Darko Nović (gore levo), foto: AFP
Darko Nović (gore levo), foto: AFP

Kraj grupne faze u Africi: Al Ahli preživeo, Novićev Monastir ide dalje

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.04.23. | 16:40

Uzbudljiva završnica grupne faze u Afričkoj Ligi šampiona i Kupu konfederacija kulminirala je u nekoliko direktnih mečeva za prolaz u nokaut fazu

Desetostruki osvajač najkvalitetnijeg afričkog fudbalskog takmičenja Al Ahli iz Kaira savladao je sudanskog predstavnika Al Hilal Omdurman čime je u poslednjoj utakmici uspeo da se spase rane eliminacije. Egipatski velikan ušao je u meč poslednjeg kola pod imperativom pobede, prevashodno zbog izuzetno loših rezultata u prve četiri utakmice nakon kojih je imao isto toliko bodova.

Pred više od 50.000 gledalaca na Međunarodnom stadionu u Kairu domaći tim je trijumfovao golovima iskusnih starosedelaca Mahmuda Kahrabe i dvostrukog strelca Huseina El Šahata.

Izabrane vesti

Ovaj meč je imao posebnu težinu za Marsela Kolera, švajcarskog trenera na klupi Al Ahlija koji je imao svoj prvi veliki ispit od dolaska u Severnu Afriku septembra prošle godine. Značajna finansijska sredstva uložili su čelnici Crvenih đavola sa Nila kada su angažovali dugogodišnjeg selektora Austrije u želji da im pomogne da povrate tron kontinentalnog šampiona, koji im je prošle godine preoteo Vidad iz Kazablanke.

Prvi pogled na spisak učesnika četvrtfinala Lige šampiona svedoči o nastavku trenda prisutnog u ovom takmičenju godinama unazad. Severnoafrička dominacija je nastavljena i sve je izraženija. Čak šest od osam timova koji će se naći u nokaut fazi dolaze iz četiri države sa pomenutog dela kontinenta (Maroko, Alžir, Egipat, Tunis). Čast podsaharske Afrike braniće južnoafrički velikan Mamelodi i najprijatnije iznenađenje takmičenja Simba iz Tanzanije, predvođena iskusnim brazilskim strategom Robertinjom, profilisanim specijalistom za afrički fudbal budući da je radio u prethodnih petnaestak godina radio u dvocifrenom broju klubova na Crnom kontinentu.

Najinteresantnija priča publici u Srbiji dolazi iz Tunisa, gde je Monastir trenera Darka Novića izborio plasman u četvrtfinale Afričkog Kupa Konfederacija, drugog takmičenja po kvalitetu na kontinentu. Nović koji je nekadašnji igrač Obilića sa kojim je osvojio i titulu šampiona SR Jugoslavije 1998. godine, predvodi klub iz zemlje Magreba od jula prošle godine, u arapskom fubdalu je prisutan već 17 godina, a u jednom momentu našao se i na mestu selektora Libije.

Najveće uzdanice pedesetogodišnjeg stručnjaka rodom iz Zrenjanina jesu provereni domaći igrači pojačani nekolicinom fudbalera iz subsaharskih nacija. Najkreativniji igrač tima Jusuf Oumaru dugogodišnji je reprezentativac Nigerije i pravi je motor Monastira, a na poslednjoj utakmici grupne faze u pobedi protiv Real Bamakoa ključnu ulogu odigrao je Abdelhakim Amokran, alžirski fudbaler i ranije dugodišnji napadač tamošnjeg velikana ES Setifa. Amokran je postigao gol za pobedu u trećem minutu nadoknade vremena i tako doneo veliku radost klubu koji je u martu proslavio 100 godina postojanja.

Četiri potencijalna protivnika Monastira u četvrtfinalu su ASEK Mimozas (Obala Slonovače), Jang Afrikans (Tanzanija), AS FAR (Maroko) I Marumo Galants (Južna Afrika). Žreb će biti obavljen 5. aprila, a četvrtfinalni mečevi su zakazani za 23. i 30. april.

Pored plasmana među osam najboljih timova u Kupu konfederacija, Monastir sjajno gura i u domaćem prvenstvu gde zauzima prvu poziciju na tabeli nakon 14. kola sa dva boda prednosti u odnosu na prvog pratioca Ben Gerdan.



tagovi

Al Ahli KairoDarko Nović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara