Antonio Konte i jedan od potencijalnih sistema Totenhema (©Reuters)
Antonio Konte i jedan od potencijalnih sistema Totenhema (©Reuters)

Konteov Totenhem - 180.000.000 evra za pojačanja, šansa da Kejn procveta i nova perspektiva za bekove

Vreme čitanja: 8min | uto. 02.11.21. | 18:51

Kako se Italijan pripremao za novi posao, gde je "iskopirao" Žozea Murinja, da li će i Pjer Emil Hejbjerg da profitira iz novog sistema i sprema li se novi identitet za Mouru ili Bergvajna?

Antonio Konte i Totenhem. Letos se sve završilo ljubaznim "Hvala, ali nije trenutak", sada su se kockice savršeno poklopile i šampion Italije sa Interom dolazi na novi Vajt Hart Lejn kao vatrogasac, spreman da ugasi požar koji je u klubu ostao posle odlaska Nuna Espirito Santa koji je, opet, letos stigao u London kao prinudno rešenje, kada su Erik Ten Hag i Antonio Konte odbili da poprave ono što je Žoze Murinjo pokvario...

Četvrtak, 21.00: (1,35) Totenhem (5,30) Vitese (10,0)

Izabrane vesti

Nedugo pošto je podigao beli dres, Konte je otvoreno rekao da je pre četiri meseca Totenhem odbio zbog "emotivne veze" koju je i dalje osećao prema Interu nedugo posle odlaska, da bi sada ključnu ulogu u njegovom angažmanu imao prvi čovek kluba Danijel Levi.

"Prošlog leta naša poslovna saradnja se nije dogodila pošto je moja veza sa Interom bila još sveža i previše emocija je bilo uključeno u sve što se dešavalo tada. Osetio sam da nije bio pravi trenutak da se vratim trenerskom poslu u drugom klubu. Sada su 'zarazni' entuzijazam i odlučnost Danijela Levija odigrali ključnu ulogu, jer je toliko želeo da mi poveri ovaj projekat. Dobili smo drugu šansu za saradnju i sada sam je prihvatio s velikom motivacijom".

Ta "velika želja" se oslikava i kroz platu od preko 21.000.000 evra za kompletan period od godinu i po dana, ugovor kakav se u Totenhemu ne pamti. Poređenja radi, Espirito Santo je letos dobio godišnju platu od 3.500.000 evra, a uprkos tome što je dobio određenu kompenzaciju za otkaz, on će ostati na platnom spisku sve dok ne pronađe novi angažman. Uprkos tome, britanski milijarder i vlasnik Totenhema Džo Luis shvatio je koliku je grešku napravio sa Portugalcem, zbog čega je Leviju dao zeleno svetlo da Konteu ponudi monstruozan ugovor s idejom da Totenhem konačno postane stabilan tim, sposoban da svake godine igra Ligu šampiona i u dogledno vreme napadne titulu u Premijer ligi. Ukratko, da vitrine na Vajt Hart Lejnu ne skupljaju prašinu, kao što je to godinama bio slučaj na starom stadionu, a polako i na svemirskom brodu u koji je uloženo preko milijardu evra.

Da ipak nije sve u novcu vidi se u Konteovoj posvećenosti da se što pre adaptira na novu sredinu. Italijan je pre potpisa za Totenhem odgledao kompletan dokumentarni film posvećen klubu “All or Nothing“ kako bi upoznao istoriju kluba i shvatio šta je to što se od njega očekuje. Zanimljivo, nakon što je postigao dogovor sa Levijem tražio je da prespava u trening centru, što je svojevremeno uradio i Žoze Murinjo kada je dolazio u Totenhem. Navodno, kako bi počeo odmah da upija energiju kluba i oseti domaću atmosferu. Osim toga, Totenhemov trening centar jedan je od najmodernijih u Velikoj Britaniji, pa je ugođaj gotovo kao u hotelima najviše klase.

"Ogromni jastuci. Ogromni. Fantastično je, spavaš nasred ogromnog kreveta okružen sa pet-šest velikih, mekanih jastuka. Odlično je. Ne bi dobio bolje ni u hotelu sa šest zvezdica. Zaista sam oduševljen. Odličan krevet, skupi dušeci. Sve je fantastično", prokomentarisao je navodno Konte jutro posle provedene noći u svojoj sobi.

Antonio Konte se predstavio stručnom štabu i igračima tokom popodneva, posle čega se bacio na posao. Ali, još će neko vreme da prođe pre nego što bude odradio prvi trening sa ekipom pošto Totenhem još završava papirologiju za radnu vizu. Zbog toga postoji mogućnost da ne debituje protiv Vitesea u četvrtak na Vajt Hart Lejnu u četvrtom kolu Lige konferencije, već na gostovanju Evertonu u nedelju popodne.

Sada malo i o tome šta Totenhem dobija s Konteovim angažmanom. Ironično, Espirito Santo je neposredno pre otkaza shvatio šta znači transformacija poslednje linije i prelazak sa dva na tri štopera, sistema koji je Konte tokom godina doveo do savršenstva. Upravo ovom rešenju pribegao je Ole Gunar Solskjer u trijumfu prošlog vikenda od 3:0 nad Totenhemom, čime je kupio vreme i ostanak na klupi Mančester Junajteda još neko vreme. Junajted je do tog meča u Londonu primio devet golova u porazima od Lestera i Liverpula, da bi Pevci za 90 minuta ostali bez udarca u okvir! To je Junajtedu donelo prvu “nulu“ sekciji primljenih golova još od avgusta, a Espirito Santu neminovan otkaz.

Junajtedova promena sa Harijem Megvajerom, Viktorom Lindelefom i Rafaelom Varanom dala je Totenhemovim navijačima savršen uvod u ono što ih čeka pod komandom Antonija Kontea. Čelsi je pod njegovim patronatom osvojio poslednju titulu u Engleskoj sa Cezarom Aspilikuetom, Davidom Luizom i Gerijem Kejhilom pozadi – mada su Plavci tada bili rasterećeni manjkom evropskih utakmica zbog katastrofe pretrpljene sezonu ranije sa Žozeom Murinjom i Gusom Hidinkom –, Inter je isto učinio na Čizmi sa trilingom Milan Škrinijar – Stefan de Fraj – Alesandro Bastoni, svojevremeno je na isti način uspostavio Juventusovu dominaciju u Seriji A.

Akcenat će, dakle, biti na detaljnim promenama u odbrani iz čega bi trebalo da profitira i napad. Totenhemov sterilni napad samo je jedan od problema sa kojim se suočavao Espirito Santo, ali mnogo je veća drama postojala pozadi. U dosadašnjem toku sezone samo je šest klubova primilo više golova od Totenhema, koji je takođe u donjem domu tabele kada je u pitanju broj dozvoljenih udaraca.

Kristijan Romero i Đovani Lo Selso (©Reuters)Kristijan Romero i Đovani Lo Selso (©Reuters)

Kontea na novoj adresi neće sačekati štoper Varanovih kvaliteta, niti neko poput Škrinijara, Lenoarda Bonućija ili Đorđa Kjelinija da komanduje odbranom. Trenutna situacija u igračkom kadru i pogotovo u odbrani nije najsjajnija, ali ostrvski mediji već navode da će Konte za period januar-jul dobiti preko 180.000.000 evra za pojačanja. Piše se uveliko da je od Levija i Fabija Paratićija, s kojim je sarađivao u Juventusu, tražio da mu se obezbede potpisi Dušana Vlahovića i Franka Kesija, a očekuje se da će ostatak novca otići na (bar) jednog kvalitetnog štopera i možda još jednu opciju u veznom redu.

Od igrača koje trenutno ima na raspolaganju pozadi najveće iskustvo formacije sa trojicom štopera ima Kristijan Romero iz vremena dok je nastupao za Atalantu. Erik Dajer, Davinson Sančez, Džafet Tanganga i Džo Rodon mogli bi ozbiljno da profitiraju od izmene sistema s obzirom da se nisu pokazali kao dovoljno kvalitetna rešenja u formacijama sa četvoricom u odbrani, na čemu je insistirao Espirito Santo. Ipak, najveću promenu trebalo bi da osete bekovi. Konteov fudbalski stil zasniva se dobrim delom na kontranapadima, što praktično dovodi do toga da se njegove ekipe brane sa petoricom, dok se u posedu lopte bočni igrači transformišu u ofanzivne bekove koji uzimaju veliko učešće u fazi napada, što daje ozbiljnu širinu u završnoj trećini. To bi moglo da donese potpuno novu perspektivu za Serhija Regilona i Emersona Rojala koji su stvoreni za ovaj vid fudbala.

Podsetimo, Antonio Konte je kao trener Čelsija izvukao najbolju verziju Markosa Alonsa. Španski levi bek je u Konteovom mandatu skupio 13 golova i pet asistencija. Sličnu funkciju Alonso ima i sada kod Tomasa Tuhela. Konte je takođe napravio od Ašrafa Hakimija možda i najboljim desnim bekom na svetu, a svoju jedinu sezonu u Interu završio je sa sedam golova i osam asistencija.

Regilon je kod Espirito Santa samo na momente pokazivao svoj napadački potencijal koji ga je krasio u Sevilji, dok se Emerson Rojal kao ofanzivni bek u opremi Betisa najbolje preporučio Barseloni. To što nije odigrao ni minut za Barsu je druga priča, jer je Totenhemova ponuda (čitaj: 30.000.000 evra) bila predobra da bi katalonski klub opterećen značajnim finansijskim problemima mogao da odbije. Novi sistem mogao bi čak da vrati u fudbalski život pomalo zaboravljenog Meta Doertija koji je u dosadašnjem toku sezone odigrao svega 367 minuta raspoređenih kroz pet utakmica u svim takmičenjima. Konteovi “specijalci“ u ulogama ofanzivnih bekova tokom godina bili su Viktor Mozes u Čelsiju i Ivan Perišić u Interu, što otvara mogućnost da možda čak Lukas Moura ili Stiven Bergvajn dobiju novi identitet, ma koliko to u ovom trenutku zvučalo ludo...

Pjer Emil Hejbjerg (©Reuters)Pjer Emil Hejbjerg (©Reuters)

Ako prebacimo fokus na vezni red, najveći prostor za napredak otvara se Pjer Emilu Hejbjergu. Danac je ove sezone u nekoliko navrata sam držao sredinu terena što ga je više ostavljalo usamljenog na vetrometini, ali Konteov taktički pristup mogao bi da donese ozbiljnu promenu. Tačnije, Hejbjergu se crta uloga plejmejkera koji preuzima loptu iz faze odbrane, koju je imao sa Danskom na prošlom Evropskom prvenstvu gde je imao najviši prosek uspešnih dodavanja (63,7) na 90 minuta od svih startera na završnom turniru. U “novom“ Totenhemu bi dobio veću podršku od štopera što bi ostavljalo manje praznina iza njega, dok bi u fazi odbrane i dalje imao zadatak da kvari protivničke napade, posle čega bi njegove lopte išle unapred, prema napadačima ili bekovima.

Veliko je pitanje šta će Antonio Konte moći da izvuče iz ofanzivno orijentisanih vezista kao što su Dele Ali, Đovani Lo Selso i Tangi Ndombele. Italijan voli da koristi veziste koji doprinose golovima. Ali se u pomenutom trilingu najviše izdvaja po tim kvalitetima, a ako bude dobio određenu slobodu na sredini terena i pogotovo da “gađa“ protivničke golmane šutevima s distance, možda bi engleski reprezentativac imao šansu da povrati delić forme koja ga je krasila kod Maurisija Poketina.

Naravno, sve zanima koliki će uticaj Konte imati na najboljeg igrača Harija Kejna. Kapiten Engleske bio je “počašćen“ zvižducima i uvredama od strane nezadovoljnih navijača tokom debakla od Junajteda za vikend. Poput ostatka ekipe Kejn se ozbiljno utopio u sivilo, bio je potpuno bezopasan po gol Davida de Hee, što je samo probudilo staru priču da je duhom i dalje van Totenhema, s obzirom da je letos bio prva meta Mančester Sitija i da je on želeo transfer na Etihad.

Hari Kejn i Heung Min Son (©Reuters)Hari Kejn i Heung Min Son (©Reuters)

Konte je poznat kao trener koji zna da izvuče maksimum iz svojih “devetki“. Dokaz su Karlos Tevez u Juventusu, Dijego Kosta u Čelsiju i pogotovo Romelu Lukaku u Interu. Belgijanac je posle prozivki da je debeo, suviše trom i spor za engleski fudbal tokom boravka u Mančester junajtedu postao jedan od vodećih špiceva Evrope! Udarna igla Intera sa 64 gola u dve sezone postao je i prvi strelac Serije A... Sve zahvaljujući saradnji sa Lautarom Martinezom, u kome je Konte pronašao savršenog partnera za Lukakua. Argentinac je u šampionskoj sezoni postigao 17, a Belgijanac još 24 pogotka. Zbog toga će jedan od Konteovih prioriteta biti da Kejna vrati u formu iz ranijih godina, odnosno da “telepatsko“ partnerstvo sa Sonom ponovo bude delotvorno kao u nekim prethodnim sezonama. Konte je izgubljeni plamen vratio kod Edena Azara i Dijega Koste u Čelsiju, pošto su zajedno imali 36 golova i 12 asistencija.

Nedelja, 15.00: (2,95) Everton (3,20) Totenhem (2,65)

Totenhemu u sledećih mesec dana sledi period nešto mirnijih utakmica na svim meridijanima. Posle Vitesea i Evertona sledi reprezentativna pauza, pa meč protiv Lidsa u Londonu 21. novembra, te gostovanje Muri u Ligi konferencije i Barnliju u Premijer ligi, dok je za 2. decembar zakazan gradski okršaj sa Brentfordom. Vrlo dobra mogućnost za Kontea da uspostavi svoj sistem, pronađe ekipi ritam i vrati samopouzdanje igračima. Svakako, čeka ga mnogo posla ako želi da vidi Totenhem sa ozbiljnijom ulogom u Premijer ligi i Evropi.



tagovi

Antonio KonteTotenhemHari KejnEmerson RojalSerhio RegilonPjer Emil HojbjergDanijel Levi

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara