Kraj za Benzinu i drugarice: Francuskinje moćnom partijom okončale marokansku bajku

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.08.23. | 14:49

Le Zomer i Dijani podesile nišanske sprave pred četvrtfinalni derbi protiv domaćina - 4:0

Većina mečeva osmine finala na ženskom Mundijalu obilovale su neizvesnošću, dve su čak rešavane penal serijama, dok je u dobrom delu ostalih borba bila prilično ravnopravna. Potpuni kontrast u odnosu na te utakmice viđen je u poslednjem duelu osmine finala Svetskog prvenstva za žene: Francuska - Maroko 4:0 (3:0).

Iako se većina neutralnih fudbalskih fanova nadalo da bi Maroko mogao bar da pruži jak otpor velikom favoritu i tako oteža posao izabranicama Ervea Renara, to nije bilo moguće usled prevelike razlike u kvalitetu. Već u ranoj fazi meča Kandidijatu Dijani je potvrdila epitet jednog od najboljih svetskih napadača u ženskom fudbalu. Igrao se 15. minut kada je članica Pari Sen Žermena golom krunisala školsku akciju i milimetarski precizan centaršut Sakine Karčaui. U tim trenucima delovalo je da evropska selekcija može da postigne gol kad god poželi i nije greška reći da je i bilo baš tako. Već je do 23. minuta na semaforu stajalo 3:0, a u strelce su se upisale Kenza Dali i Eženi Le Zomer.

Izabrane vesti

Prikočile su Francuskinje od tog trenutka, smirile intenzitet igre i štedele energiju, znajući da ih čeka neuporedivo teži zadatak već u subotu kada će izaći na crtu Australiji i više od 50.000 pristalica popularnih Matilda. Iz takve mirne igre proistekao je još jedan gol u mreži Maroka, kada je Le Zomer svojim drugim golom na meču postavila konačnih 4:0.

Bez obzira na poraz, Marokanke su ostavile sjajan utisak na prvenstvu, njihov prvotimac Nuhaila Benzina akter je verovatno i najlepše priče prvenstva. Нjeno nošenje hidžaba na mundijalskim utakmicama postalo je sinonim za pobedu sporta nad brojnim vanfudbalskim stigmama, pa je jasno da su uprkos današnjioj eliminaciji učinile čitav arapski svet ponosnim.


MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NA NOVOM ZELANDU – OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Španija 1:5 (1:4)

/Kodina ag 11 - Bonmati 5, 36, Redondo Ferer 17, Kodina 45, Ermoso 70/

Japan - Norveška 3:1 (1:1)

/Engen 15ag, Šimicu 50, Mijazava 81 – Reiten 20/

Nedelja

Holandija - Južna Afrika 2:0 (1:0)

/Rord 9, Brernstejn 68/

Švedska - SAD 0:0, penalima 5:4

Ponedeljak

Engleska - Nigerija 0:0, penalima 4:2

Australija - Danska 2:0 (1:0)

/Ford 24, Raso 70/

Utorak

Kolumbija - Jamajka 1:0 (0:0)

/Usme 51/

Francuska - Maroko 4:0 (3:0)

/Dijani 15, Dali 18, Le Zomer 23, 70/


   

 


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeFrancuskaErve RenarMaroko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara