Joakim Lev (©Reuters)
Joakim Lev (©Reuters)

Kraj posle 15 godina: Još EURO i Joakim Lev napušta klupu Nemačke

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.03.21. | 11:20

Biće to kraj jedne ere...

Još Evropsko prvenstvo i - kraj! Joakim Lev će zvanično napustiti klupu reprezentacije Nemačke posle 15 godina mahom uspešnog rada, dva osvojena pehara, tri polufinala i jednog zvanja kontinentalnog vicešampiona, objavljeno je na zvaničnom sajtu nacionalnog saveza.

Jedan od najdugovečnijih selektora današnjice presekao je i zamolio Savez da mu se ugovor prekine odmah po završetku Evropskog prvenstva, iako je pravno važeći do kraja Mundijala u Kataru naredne godine. Vodeći ljudi nemačkog fudbala su ovu odluku prihvatili bez mnogo pogovora.

Izabrane vesti

“Ovu odluku sam doneo posle mnogo razmišljanja i savetovanja s najbližim saradnicima i porodicom. Apsolutno sam svestan odluke koju sam doneo i osećam se jako ponosno i pre svega zahvalno, ali u isto vreme i jako motivisano da predstojeće Evropsko prvenstvo završimo na najbolji mogući način“, izjavio je Lev i produžio:

“Ponosan sam jer sam uradio nešto jako posebno za ovih 15 godina i bila je čast da služim svojoj zemlji. Imao sam priliku i da radim s najboljim fudbalerima planete gotovo 17 godina kroz sve razvojne sisteme. Sve momke s kojima sam radio povezujem sa uspesima koje je ova zemlja ostvarila, ali i sa bolnim i teškim porazima koje smo pretrpeli. Pre svega bih izdvojio magični trenutak kada smo postali šampioni sveta 2014. godine u Brazilu. Zauvek ću ostati zahvalan Savezu koji mi je obezbedio idealno fudbalsko okruženje za rad“.

21.00: (2,35) Dortmund (3,40) Sevilja (3,00)

Lev je deo nacionalnog tima od 2004. godine. Prvo kao asistent Jirgenu Klinsmanu, a onda od avgusta 2006. godine i kao selektor. Ukupno je to 17 godina, posle kojih Lev definitivno odlazi...

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Fric Keler istakao je da je apsolutno prihvatio i da poštuje Levovu odluku da se povuče...

“Savez zna šta ima u Jogiju, on je jedan od najboljih trenera na planeti. Jogi Lev je oblikovao nemački fudbal kao nijedan drugi trener svih ovih godina, pomogao nam da ostvarimo najbolje rezultate i stvorimo snažnu reputaciju. Ne samo kroz sportske uspehe, već i sa svojom empatijom i humanim pristupom radu. Jogi nas je o svojoj odluci obavestio tek nedavno, ali Savez ima dovoljno vremena da izabere njegovog naslednika smireno i da to bude čovek koji dostojno može da ga odmeni“.

Levova era je dosad obeležena pokoravanjem sveta u Brazilu 2014. godine, kada su Panceri dominantnim fudbalom pregazili sve na putu do "boginje". Dve godine kasnije Nemačka je bila dovoljno jaka da se plasira u polufinale i bude četvrta na Starom kontinentu, dok se sistem raspao na Mundijalu u Rusiji 2018. Nemačka je na turnir ušla ne samo kao branilac titule, već i prvi favorit za osvajanje nove, ali se sve završilo s gorkom pilulom i porazom od Južne Koreje posle golova Jong Gvon Kima i Heung Min Sona u nadoknadi vremena...

U Jogijevo vreme rešenje o reprezentativnoj penziji dobili su Mesut Ozil, Džerom Boateng, Mats Humels i Tomas Miler što je izazvalo veliku kontroverzu u Nemačkoj. Zbog toga je primio ozbiljne kritike ne samo javnosti, već i pojedinih igrača koji su otvoreno dovodili u pitanje njegove trenerske kvalitete. Kasnije je Lev priznao da bi voleo da vrati Milera u reprezentaciju za predstojeće Evropsko prvenstvo, na šta je i Bajernov as reagovao pozitivno.

Za vreme Joakima Leva Nemačka je tri puta bila polufinalista na velikim takmičenjima. Na Mundijalu 2010. i Evropskom prvenstvu 2012. godine Panceri su završili kao treći, dok su u Francuskoj 2016. bili četvrti. Nemačka je u novembru prošle godine pretrpela težak poraz od Španije (0:6), jedan od najtežih u 90 godina dugoj istoriji nacionalne selekcije.



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeEURO 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara