Ivan Vukomanović (©AFP, ©Shutterstock)
Ivan Vukomanović (©AFP, ©Shutterstock)

Kreće indijska elita: Vukomanović vodi Keralu, brojna španska kolonija, Mumbaj brani krunu

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.11.21. | 10:36

Srpski stručnjak na klupi popularnih Slonova. Od naših fudbalera igraće Slavko Damjanović koji je letos stigao u Čenajin iz TSC-a. Odiša je potpisala trogodišnju saradnju sa Votfordom

Vreme je za start šampionata Indije. Superliga ove azijske države osnovana je pre osam godina. Igra se od novembra do marta. Liga i ove sezone broji 11 klubova. Posle dvokružnog sistema, tim sa najviše bodova dobija trofej, ali šampion ove države sa 1.350.00.000 stanovnika se odlučuje u plej-ofu u kome će igrati četiri najbolje ekipe iz prvog dela šampionata.

Najbolji tim posle prvog dela prvenstva učestvuje u Ligu šampiona Azije, a pobednik plej-ofa izboriće kvalifiakcije za AFC kup, drugorangirano takmičenje na tlu kontinenta. Četiri tima su osvajali titule u prethodnih sedam godina, otkad se igra profesionalna Superliga Indije. Najviše titula ima ATK Mohun Began, tim iz Kalkute koji je tri puta osvajao pehar. Čenajin je dva puta bio najbolji, dok su po jednu krunu osvajali Bengaluru i Mumbaj koji je bio najbolji prošle sezone kada je u finalu plej-ofa pobedio ATK sa 2:1.

Izabrane vesti

15.00: (1,68) ATK Mohun Bagan (3,45) Kerala Blasters (5,10)

Prvenstvo počinje današnjim duelom između vicešampiona ATK Mohuna i Kerala Blastersa, tima koji s klupe predvodi srpski stručnjak Ivan Vukomanović. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde počeo je trenersku karijeru kao pomoćnik u Standardu iz Liježa. Bio je i glavni trener belgijskog velikana, da bi onda vodio Slovan iz Bratislave i Apolon Limasol. Od 17. juna Srbin je na klupi Kerala, kluba koji je prošle sezone bio tek 10. Trener golmana je srpski stručnjak Slaven Progovečki.

-----------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Popularni Slonovi u svojm redovima imaju šestoricu stranaca koliko je dozvoljeno u Superligi Indije. Svih 11 ekipa u eliti imaju maksimalni broj inostranih fudbalera. Vukomanović ima na raspolaganju Enesa Šipovića iz Bosne i Hercegovine, Marko Leškovića iz Hrvatske, Urugvajca Adrijana Lunu, Čenča Gjeltšena iz Butana, Horhea Pereiru Dijaza iz Argentine i Alvara Vaskeza iz Španije.

U najboljoj indijskoj ligi igraće i srpski internacionalac Slavko Damjanović. On je letos iz TSC-a prešao u Čenajin, a pre toga je igrao za Lokomotiva Taškent, Budućnost iz Podgorice, Sutjesku, Bekeščabu, Bačku iz Bačke Topole, Spartak iz Subotice. Svi stranci su ove godine pojačali Keralu.

Pre iskunog defanzivca rođenog u Nikšiću, u Indiji su prethodnoh godina igrali Andrija Kaluđerović, Damir Grgić, Dejan Lekić, Marko Klisura, Nemanja Lakić Pešić, Nikola Krčmarević i Slaviša Stojanović.

Najviše stranaca ima Španija, čak 16, a zatim slede Brazil sa 10, Australija ima sedam, Hrvatska tri, po dva predstavnika ima Urugvaj, Nigerija, Maroka i Poljska. Prethodnih sezona bilo je poznatijih igrača, ali ove sezone nema zvezda.

Od 11 ekipa, 10 ima inostrane stručnjake. Jedini domaći trener koji radi u Superligi Indije je Kalid Džamli koji predvodi Nortist Junajted. Španci imaju najviše stručnjaka, čak petoricu. Na kormilu ATK Mohuna je Antonio Lopez Abas, SC Ist Bengal vodi Manolo Dijaz, Gou Huan Ferando, Hiderabad Manolo Markez, a Odišu Koko Ramirez. Ostali stranci su Nemac Marko Peciolo (Bengaluru), Crnogorac Božidar Bandović (Čanajin), Škot Oven Kojl (Džamšedpur) i Englez Des Bakingem (Mumbaj Siti).

Prema proceni portal Transfermarkt, najvrednije igrače ima Odiša (5.200.000), a zatim sledi ATK Mohun (4.980.000), Bengalaru (4.850.000), šampion Mumbaj Siti (4.830.000), Kerala (4.750.000).

Odiša je u proteklom prvenstvu bila poslednja, a ove ima velike ambicije. Klub se nekada zvao Delhi Dajnamos, ali je promenio ime u Odiša, a igra u gradu Bubanešvaru. Na čelu kluba je Radž Atval, nekadašnji direktor u Rendžersu, Votfordu i Koventriju. Početkom septembra je klub potpisao trogodišnju saradnju sa Votfordom, članom Premijer lige. Ulogu savetnika u klubu ima nekadašnji as Barselone i Atletika David Vilja.

INDIJA 1 – 1. KOLO

Petak

15.00: (1,68) ATK Mohun Bagan (3,45) Kerala Blasters (5,10)

Subota

15.00: (2,65) Bengalaru (2,95) Nortist Junajted (2,75)

Nedelja

15.00: (2,30) Ist Bengal (3,20) Džamšedpur (3,00)

Ponedeljak

15.00: Mumbaj Siti – Goa

Utorak

15.00: Hiderabad – Čenajin

***kvote su podložne promenama

TABELA INDIJSKE SUPERLIGE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

IndijaIndija 1Ivan VukomanovićKerala BlastersATK Mohun Began

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara