Aleksandr Lakazet (Reuters)
Aleksandr Lakazet (Reuters)

Kralj Lavova trese mreže kao nekad i odgaja mladunce

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.05.23. | 13:20

Aleksandr Lakazet proživljava drugu mladost u matičnom Lionu

Poznat je Lion kao klub sa tradicijom sjajnih napadača. Soni Anderson, Đovani Elber, Fred, Džon Kerju, Karim Benzema, Bafetimbi Gomis, Lisandro Lopez pisali su najuspešnije stranice istorije kluba.

Aleksandr Lakazet nastavio je tradiciju i vratio se letos da pomogne voljenom klubu. Juče je ponovo spasio proslavljeni klub u jednoj od najboljih utakmica u istoriji Lige 1.

Izabrane vesti

Gubio je Lion 1:4 protiv Monpeljea, bio na ivici ponora kada je na scenu stupio bivši golgeter Arsenala. Bio je strelac prvog gola, a zatim je sa još dva pomogao sedmoplasiranoj ekipi francuskog šampionata da dođe do izjednačenja. Usledila je infarkt završnica i penal u 100. minutu, kakav samo igrač sa njegovim pedigreom može da izvede. Poker golova za Francuza i nastavak borbe za mesto koje garantuje evropsko takmičenje.

Nije to jedina borba koja čeka 31-godišnjeg napadača. Trenutno deli mesto prvog strelca lige sa sedam godina mlađim kolegom, Kilijanom Mbapeom sa 24 postignuta gola. Impresivno ako se uzme u obzir razlika u kvalitetu ekipa u kojima igraju. Vrlo je blizu da izjednači svoj najbolji učinak od 28 golova iz sezone 2016-2017 kada je jedino Edinson Kavani bio uspešniji. I tada je nosio dres Liona.

Čak četiri gola na jednoj utakmici i tek treći igrač ove sezone kojem je to pošlo za nogom nakon Valentina Kasteljanosa i Elija Vaja koji je to uradio u jučerašnjoj ludoj utakmici. Nadmetali su se mladi Vaj i Lakazet, a stariji Francuz je postao prvi igrač Lavova sa četiri gola na jednoj utakmici još od Bernarda Lakomba 1975.

Verovatno niko iz Liona nije očekivao da će povratak Lakazeta ovoliko da se isplati. Pogotovo uz činjenicu da je došao kao slobodan igrač. Očigledno mu nešto u Arsenalu nije prijalo, nikada nije uspeo da ponovi igre iz matičnog kluba. Prošle sezone postigao je samo četiri gola na 30 utakmica u Premijer ligi. Izuzetno malo za igrača takvog kalibra.

Ove sezone doživljava novu mladost. Iako ekipi ne ide najbolje, a Evropa im ponovo visi o koncu. Treći put u poslednje četiri godine. Nedovoljno za tako veliki klub. Ni dolazak trofejnog Lorana Blana na klupu nije promenio stvari. Pozitivno za Lion kao i uvek je guranje mladih igrača, zalog za budućnost kluba koji se ozbiljno muči sa rezultatima.

Aleksandr Lakazet logično se nameće kao lider veoma mlade ekipe. Kapiten kluba čini sve što je u njegovoj moći ne bi li vratio klub na staze stare slave. Kralj Lavova odgaja mladunce, među prvima partnera u napadu Bredlija Barkolu, mladog napadača koji je zabeležio het-trik asistencija starijem saigraču. Teško da je mogao da nađe boljeg mentora od najboljeg strelca u istoriji francuskog velikana. kao što je Benzema satsavao uz Freda, Kerjua i Viltora, a Lakazet uz Gomisa, Lisandra i Brijana, tako i sada uz njega uči Barkola.

Još četiri kola ostalo je do kraja šampionata za Lakazeta i Lion, četiri finala koja bi mogla da odrede sudbinu kluba i prekinu loš trend s obzirom da je Lion dve od poslednje tri sezone izvisio za plasman u Evropu. Iako joj po svemu pripada.

Piše: Nemanja Nikolić


tagovi

Aleksandr Lakazet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara