Škrinijar, Kral, Robertson i Natho (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Škrinijar, Kral, Robertson i Natho (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Komšijski u Bratislavi, Škoti i Izraelci u klinču pred oktobarski dvoboj

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.09.20. | 14:27

Dva interesantna duela u Grupi 2 divizije B Lige nacija

Slovačka i Češka, dve komšijske države, sučeljavaju se u Bratislavi na početku nove kampanje Lige nacija (20.45). Pošto će Škotska i Izrael popuniti Grupu 2 divizije B, sve četiri ekipe su svesne da bi svaki ispušteni bod mogao da se pokaže ključnim kada su u pitanju promocija i ispadanje.

Sokolovi nisu uspeli da obezbede prva dva mesta u svojoj kvalifikacionoj grupi za EURO 2021, ali bi i dalje mogli da se plasiraju na završnu smotru Evropskog prvenstva pošto se u plej-ofu suočavaju sa Republikom Irskom. Trupe Pavela Hapala teško je pobediti kod kuće, ali imajte na umu da je prvi golman Martin Dubravka iz Njukasla povređen i da nije pozvan u nacionalni tim.

Izabrane vesti

Česi su, s druge strane, u dobrom ritmu. Selektor Jaroslav Silhavi sjajno radi sa Lavovima, pa iako mu nedostaju imena visokog profila iz proteklih godina, uspeo je da osigura sedmo uzastopno učešće na smotri najboljih selekcija Evrope. Međutim, uprkos njihovom statusu autsajdera u tom takmičenju, Lavovi se smatraju favoritima za promociju iz divizije B u Ligi nacija. Silhavi ima veliki kredit kod čelnih ljudi Saveza, a kako i ne bi kada je pre 11 meseci uspeo da zabeleži pobedu nad Engleskom, uskrativši selekciji Tri lava maksimalan učinak u kvalifikacijama. Samo taj podvig dovoljan je da selektor Čeha veruje u ovu grupu igrača, ali morao bi da zahteva veću doslednost od igrača koji su u međuvremenu izgubili od Severne Irske i Bugarske.

I dok Češka može da se fokusira na ovo takmičenje u naredna tri meseca, prioritet Slovačke biće prolazak kroz plej-of do EURO 2021. Dva poraza od Hrvatske i remi sa Velsom kod kuće doprineli su padu Sokolova u pogledu automatskog odlaska na EP, ali Pavel Hapal i dalje veruje da njegov sastav ima dovoljno znanja da do novembra zabeleži neke važne rezultate. Pojava mladog napadača Roberta Boženika, koji je zimus iz Žiline prešao u Fajenord za 4.600.000 evra, spada među glavne uzdanice Slovaka.

Nakon što je pomogao Fulamu da ostvari plasman u Premijer ligu, Marek Rodak bi trebalo da večeras debituje na golu u odsustvu povređenog Dubravke. Nedostajaće još kapiten Marek Hamšik, ali i defanzivac Hancko koji igra u praškoj Sparti. Sa druge strane, u sastavu neće biti Patrika Šika.

U drugom susretu Grupe 2 na Hempden Parku u Glazgovu se sastaju Škotska i Izrael (20.45). Dve reprezentacije se međusobno suočavaju i u polufinalu plej-ofa za odlazak na EURO 2021, što znači da će ovaj okršaj iskoristiti kao dobru pripremu za oktobarski obračun.

Škotski šef Stiv Klark može da računa na ključne igrače za otvaranje Lige nacija i nije ni čudo što se domaćini vide kao favoriti za pobedu u meču. Čovek kojeg treba pripaziti na domaćem terenu biće bek Endi Robertson, koji je nedavno sa Liverpulom osvojio titulu u Premijer ligi.

Izrael se, s druge strane, mučio u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, dok je tim u tom procesu pretrpeo četiri poraza u poslednjih pet utakmica.

Klark nije pozvao Stivena Nejsmita, Čarlija Malgrua i Granta Henlija, a iz selekcije se povukao Robert Snodgras. Što se tiče Izraela, vršilac dužnosti selektora Vili Rutenštajner nije imao ozbiljnijih problema, pošto su mu na raspolaganju Eran Zahavi, Munas Dabur i kapiten Bibras Natho, jedan od najboljih igrača Partizana.

LIGA NACIJA B – 1. KOLO

Petak

GRUPA 1

20.45: (2,35) Norveška (3,20) Austrija (3,15)

20.45: (2,25) Rumunija (3,10) Severna Irska (3,50)

GRUPA 2

20.45: (3,00) Slovačka (3,10) Češka (2,50)

20.45: (1,95) Škotska (3,10) Izrael (4,10)

*** kvote su podložne promenama

Četvrtak

GRUPA 3

Rusija - Srbija 3:1 (0:0)

/Dzjuba 48, 81, Karavajev 69 - Mitrović 78/

Turska - Mađarska 0:1 (0:0)

/Soboslai 79/

GRUPA 4

Četvrtak

Bugarska - Republika Irska 1:1 (0:0)

/Kraev 56 - Dafi 90+3/

Finska - Vels 0:1 (0:1)

/Mur 80/

aa


tagovi

Liga nacijareprezentacija škotskereprezentacija Izraelareprezentacija Slovačkereprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara