(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Kreće Prva liga Srbije: Četiri kandidata za Superligu, ko preživi pričaće

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.08.20. | 11:06

Ove sezone čak 18 klubova igra u drugom rangu takmičenja u fudbalskoj piramidi Srbije, a čak osam će na kraju sezone u niže lige

Kvalitet će i te kako biti sporan. A da bi moglo da bude veoma zanimljivo – moglo bi. Ovog vikenda startuje Prva liga, drugi rang takmičenja u Srbiji, koji će zbog aktuelne situacije s pandemijom koronavirusa brojati 18 učesnika, umesto ustaljenih 16.

U odnosu na prošlu sezonu novih je učesnika čak osam: Iz vojvođanske grupe tu su pančevački Železničar i Radnički iz Sremske Mitrovice; iz zapadne grupe Borac 1926 (klub osnovan posle gašenje pravog Borca), te Loznica i kraljevačka Sloga; iz beogradske grupe IMT; iz istočne grupe Jagodina i Dubočica.

Izabrane vesti

Imajući u vidu da je Smederevio isterano iz lige zbog nameštanja, odnosno da su četiri kluba otišla u viši rang, starih je članova malo, pa možemo da konstatujemo kako PLS gotovo u potpunosti “renovirana”.

Zbog specifične situacije o favoritima je teško govoriti. Ne samo zato što ima mnogo nepoznatih, već i zato što će, ironični da budemo, PLS ove sezone biti najujednačenija liga Evrope. Jednostavno, para nema. Niko. Ili bar skoro niko. I onda je teško razlučiti ko bi tu mogao da odskoči, a ko da potone. Pride, čak osam će timova ispasti u Srpsku ligu i tu će u stvari biti najveća borba, jer će maltene tri četvrtine lige strepeti za opstanak.

Nekih velikih poteza na transfer pijaci nije bilo. I sve su ekipe manje-više tu negde, pa čak i kad sprovedete mini anketu među učesnicima PLS-a dobićete sasvim oprečne odgovore na pitanja o tome ko su favoriti za promociju, a ko za ispadanje. Štaviše, desilo nam se i da neke timove u pojedinim sredinama svrstavaju u najbolje, dok im drugi predviđaju grčevitu borbu za opstanak. Takav je recimo slučaj sa Radničkim iz Pirota koje jedni vide u borbi za vrh, dok drugi smatraju da su ipak ostali bez previše značajnih igrača.

Neki su klubovi ipak u boljoj startnoj poziciji, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što su već nekoliko sezona stabilni prvoligaši. Ili im je bar jača osnova iz protekle sezone. Recimo, od Kolubare iz Lazarevca svi očekuju da sada napadne Superligu, jer je i prošle sezone bila vrlo blizu, ali malo loše sreće, malo čudnih sudijskih odluka i drugi su izborili tu privilegiju. Sad se dakle Kolubara ubraja u red najjačih izazivača.

Tu je naravno i prošlogodišnji šampion Grafičar, istina sa značajno izmenjenim sastavom, koji je izabrao da ove jeseni ipak ne igra elitu jer bi to izazvalo velike potrese u javnosti pošto se zna da su Ljubičasti filijala Crvene zvezde. Međutim, ima nekih naznaka da bi narednog leta postupili drugačije, jer pravno gledano – Grafičar je odvojen klub. A sa pojačanjima sa Topčiderskog brda opet će Milija Žižić selektora dobar sastav.

Dalje, tu je Radnički 1923 iz Kragujevca, već par godina je tu negde u zlatnoj sredini, u ovako slabašnoj konkurenciji slavni tim sa "Čika Dače" sada jeste ozbiljan kandidat za Superligu. Za novog trenera postavljen je Aleksandar Linta, nekadašnji pomoćnik Ilije Stolice u Vojvodini i Voždovcu, kratko je samostalno vodio i Olimpiju iz Ljubljane i ako navijate za velike fudbalske centre – Kragujevac bi mogao da bude vaš favorit.

Kao četvrti tim iz grupe timove koji kvalitetom odskaču uglavnom se pominje Kabel, mada je nad novosadskim klubom veliki znak pitanja, prvenstveno zbog toga što oni baš i nisu u dobrim osnosima sa rukovodstvom Fudbalskog saveza Srbije koji ih je prošle sezone kaznio zbog nameštene utakmice sa Smederevom i suštinski im zabranio da se bore za Superligu. Kvalitetom Kabel je sigurno kandidat za vrh, ali znamo svi koliko je u Srbiji teško boriti se protiv sistema.

Kad već govorimo o nameštaljkama, ove sezone u PLS-u je i Loznica, koja je prošlog decembra bila u centru velikog skandala kad se pojavio snimak predsednika Vlastimira Lukića kako u svlačionici priča igračima da ih nije dovodio da bi na kraju on morao da "kupuje" tri utakmice. Iz Loznice su se tada branili tvrdnjom da je Lukić samo želeo da motiviše ekipu.

Kako bilo, najveća borba u Prvoj ligi vodiće se oko opstanka, jer ova prva četiri tima (Kolubara, Grafičar, Radnički 1923 i Kabel) ipak imaju kvalitativnu prednost u odnosu na konkurenciju. Kod ostalih su razlike u nijansama, a nema sumnje da će nekima već od rane jeseni početi da kasne plate što ume da bude presudan faktor.

Zoran Rendulić i Dušan Đorđević (© MN Press)Zoran Rendulić i Dušan Đorđević (© MN Press)

A kad na ligu od 18 klubova odvojimo četiri favorita – plus još možda Radnički Pirot i Slogu iz Kraljeva koji bi ipak trebalo da prežive – jasno je kolika će borba biti oko tih par preostalih bezbedna mesta. Trajal, Žarkovo, IMT sa Zoranom Rendulićem na klupi, oni trenutno deluju nešto ozbiljnije od drugih, ali u ligi u kojoj će odlučivati bod ili dva niko nije siguran. Loznica bi mogla da odigra poneki dobar meč, ali teško da će imati kontinuitet, Jagodina je enigma, ne u smislu da može da zablista. Borac ima infrastrukturu, u ovako slabom takmičenju i to je važno, međutim, niko ga ne vidi u borbi za vrh.

Uostalom, niko sa sigurnošću ne može da kaže kako će izgledati novi prvoligaši. Dubočica je, samo primera radi, ovog leta dovela čak 19 novih igrača. Ozbiljan uspeh – zbog teške finansijske situacije, ali i onoga što vreba iza ugla na jesen i zimu – biće da svi klubovi uspeju da završe takmičenje. Doigravanja i baraža ove sezone neće biti. U Superligu idu dva najbolja tima, dok ligu napušta čak osam od 18 - faktički pola lige. S te strane gledano borba za opstanak mogla bi da bude veoma uzbudljiva...

Generalno gledano u nižim ligama ove sezone biće pakleno teško za preživljavanje. Tako će, recimo, iz četiri grupe Srpske lige ispasti najmanje 30 klubova?!

Sezonu u Prvoj ligi u petak (17.00) otvaraju OFK Žarkovo i GFK Jagodina.

PRVA LIGA SRBIJE - 1. KOLO

Petak

17.00: (2,25) Žarkovo (3,25) Jagodina (3,10)

Subota

17.00 Grafičar - Dinamo Vranje

17.00 Kabel - Dubočica

17.00 Loznica - Kolubara

17.00 Radnički 1923 - Železničar Pančevo

17.00 Zemun - Trajal Kruševac

Nedelja

17.00 IMT - Radnički S. Mitrovica

17.00 Radnički Pirot - Sloga Kraljevo

Ponedeljak

17.00 Borac Čačak - Budućnost Dobanovci

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

GrafičarPrva liga SrbijeBorac ČačakJagodinaIMTZoran RendulićŽarkovoLoznica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara