Borusija Dortmund (@Reuters)
Borusija Dortmund (@Reuters)

Kraj jedne ere i period neizvesnosti: Vacke najavio odlazak iz Dortmunda

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.01.24. | 16:24

Predsednik Upravnog odbora povlači se posle više od 20 godina u klubu

Još nešto manje od dve godine i dosta je. Hans Joakim Vacke saopštio je da neće produžiti ugovor sa Borusijom Dortmund koji traje do jeseni 2025, već će po njegovom isteku napustiti klub u kojem je na raznim funkcijama duže od 20 godina. Preciznije, od početka 21. veka, pošto je prvi angažman u sektoru finansija dobio 2001.

Vacke odlazi kao predsednik Upravnog odbora i prvi čovek zadužen za sportska pitanja kluba. Najava njegovog povlačenja nadvija neizvesnost nad statusima trenera Edina Terzića i sportskog direktora Sebastijana Kela, kojima takođe ugovori traju do 2025, mada je jasno da je njihov posao usko vezan za rezultate i ako oni ne budu bili dobri, moglo bi da dođe do promena i ranije.

Izabrane vesti

Kada bude odradio poslednji radni dan na Vestfalen stadionu, koji je u velikoj meri njegovom zaslugom 2006. preimenovan u Signal Iduna Park kako bi se popravila finansijski loša situacija, Vacke će imati 66 godina.

"Uvek mi je bilo važno da moj odlazak bude samoinicijativan. Ovde sam već jako dugo i veoma sam zahvalan klubu što mi je pružio priliku. Vidim to kao veliku privilegiju. Odradiću svoj posao sa punom snagom i energijom do poslednjeg dana. Cilj mi je da se u poslednjoj godini fokusiram na strategiju i tranziciju", najavio je Vacke, rođen u Marsbergu nedaleko od Dortmunda, koji je člansku kartu Borusije izvadio 1996. godine.

Hans Joakim Vacke će ostati upamćen kao jedan od ljudi koji su u kriznom periodu 2005. godine uspeli da spasu Borusiju Dortmund bankrota. Tokom njegovog boravka u klubu žuto-crni su osvojili tri titule (s tim da je prva bila u sezoni kada je došao) i po tri trofeja nemačkog kupa i superkupa, a igrano je i finale Lige šampiona 2013.

Nemački mediji pišu da je iskusni funkcioner planirao i ranije da se povuče, ali je posle pandemije Korona viursa odlučio da ostane još neko vreme i pomogne klubu da se izbori sa ekonomskim izazovima koji su usledili. I pored prodaje vodećih igrača Borusija je prošle sezone bila na korak od titule, ali je u poslednjem kolu ona ostala u Minhenu. Ove sezone rezultati su ispod renomea kluba. Borusija je tek peta sa čak 15 bodova manje od vodećeg Bajer Leverkuzena.


tagovi

Borusija DortmundBundesligaEdin TerzićHans Joakim Vacke

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara