Kreće Liga nacija: Podmlađena Furija udara na oslabljene Pancere

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.09.20. | 11:00

Luis Enrike pozvao sedmoricu debitanata, a zanimljivo je da na spisku nema nijednog igrača Atletika pred duel sa Nemcima u Štutgartu. I Lev ne može na računa na najjači sastav. Zbog umora u selekciji nisu fudbeleri Bajerna i Lajpciga

Posle devet meseci pauze konačno kreće i reprezentativna sezona na Starom kontinentu. Evropsko prvenstvo nije odigrano ovog leta zbog pandemije virusa korona, ali Liga nacija, takmičenje pod okriljem UEFA, kreće po planu. Drugo izdanje počinje danas (20.45), a već na startu igraju giganti sa Starog kontinenta Nemačka i Španija na Mercedes Benc areni u Štutgartu.

Titulu u ovom takmičenju brani Portugalija. Svih 55 članica UEFA podeljeni su u četiri divizije, prema plasmanu na rang-listi Evropske kuće fudbala. Najboljih 16 selekcije Evrope igraće u četiri grupe sa po četiri ekipe, svako po šest mečeva, a pobednici će igrati na završnom turniru. Nije još određen domaćin, a to će biti neka od zemalja koja je bila lider grupe.

Izabrane vesti

Nemci i Španci su najveći favoriti u Grupi 4 u kojoj su još Ukrajina i Švajcarska. Obe selekcije u novi reprezentativni ciklus ulaze podmlađene, s tim da je smena generacija drastičnija kod Furije koju predvodi Luis Enrike. Nekadašnji trener Barselone pozvao je čak sedmoricu debitanata.

Unai Simon, golman Atletik Bilbaa, te Serhio Regilon, Erik Garsija, Ansu Fati, Adama Traore, Feran Tores, Mikel Merino i Oskar Rodrigez spadaju u debitante i čine gro sveže španske krvi. Od iskusnijih igrača i veterana i dalje su tu Tijago Alkanatra, Hezus Navas, Serhio Ramos i Buskets, dok se u selekciju posle teške povrede vratilo krilo Reala Marko Asensio. Nema nijednog igrača Atletika u selekciji, Kokea, Saula Nigeza, Dijega Koste, Alvara Morate... Enrike se odrekao i levog beka Barselone Đordija Albe. Golmani David De Hea i Kepa Arizabalaga i dalje su najbolje opcije prema mišljenju španskog selektora iako su imali lošu sezonu u Mančester Junajtredu, odnosno Čelsiju. Španci su definitivno započeli korenito podmlađivanje.

(©Reuters)(©Reuters)

Selektor Pancera Joakim Lev nije zvao fudbalere šampione Evrope iz Bajerna, kao i neke igrače RB Lajpciga. Tako će Panceri na Furiju bez Manuela Nojera, Leona Gorecke, Jozue Kimiha, Serža Gbabrija, Marcela Halstenberga, Lukasa Klostermana... Mada je bilo nekih najava da bi Tomas Miler mogao da se vrati u nacionalni tim, za ovu akciju ga nema u sastavu posle iscrpljujuće sezone sa Bajernom, koji je osvojio duplu krunu u Nemačkoj i Ligu šampiona posle trijumfa nad Pari Sen Žermenom u Lisabonu sa 1:0.

Poziv nije dobio ni golman Barselone Mark-Andre ter Štegen, koji je operisao koleno prošle nedelje. Debitantski poziv dobio je Robin Gosens. Levi bek Atalante je imao fantastičnu sezonu kako u Seriji A, tako i u Ligi šampiona i potpuno zasluženo je dobio dopis da se javi pod komandu Joakima Leva. Golman Arsenala Bernd Leno nije igrao u finišu sezone, ali se on oporavio od povrede i biće za mečeva sa Španijom i Švajcarskom u utorak.

U selekciji je i novi napadač Bajerna Leroj Sane, koji je propustio celu sezonu zbog povrede u redovima Mančester Sitija.

"Odlučio sam da ne zovem igrače koji su igrali u završnici evrokupova. Oni su bili vrlo opterećeni i završnicom u Bundesligi i Ligom šampiona i Ligom Evrope. Zato želim da im dam malo vremena da se rehabilituju i povrate energiju. Konkretno, ovo se odnosi na Manuela Nojera, Jozuu Kimiha, Serža Gnabrija, Leona Gorecku, Marcela Halstenberga i Lukasa Klostremana. Situacija sa Julijanom Drakslerom i Tilom Kererom iz Pariza, odnosno sa Lerojem Saneom i Niklasom Zuleom nešto je drugačija. Dugo su se borili sa povredama, nisu dugo igrali i nisu umorni. Njih ćemo morati da polako vraćamo u ritam treninga i utakmica", poručio je Lev.

 Ovo će biti prvi meč u 2020. godini i za Nemačku i za Španiju. Krajem prošle obe selekcije bile su veoma ubedljive. Nemci su tukli Belorusiju (4:0) i Severnu Irsku (6:1), a Španci su bili vrlo sigurni protiv Malte (7:0) i Rumunije (5:0).

 Nemačka je samo jednom u poslednjih 12 godina dobila Španiju. Kada igraju međusobne susrete, golova je malo. Na prethodna četiri okršaja svega pet komada. I svaki put tip 0-2. Španci nisu poraženi na 12 prethodnih utakmica, a poslednji put su poklekli sredinom novembra 2018. godine od Hrvatske u Ligi nacija (2:3).

LIGA NACIJA A - 1. KOLO

GRUPA 4

Četvrtak

20.45: (2,45) Nemačka (3,30) Španija (2,95)

20.45: (2,60) Ukrajina (3,05) Švajcarska (2,90)

GRUPA 1

Petak

20.45: (1,30) Italija (5,20) BiH (11,0)

20.45: (1,50) Holandija (4,20) Poljska (6,75)

GRUPA 2

Subota

20.45 (1,90) Portugalija (3,40) Hrvatska (4,30)

20.45: (5,10) Švedska (3,50) Francuska (1,75)

GRUPA 3

18.00: (11,0) Island (5,50) Engleska (1,28)

20.45: (4,60) Danska (3,60) Belgija (1,80)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PREMIJERNE LIGE NACIJA



tagovi

Joakim LevLuis EnrikeNemačkaŠpanijaUEFALiga nacijaFudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara