Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Kompaniju prvi trenerski trofej izmakao iz ruku, Lemajićeva prečka nije skupo koštala Gent

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.04.22. | 18:01

Bizoni prekinuli sedmogodišnji post

Tri sezone rada u Anderlehtu nisu bile dovoljne Vensanu Kompaniju da šampionski gen iz igračkih dana prenese na svoje pulene. Nije legenda Mančester Sitija imala bolju priliku da se domogne trofeja otkako se latila trenerskog posla, ali će na isti morati da sačeka makar još neko vreme. Ovog puta on ide u ruke fudbalera Genta. Ekipa Hejna Vahazebruka je boljim izvođenjem penala slavila u ne preterano uzbudljivom finalu Kupa Belgije i prekinula sedmogodišnji post na Gelamko Areni – 0:0, penalima 4:3.

Poslednji put prašina sa trofejnih vitrina Genta skinuta je 2015. godine osvajanjem titule u Župile ligi. Na uspeh u najmasovnijem fudbalskom takmičenju Belgije Bizoni su čekali još duže, od 2010. godine. Navijači belgijskog Kraljevskog kluba nisu imali povod za slavlje nakon što su 2017. godine osvojili prvenstvo, i mada slove za drugi najtrofejniji klub u Kupu, poslednji su podigli pre gotovo decenije i po, 2008. godine. Kompani je bio blizu da prekine sušan period, jedan od dužih u klupskoj istoriji, ali je zastao na poslednjem koraku. Uspeha ga je koštala bela tačka.

Izabrane vesti

Ruku na srce, pitanje je da li je i zaslužio trofej, jer njegovi momci, iako statistički gledano imaju šest udaraca u okvir protivničkog gola, nijendom nisu ozbiljnije ugrozili gol Davija Rofa. Ne bi ni do penala stigli da je srpski napadač Darko Lemajić tri minuta pre kraja drugog produžetka realizovao najbolju priliku na meču umesto što je pogodio prečku. Srećom po njega, ali i po čitav Gent, taj promašaj nije ih skupo koštao.

Utakmica u Briselu nije donelo mnogo toga lepog za oko. Gent je pokazao tek nešto veću nameru da napadne, samim tim imao blagu inicijativu, za koji procenat veći posed lopte, kao i primedbe na račun glavnog arbitra.

Popularni Bizoni, a pogotovo njihovi navijači, bili su nezadovoljni odlukom Lorensa Vizera da ne dosudi penal posle starta Serhija Gomeza nad mladim Matiseom Saoiseom sredinom poluvremena, da bi revolt nominalnog domaćina Vizer dodatno izazvao dodelivši Kristoferu Olsonu samo žuti karton zbog oštrog starta nad Vadisom Ođiđom Ofoeom.

Uspela je ekipa Hejna Vanhazebruka krajem prvog dela i pored malog broja prilika da postigne gol, strelac je bio Roman Bezus, ali je pogodak poništen – opravdano – pošto se ukrajinski napadač aktivirao iz ofsajda.

Oprezan pristup u 90 minuta doneo je dodatnih 30 koji su bili znatno sardžajni od regularnog dela. Krenulo je sa po ozbiljnom prilikom na obe strane već na samom startu produžetaka, stopostotnu je na petercu za Gent imao rezervista Norio Fortuna, ali se propisno obrukao i promašio čitav fudbal pred golom rivala. Otvorila se na suprotnoj polovini kontra za Anderleht, Ait El Hađ se odličnom kretnjom otvorio na levom boku, međutim, oklevao je sa udarcem, te je izblokiran u poslednjem trenutku.

Najbolja prilika na meču stigla je pred sam kraj drugog produžetka, a imali su je gosti. Ponovo je opasan bio Fortuna, gađao je glavom sa pet metara, ali je uz pomoć stative Hendrik van Krombruh odbranio njegov udarac. Lemajić je bio u još boljoj poziciji, sačekao je odbitak sa sedam metara, golman Anderlehta još je bio na zemlji, praktično već savladan, mogao je srpski napadač da upuca trofej za svoj klub, ali je umesto toga pogodio prečku i meč odveo u penale.

Prva sedmorica izvođača, među njima i Lemajić, bili su smireni i fokusirani, samim tim i stopostotni, pa nisu ostavili priliku golmanima da makar jedan "skinu". A onda je vezista Anderlehta Džoš Kulen prvi "pao", Rof ga je pročitao i poslao kapitena Mičela Ngadua da donese trofej ekipi. Međutim, morao je sam da odradi kompletan posao pošto je Van Krombruh spistio rampu Ngaduu. Odbranio je belgijski čuvar mreže drugi uzastopni penal, prozreo nameru Mičela Murilja i slavlje je moglo da počne.

KUP BELGIJE – FINALE

Ponedeljak

Gent - Anderleht 0:0, penalima 4:3


tagovi

Kup BelgijeAnderlehtGent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara