78) Palestino (3,50) Audaks Italijano (4,30)

21.00: (2,15) Antofagasta (3,30) Santijago (3,20)

23.15: (1,85) Univerzidad Čile (3,40) Huačipato (4,10)

Ponedeljak

01.30: (2,50) Kokimbo Unido (3,20) O’Higins (2,70)

22.00: (2,30) Union Konsepsion (3,25) La Serena (2,95)

Utorak

00.30: (2,95) Kuriko Unido (3,25) Union Espanjola (2,30)



tagovi

Univerzidad KatolikaKolo KoloČile 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara