Igrači Atletiko Nasionala (©AFP)
Igrači Atletiko Nasionala (©AFP)

Kreće kolumbijska Klausura: Osam kandidata za tron i zašto baš Tolima

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.07.22. | 18:42

Atletiko Nasional među najjačim pretendentima, Miljonarios, Junior i Independijente Medeljin prete, čeka se reakcija tandema iz Kalija i Santa Fea

Samo 11 dana po završetku Aperture vreme je za start kolumbijske Klausure. Atletiko Nasional je uspeo da posle pet sušnih godina dođe do titule u prvom delu šampionata Primere A i nadaće se da će se nadovezati na uspeh i početi da liči na veliki tim kakav je bio 2017. Međutim, protivkandidati neće sedeti skrštenih ruku.

Nije zanemarljiva snaga Tolime, koja je prilično dobro skockana i koncipirana, i za dlaku je poražena u finalu od Verdolagasa. Razumljivo, Pihaosi iz Ibagea počinju kao jedni od favorita u drugoj polovini sezone. Za tron su zainteresovani i timovi iz Kalija, Amerika i Deportivo, inače dva najveća razočaranja Aperture, od kojih se očekuje reakcija, a motiv da više mora da se dokaže ima i Santa Fe, koji nije uspeo da se nađe u doigravanju. U međuvremenu, na drugom kraju tabele se očekuje velika borba, a Union Magdalena, Kortulua i Patriotas će, vrlo verovatno, biti usredsređeni na zadržavanje statusa prvoligaša.

Izabrane vesti

Format takmičenja je kao onaj u Aperturi, samo što je Klausura utoliko značajnija, jer se posle nje podvlači crta i određuju učesnici kontinentalnih takmičenja, kao i koja dva tima će ispasti. Ovo je drugi i poslednji deo sezone, sa 20 timova koji igraju jedan protiv drugog, a na kraju kampanje osam najboljih ekipa na tabeli biće podeljeno u dve grupe, iz kojih najbolji idu u finale lige. Pobednik osvaja titulu Klausure, ali i ulaznicu u grupe Kopa Libertadores. Što se tiče ispadanja, dva tima sa najnižim prosekom u trogodišnjem specijalnom plasmanu će na kraju sezone morati da se presele u drugu ligu. Trenutno su na tim mestima Patriotas (0,94) i Magdalena (0,55).

23.00: (3,35) Magdalena (3,00) Onse Kaldas (2,25)

Iako je tržište transfera za ogromnu većinu klubova do sada bilo mirno, u narednim danima se očekuje više posla. Za sada, timovi koji su bili najangažovaniji su Independijente Santa Fe, Jaguares i Onse Kaldas. Čini se da sve ukazuje na to da aktuelni šampion Atletiko Nasional neće imati mnogo novih igrača, do sada nije doveo nijednog. Spekuliše se da su Verdolagasi, pošto su posle neplodnih godina došli do pehara i plasmana u Kopa Libertadores, rešeni da se spreme za naredni prelazni rok pred početak iduće kampanje najjačeg takmičenja Južne Amerike. Ključni potez koji je promenio tok Verdolagasa bila je smena trenera Restrepa, kojeg je zamenio Ernan Dario Erera. Sa njim tim iz Medeljina nije pružio spektakl, ali je u igri dobio ozbiljnost, koji mu je pomogao da dođe do najviše stepenice.

Fudbaleri Tolime (©Reuters)Fudbaleri Tolime (©Reuters)

Tolima je jedan od najboljih timova u zemlji poslednjih godina, sa uzastopnim nastupima u finalima Aperture i Klausure. Tako je i u 2022. uspela da se domogne borbe za trofej Aperture, ali prema ocenama kolumbijskih medija Pihaosi nisu zastrašeni i jurišaće na lovorike u Klausuri. Tolima mnogo duguje ozbiljnom treneru Ernanu Toresu koji je poslednjih godina potpuno promenio imidž i mentalitet tima.

Miljonarios počinje još jednu sezonu sa velikim nadama. Lani je završio prvi u ligaškom delu, ali je ponovo "propao" u plej-ofu pošto je bio u teškoj grupi sa Nasionalom, Juniorom i Bukaramangom. Postoje gorčina i bes u taboru Ambasadora tima i razumljivo je da ponovo ulaze sa ciljem da osvoje Klausuru. Trener Alberto Gamero i igrači su odlučni da se vrate uspehu posle pet godina.

03.10: (3,10) Patriotas (2,95) Junior (2,40)

Junior je počeo Aperturu kao jedan od favorita za osvajanje titule i to zato što je mogao da se pohvali Migelom Anhelom Borhom, dok je na klupu došao Huan Kruz Real koji je pre dve godine osvojio šampionat sa Amerikom iz Kalija. Ipak, Junior je ostao bez štopera Mera koji je otišao u Deportivo Kali, a sjajni napadač Borha je na korak do prelaza u River Plejt.

Independijente Medeljin Aperturu može da oceni kao veoma uspešnu, pošto je uspeo da se plasira u plej-of. Tamo se borio sa Tolimom za finale, ali i pored odličnog kursa, uprava je odlučila da smeni iskusnog trenera Hulija Komesanju. Još čudniji potez bila je postavka 39-godišnjeg Davida Gonzalesa na kormilo, pošto će mu to biti prvi put da se nađe na klupi tima.

Amerika Kali je uz gradskog rivala Deportivo bila najveće razočaranje Aperture. Skupo je platila loše vođenje Huana Karlosa Osorija, pa je kormilo prepušteno iskusnijem Alešandreu Gimaraisu, ali kada je već bilo kasno da popravi stvari. Đavoli su završili ispod polovine tabele, nikako ne uspevajući da izgledaju konkurentno. Amerika nema loš spisak, pa se od Gimaraisa očekuje da ovoga puta odvede tim u prvih osam.

Kao šampion Klausure, očekivanja i zahtevi su bili prilično visoki pred Deportivom iz Kalija. Međutim, zeleno-beli su podbacili završivši na pretposlednjem mestu, pri čemu učešće na Kopa Libertadores nije valjalo kao izgovor. Trener Rafael Dudamel se našao na udaru navijača mnogo puta, ali je uspeo da sačuva svoju stolicu, zahvaljujući dobrim rezultatima u Libertadoresu. Uprkos svemu ovome, nije više kormilar Deportiva jer je uprava odlučila da mu pokaže izlazna vrata i tim iz Kalija je trenutno bez trenera.

01.05: (2,40) Deportivo Pereira (3,10) Alijansa Petrolera (2,95)

Intenzivna nestabilnost koju je Santa Fe pokazao tokom sezone nije mu dozvolila da se izbori za plej-of, završivši na 10. mestu i na dva boda od prvih osam. Morao je da otpusti trenera Martina Kardetija pred kraj Aperture, a u pauzi se dogovorio sa urugvajskim trenerom Alfredom Arijasom. Santa Fe će imati spisak koji može da mu obezbedi plasman u plej-of.

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA - 1. KOLO

Četvrtak

23.00: (3,35) Magdalena (3,00) Onse Kaldas (2,25)

Petak

01.05: (2,40) Deportivo Pereira (3,10) Alijansa Petrolera (2,95)

03.10: (3,10) Patriotas (2,95) Junior (2,40)

Subota

22.15: (2,65) Envigado (2,85) Amerika Kali (2,85)

Nedelja

01.00: (1,50) Miljonarios (3,80) Deportivo Pasto (6,50)

21.00: (2,35) Bukaramanga (2,90) Agilas (3,25)

21.00: (2,50) Ekidad (2,90) Santa Fe (3,00)

21.00: (1,95) Deportivo Kali (3,25) Jaguares (3,80)

Ponedeljak

01.10: (1,45) Atletiko Nasional (4,00) Kortulua (7,00)

03.15: (2,20) Tolima (3,00) Independijente Medeljin (3,45)

*** kvote su podložne promenama

TABELA APERTURE 2022.



tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalDeportes TolimaMiljonariosJuniorIndependijente MedeljinAmerika KaliDeportivo KaliIndependijente Santa Fe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara