Kratak rezzime Zvezdinih priprema: Milojev psihološki tretman za Šerifa, Stamenić u problemu

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.02.24. | 10:25

Knežević ostavio dobar utisak, jasno je da će crveno-beli igrati u formaciji 4-2-3-1

Hvaliće sportski sektor i stručni štab Crvene zvezde uslove u Pafosu, pošto su trenirali na tek otvorenom sportskom centru, ali je jasno da pripremni period na Kipru nije mogao da iskristališe sliku oko svih novih zahteva i ciljeva Vladana Milojevića. I da su rivali bili znatno jači pitanje je da li bi nešto moglo da se nasluti na početku drugog mandata režisera povratka Zvezde na veliku evropsku scenu.

Čisto podsećanje: kada je prvi put postao trener Crvene zvezde Vladan Milojević je odveo ekipu na Zlatibor. Tada su crveno-beli jedva savladali selekciju Užica, potom i igrali bez golova protiv crnogorskog ligaša Rudara iz Pljevalja. U javnosti, okrenutoj klubu sa Marakane, počeo je da zvoni alarm, jer se početak leta 2017. godine nadovezao na jedan od ključnih datuma Zvezdine nove istorije – kada je na Voždovcu ispuštena titula.

Izabrane vesti

Kasnije se Vladan Milojević domogao Lige Evrope i nagovestio vanserijske trenerske moći koje pokazuje u matičnom klubu. Bila su to neka druga vremena. Crvena zvezda nije imala formiran tim, u hodu je pravljenja rekonstrukcija. Sada je situacija drugačija, mada šef stručnog štaba srpskog šampiona nije mogao da računa na projektovane hegemone tima. Petorica su bila sa reprezentacijom, medicinski štab je imao pune ruke posle kako bi pokušao da skrati oporavak Ivaniću, Kataiju, Rodiću i golmanu Glazeru.

U takvoj situaciji Vladan Milojević i njegov prvi saradnik Nebojša Milošević, pre svega, morali su da se fokusiraju na osnovne principe i popravku izraleske štete. Pre svega da pokušaju da uspostave harmoniju u svlačionici i porade na balansu u igri... Koliko su u tome uspeli teško je reći, uzimajući u obzir brojne izostanke, kao i suparnike upitnog kvaliteta i karaktera, što se videlo i po neslavnom završetku priprema, kada je došlo do tuče sa igračima Boteva iz Vraca.

Nije bilo predstavnika medija na Zvezdinim treninzima, ali se po dostupnim snimcima klupske kamere moglo zaključiti da je prvi napadač tima Šerif Endijaje podvrgnut psihološkom tretmanu od strane Vladana Milojevića i njegovog stručnog štaba. Videlo se da snažni Senegalac često ima inidividualne razgovore sa Vladanom Milojevićem, koji je očinskim zagrljajima pokušao da mu skrene misli sa čemerne jeseni. Jasno je da je Šerif Endijaj evropski tragičar koji je neiskorišćenim šansama u Bernu mogao crveno-bele da pošalje na duel Sportingu iz Lisabona i donese četvrto proleće u poslednjih sedam godina. Mogao je, ali – nije. Skoro sve što je mogao Šerif Endijaj je promašio, stavljajući pod upitnik ogromnu želju bivšeg trenera Baraka Bahara i klupsko rukovodstva da ga angažuju za ozbiljne novce (četiri miliona evra).

KORISTIĆE SE ŠERIFOVO TELO I SNAGA

Opet, deluje da Vladan Milojević veruje da može da iskoristi bivšeg napadača hrvatske Gorice. Jer, primera radi, Šerif i u najgorem izdanju imao veći uticaj na igru tima od, primera radi, Ohija Omandžuonfa. Na kraju je Šerif Endijaj bio najbolji strelac na pripremama, ali to je suštinski mali korak ka konačnom ozdravljenju.

Sigurno je da će na početku drugog dela sezone Mozzart Bet Superlige Vladan Milojević koristiti telo i brzinu Šerifa Endijaja, makar dok se Uroš Sremčević ne privikne na zahteve velikog kluba i nove sredine. I biće sigurno do narednog večitog derbija Šerif Endijaje jedna od važnijih tema u Ljutice Bogdana. Njegov izgled na terenu, igra, produktivnost. Jer je on je tipski napadač koji možda nije potreban Crvenoj zvezdi, ali je daleko iznad nivoa Tomanea, Dionija i Kulibalija.

Pet utakmica na Kipru pokazale su da se Vladan Milojević neće zaglavljivati u Baharovom lavirnitu, jer se odlučio da igra u formaciji 4-2-3-1. I nije odstupao. Biće zanimljivo videti kako će to Zvezdin šef stručnog štaba poslužiti kada se vrate Hvan i Kraso. Jasno je da će reprezentativac Južne Koreje biti primarna opcija u sredini, i da bi njegovo pojavljivanje moglo da pošalje na klupu Srđana Milojevića i Gelora Kangu. Ali za njih će biti mesta.

STAMENIĆ POKAZUJE VULIĆEVE SLABOSTI

Što se ne može reći za Marka Stamenića. Momak koji je impresionirao na početku Barakovog mandata, uslovno rečeno prekomandovan je u drugi tim koji je imao trening-meč protiv mladog tima Pafosa. Njegovi elegantni potezi, veliki radijus kretanja i figura manekena brendiranih košulja, nisu nešto što se uklapa u profil Milojevićeve igre. Posebno što je Stamenić često kasnio, bio slabiji u duelima i prepuštao rivalima ničije lopte. Kao nekada Miloš Vulić... Ali na osnovu građe i toga što je Stamenić profilisan u nekom drugom sistemu, koji stvara ozbiljne pare od izlaznih transfera, moraće da mu pronađe žicu... Ali moraće i Stamenić da dobije na agresivnosti, motivaciji i posebno duel igri.

KNEŽEVIĆ PRIMER KLASIĆIMA, RADOJEVIĆU PROBLEM TELO, ŠLJIVIĆ PROJEKTOVAN ZA VELIKU PRODAJU

Zvezda je zaradila ozbiljan novac od klinaca. Mijatović je otišao na potpis, biće tu i narednih šest meseci Kosta Nedeljković, ali za srpske prilike odlični transferi, staviće pred Vladana Milojevića zahteve o forsiranju bar jednog kapitalca. Crveno-beli su skratili rotaciju zbog želje da uspostave mir u svlačionici i skrate budžet za plate. Ali namera je da se na velikoj sceni, sa solidnom minutažom, predstavi neko od Zvezdine dece. Prema informacija sa Kipra Nikola Knežević je dobio vrlo dobre ocene od stručnog štaba Vladana Milojevića. Pre svega kada je reč o posvećenosti, profesionalom pristupu i izgledu na terenu. Daleko je tu bio bolji od klasića, braće Mituljikić.

Knežević je rođen 2003. godine i ne pripada grupi igrača u koje će se lako zaljubiti skauti i inostrani klubovi. Ali lagano krči put i mogao bi da bude tajni adut Crvene zvezde, ukoliko bude imao prostora. Baš kao i Jovan Šljivić (2005. godine) sledeći projektovan za veliku prodaju.

Levi bek Viktor Radojević bar u ovom momentu može samo da bude dobra alternativa. Pokazao je to duel sa Botevom ,kada je zbog nedostatke fizike imao ozbiljnih problema.

A kako će na početku izgledati Zvezdin tim teško je reći. Ključan datum za Crvenu zvezdu je 9.mart, kada u Ljutice Bogdana stiže Partizan. Do tada Milojević veruje da će imati sve igrače na raspolaganju, već solidno naviknute na nove zahteve i mehanizme u igri.

Za Voždovac to bi moglo da izgleda ovako: Glazer (Popović) – Nedeljković, Spajić, Dragović, Radojević – Mijailović, Kanga – Bukari, Kraso (Ivanić), Olajinka – Endijaj.

U idalnoj varijanti to bi moglo da izgleda ovako: Glazer – Nedeljković, Spajić, Dragović, Rodić – Mijailović (Kanga), Hvan (Kanga) – Bukari, Ivanić (Kraso), Olajinka (Kraso) – Endijaj.



tagovi

Vladan MilojevićŠerif EndiajeMarko StamenićJovan ŠljivićNikola Knežević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara