Reprezentacija Brazila (Reuters)
Reprezentacija Brazila (Reuters)

Konačan spisak Brazila za Mundijal! Tu je omraženi Dani Alves, najveći gubitnik - Bobi Firmino

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.11.22. | 17:11

Tite objavio imena 26 igrača za Katar

Brazil je otkrio karte, selektor Tite danas je objavio spisak od 26 igrača na koje računa za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ne treba trošiti reči koliko je to velika i bitna vest u najfudbalskijoj zemlji sveta. Uvek je pitanje od nacionalnog interesa ko će predstavljati Selesao na Mundijalu.

Izabrane vesti

Od prethodnog SP u Rusiji reprezentacija je u novom mundijalskom ciklusu odirgala 50 utakmica za četiri i po godine, a selektor Tite je zvao 88 igrača iz 11 različitih zemalja. Neki od njih su bili samo prolaznici poput Fuzata, Marsinja, Žorža, Samira, Klaudinja ili Tijaga Galjarda. Ali većina igrača je bila konstantna na Titeovim spiskovima.

Ipak, pored tolikog broja kvalitetnih fudbalera nije se bilo lako odlučiti za konačnih 26 zbog čega Tite nije želeo da otkriva širi spisak od 55 imena kako bi izbegao tenzije i polemike u javnosti. Najveći pritisak je selektor prethodnih dana trpeo u brazilskoj javnosti zbog Flamengovih igrača i Danija Alvesa.

Dobar deo medija, navijača i nekih poznatih fudbalskih imena su vršili pritisak da se u reprezentaciju pozove nekolicina Flamengovih fudbalera (Rodinej, Everton, Pedro, Gabigol…) koji su se nedavno okitili titulom prvaka Južne Amerike. Takođe, ogroman broj navijača, medija, javnih ličnosti u Brazilu je protiv poziva veteranu Daniju Alvesu koji tamo nema dobar imidž i prilično je omražen. Loš status u javnosti ima i Riberto Firmino kojeg su mnogi želeli da vide van reprezentacije.

Tite je na kraju presekao i odabrao 26.

Očekivano, pozvana je standarna golmanska trojka. U odbrani su sigurni bili Tijago Silva, Markinjos, Danilo, Eder Militao, Aleks Sandro, a na kraju su im pridodati Bremer, Teljes i Dani Alves. Od defanzivaca koji su se nadali pozivu nije bilo mesta za Ibanjeza (Roma), Verisima (Benfika), Renana Lodija (Notingem) i zaista odličnog Gabrijela Magaljaesa iz Arsenala.

U veznom redu nije bilo spora da će pozivi otići na adersu Kazemira, Freda, Bruna Gimaraesa, Lukasa Pakete i Fabinja. Poslednja karta je otišla u ruke Evertona Ribeira koji je bio jedan od ključnih igrača u Flamengovom pohodu na Kopa Libertadores. Pozivu se možda nadala i Palmeirasova mlada zvezda Danilo ali se Tite ipak odlučio za proverene snage.

Najveći kvalitet Brazila su igrači na poziciji krila i polušpiceva. Nejmar, Vinisijus Žunior, Antoni i Rafinja su važili za sigurne putnike a Tite ipak nije izostavio Realovog Rodriga o čemu se u Braziu spekulisalo prethodnih dana. Kao poslednji je na spisak uleteo Gabrijel Martineli koji ove sezone igra u sjajnoj formi u Arsenalu. Umesto Bobija Firmina koji je otpao. Standardnim špicevima Rišarlisonu i Gabrijelu Žezusu je pridodao Flamengovog Pedra. Mesta se nije našlo za verovatno najpopularnijeg fudbalera u brazilskom fudbalu, Flamengovog Gabrijela Barbosu “Gabigola” koji je nedavno Rubronegrima doneo titulu u Kopa Libertadores. To je možda i potez zbog kojeg će Tite trpeti najviše kritika u zemlji ako Brazil na kraju ne osvoji titulu prvaka sveta…

Od zvučnijih imena koja očigledno nisu bila ni u opticaju za Katar valja pomenuti Felipea (Atletiko), Emersona (Totenhem), Žersona (Marselj), Kaja Enrikea (Monaka), Mateusa Kunje (Atletiko), Daglasa Luiza (Aston Vila), Žoelintona (Njukasl), Malkoma (Zenit), Davida Neresa (Benfika), Vandersona (Monako), Galena, Pepea i Evanilsona (svi Porto), Felipea Andersona (Lacio), Markaa (Sevilja), Luiz Enrikea (Betis)… Zbog povreda su sami sebe eliminisali desni bek Giljerme Arana (Atletiko Mineiro), Dijego Karlos i Filipe Kutinjo (Aston Vila).

Spisak Brazila za Mundijal

Golmani: Alison (Liverpul), Ederson (Mančester Siti), Veverton (Palmeiras).

Defanzivci: Tijago Silva (Čelsi), Markinjos (PSŽ), Eder Militao (Real Madrid), Aleks Sandro (Juventus), Danilo (Juventus), Aleks Teljes (Sevilja), Bremer (Juventus), Dani Alves (Pumas).

Vezisti: Lukas Paketa (Vest Hem), Kazemiro (Mančester Junajted), Fred (Mančester Junajted), Bruno Gimaraes (Njukasl), Fabinjo (Liverpul), Everton Ribeiro (Flamengo)

Napadači: Nejmar (PSŽ), Vinisijus Žunior (Real Madrid), Rodrigo (Real Madrid), Rafinja (Barselona), Antoni (Mančester Junajted), Rišarlison (Totenhem), Gabrijel Žezus (Arsenal), Pedro (Flamengo), Gabrijel Martineli (Arsenal).

Reprezentacija Brazila će se naredne nedelje okupiti u Torinu gde će pet dana trenirati u Juventusovom trening centru posle čega će otputovati u Katar. Prvu utakmicu na Mundijalu igraju protiv Srbije 24. novmebra od 20.00 časova.


tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija BrazilaDani Alves

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara