Navijači Atletiko Nasionala (©Reuters)
Navijači Atletiko Nasionala (©Reuters)

Košmarna Klausura za Nasional je prošlost

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.01.23. | 23:05

Atletiko okreće novi list u noći između četvrtka i petka (02.20 časova po srednjoevropskom vremenu) kada će započeti novu sezonu šampionata Kolumbije duelom sa Onse Kaldasom

Naviknut da na teren stupi kao favorit protiv većine kolumbijskih elitnih timova, nema sumnje da će i noćas (02:20) uloge biti unapred podeljene kada Atletiko Nasional na svom Atanasiop Žirardotu u Medeljinu, gradu večitog poleće, debituje u šampionatu Aperture protiv Onse Kaldasa. Ipak, postoji određeni pritisak na Verdolagose da pokažu svu snagu protiv jedinog kolumbijskog kluba sa kojim deli elitni kontinentalni trofej, Kopa Libertadores.

Atletiko Nasional je u pripremama za novu sezonu odigrao samo jednu prijateljsku utakmicu i tom prilikom odmerio snage protiv najtrofejnijeg peruanskog kluba, Alijanse iz Lime. Okršaj nije doneo mnogo neizvesnosti pošto je kolumbijski tim trijumfovao ubedljivim rezultatom 3:0.

Izabrane vesti

Poslednji put zvaničnu utakmicu Nasional je odigrao u oktobru prošle godine, kada je na svom terenu remizirao sa La Ekvidadom, što ga je koštalo prolaska u narednu rundu takmičenja i ispadanje u ligaškoj fazi. U poslednjih pet utakmica koje je odigrao u svim takmičenjima računajući i pripremni period, zabeležena je samo jedna pobeda, tri remija i poraz. Pobeda je došla tek nedavno protiv Alijanse, ​​nerešeni ishodi zabeleženi su sa Agilasom, Pereirom i već pomenutim Ekvidadom, pored poraza upravo od Onse Kaldasa. Ekipa kuju od oktobra, tačnije od poslednjeg kola regularne faze Klausure predvodi trofejni brazilski stručnjak Paulo Autuori, ima nedavni rekord od šest pobeda i četiri remija, bez zabeleženog poraz u poslednjih 10 odigranih utakmica na savom terenu.

Verdolagas se upustio u tržište transfera, dovođenjem Serhija Moskere, izvanrednog centralnog defanzivca koji je prošao kroz školu Tolime, a sa kojom je 2021. godine osvojio format Apertura. Pored toga, u kolumbijski fudbal i redove zeleno-belih, posle boravka u inostranstvu, a nedavno i u San Lorencu, vratio se Kristijan Zapata. Nasionalu su se u prethodnom period pridružili i Nelson Deosa, Huan Felipe Agire, Žader Đentil, Harlen Kastiljo i Francisko Da Kosta, Brazilac koji je stigao iz Bolivara, a koji će od samog početka biti izuzet za prve prvenstvene duele, zbog komplikacija u procesu oporavka od povrede.

02.20: (1,70) Atletiko Nasional (3,40) Onse Kaldas (5,00)

Nasional je predstavio i Nelsona Deosu iz Atletiko Uilje kao novo pojačanje, ali se govori da će mu mu tim napraviti mesta tek po odlascima koji će verovatno biti potvrđeni u narednim danima, a dva su već najavljena. Brajan Rovira i Huan Pablo Ramirez ove sezone neće biti u timu Verdolagosa uprkos tome što još uvek imaju aktivnu registraciju u klubu sa Atanasio Žirardota.

Sam Paulo Autuori, potvrdio je to na konferenciji za novinare, u slučaju Rovira, koji se sa pozjamice iz Tolime vratio sa povredom butnog mišića sa namerom da ostane, ali neće imati prostora, navodi glavni strateg. Jedna od opcija je da mu se produži pozajmica i ostanak u timu iz Ibagea. Ramirezova stvar je drugačija jer, kako je objašnjeno za jedan lokalni sportski portal, Autuori ima svoj sistem rada i svoju viziju igre, a pomenutog igrača poznaje još iz perioda kada je igrao za Baiju, uz objašnjenje da se ne uklapa u predstojeću reorganizaciju. Pored toga Ramirez ima i drugih ponuda, a u poslednje vreme sve više se spominje i prelazak u evropski fudbal, sa još ne utvrđenom destinacijom.

Dok je na drugoj nalazi se ekipa Once Kaldasa, koja se zauzvrat oslanja na angažovanje pojačanja za bolji učinak ove sezone, s obzirom na frustrirajuću kampanju iz prethodnog izdanja, kada je eliminisan u regularnoj fazi kolumbijske Primere, znatno ispod početnih očekivanja. Njihov poslednji meč bio je u oktobru, kada su se suočili sa Independienteom iz Santa Fea, u gostima, gde su izgubili rezultatom 2:1, akumulirajući tako svoj treći uzastopni meč bez pobede.

Uprkos tome što se nije kvalifikovao za finalnu fazu Klausure, Kaldas je iza sebe ostavio zanimljive stvari za razmišljanje. Ekipa iz Manizalesa će na svom platnom spisku u novoj sezoni imati dva stara poznanika upravo iz Atletiko Nasionala, to su Šermana Kardenasa i Dejra Morena, koji su u Bukaramangi činili zanimljiv dvojac u napadu, a sada će sa Blankosima nastojati da održe svoj nivo evikasnosti.

U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica zabeležene su dve pobede, dva remija i jedan poraz. Pobede su ostvarene protiv Kortule i Atletiko Nasionala, remizirali su sa Deportivo Kalijem i takođe sa Alijancom Petrolerom, pored poraza od već pomenutog Inddependiente Santa Fea. U gostima, na poslednjih 10 utakmica, ekipa koju predvodi Dijego Koredor zabeležila je nedavni učinak od samo dve pobede, pet remija i tri poraza.

Poslednji duel između ova dva tima u Medeljinu, odigran je u prošlogodišnjoj Aperturi i završen je remijem bez golova. Ipak, i favorizacije, poslednju ligašku pobedu Nasional je protiv ovog rivala ostvario u Klausuri 2021. godine, pobedom od 2:0 golovima Džefersona Dukae i Andres Andrade. Sa svoje strane, Onse Kaldas nije savladao Atletiko Nasional na Atanasio Žirardou od 2015, kada je slavio sa 2:1 pogocima Marlona Piedraite i autogolom Fransisca Nahere.

Atletiko Nasional je pobedio u četiri od poslednjih šest direktnih okršaja protiv Kaldasa računajući ligaške i duele u Kupu Kolumbije, dodavši remi i poraz u ostalim mečevima. Pored nedavne retrospektive, timu iz Medeljina u prilog ide i činjenica da ima vredniji sastav, koji stiže pod velikim očekivanjem za ovo izdanje kolumbijske elite.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 1. KOLO

Sreda

Bukaramanga - Envigado 0:0

Magdalena – Uila 2:1 (0:0)

/Kamargo 65, Palomino 72 – Britos 59/

Agvilas – Hunior 1:1 (0:1)

/Perez 75pen – Albornoz 16/

Četvrtak

Čiko - Petrolera U TOKU

Petak

00.10: (2,10) Tolima (3,00) Amerika Kali (3,70)

02.20: (1,70) Atletiko Nasional (3,40) Onse Kaldas (5,00)

23.20: (2,65) Jaguares (2,95) Santa Fe (2,75)

Odloženo

Ekidad - Independijente Medeljin

Miljonarios - Pasto

Deportivo Kali - Pereira

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1AperturaAtletiko NasionalOnse Kaldas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara