Stadion Sentenario, na kojem je odigran prvi Mundijal 1930. godine, a sada dom Montevideo Sitija (©Shutterstock)
Stadion Sentenario, na kojem je odigran prvi Mundijal 1930. godine, a sada dom Montevideo Sitija (©Shutterstock)

Kreće tramvaj liga: Samo Nasional trošio novac, momak koji je oborio Peleov rekord sprema se za Mančester

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.02.22. | 08:20

Montevideo Siti duelom sa Sero Largom (13.30) otvara 119. sezonu fudbalskog šampionata Urugvaja

Šampionat Urugvaja nije najatraktivniji u Južnoj Americi, ne igraju neke velike zvezde u njemu i ne obrće se ogroman novac. Međutim, Primera ima jednu od najdužih tradicija na svetu, pa kao takva apsolutno zaslužuje respekt svih ljubitelja fudbala. One prave zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar na svetu verovatno će zato obradovati vest da danas kreće novi, 119. šampionat zvanično najbolje uređene zemlje Zelenog kontinenta.

Prema dostupnim podacima, Urugvaj je prvi na kontinentu po demokratiji, borbi protiv korupcije, slobodi štampe… Zvanično najviše od svih zemalja na planeti donira trupe za mirovne misije Ujedinjenih nacija, vodeći je po rastu BDP-a, izgradnji infrastrukture… Sve to znači da prosečni Urugvajac nema previše egzistencionalnih briga i potpuno može da uživa u fudbalu, generalno sportu. Primera je, naravno, tamo najpopularnije takmičenje.

Izabrane vesti

Za nju često volimo da kažemo da je prava "tramvaj liga", zbog velikog broja klubova iz prestonice Montevidea. Bilo je šampionata i kada su svih 16 učesnica bili iz glavnog grada, ali to ovog puta nije slučaj. Još četiri grada imaju po jednog predstavnika, pa je Montevideo na „samo“ 12 klubova ove sezone.

Nije iznenađujuće to što je većina klubova iz istog kraja, jer čak oko 2.000.000 stanovnika od ukupno oko 3.500.000 Urugvajaca živi u Montevideu. To je ubedljivo najrazvijenija sredina u zemlji i logično je da se odrazi na fudbal.

13.30: (1,88) Montevideo Siti (3,45) Sero Largo (3,90)

„Ostatak zemlje“ predstavljaju Boston River iz Las Piedrasa, Sero Largo iz Mela, Deportivo iz Maldonada i Plaza iz Kolonije.

Zanimljivo, nijedna od dosadašnjih 118 dodeljenih titula nije napustila Montevideo. Urugvaj je imao ukupno 10 različitih prvaka, ali sve su bili klubovi iz prestonice. Najtrofejniji je Penjarol, branilac trona iz prošle sezone, koji sada ima 51 titulu na svom kontu. Jedini klub koji može da ga ugrozi je njegov najveći rival Nasional, 48-struki prvak Urugvaja. Daleko iza njih su Defensor Sporting, Danubio i River Plejt Montevideo sa po četiri titule, Vonderers sa tri i Rampla Juniors, Bela Vista, Sentral Espanjol i Progreso sa po jednom.

Neće biti preveliko iznenađenje ako ove godine dobijemo i 11. šampiona. Kao što je poznato, od 2017. godine Siti fudbal grupa ima u svom vlasništvu Montevideo Siti Torke, ambiciozan projekat koji bi trebalo da predstavlja jednog dana silu u Južnoj Americi. Poznato je da je grupa čiji je najskuplji projekat Mančester Siti pokušava da se proširi na sve kontinente i tako „zavlada“ fudbalskom planetom. Prošle sezone su trofeje osvajali Mančester Siti u Engleskoj, Njujork Siti u MLS-u i Melburn Siti u Australiji, a jedini od klubova koji je razočarao bili su urugvajski Građani.

Oni nisu bili ni blizu titule, Aperturu su završili šesti na tabeli, a Klausuru peti, što ipak ni nije toliko loš rezultat s obzirom da mu je to bila tek druga sezona u eliti. Montevideo Siti je najmlađi od projekata SFG-a, pa samim tim je i logično da mu treba malo više vremena da dođe do trona.

Matijas Suarez u duelu sa Anderom Ererom (©AFP)Matijas Suarez u duelu sa Anderom Ererom (©AFP)

Za ovu godinu su spremniji, imaju nekoliko pojačanja iz Evrope i Azije, pa možemo da očekujemo još bolji rezultat Građana. Iz Đirone je došao Hoakin Zebaljos, iz Monpeljea na pozajmicu desni bek Matijas Suarez, a iz Al Vahde Nikolas Milesi. Na pozajmici je od ove zime i krilo Taljeresa Lautaro Guzman, 22-godišnji Argentinac.

Najzanimljiviji projekat je ipak pojačanje od prošlog leta, Nikolas Siri. Ovaj 17-godišnji napadač se sprema u Primeri za Mančester, jer ukoliko bude opravdao potencijal neminovno mu sledi selidba u Evropu.

Njega je Montevideo Siti kupio od Danubija za 3.100.000 evra, što je veliki novac za urugvajski fudbal, ali sića ako se uzme u obzir činjenica da mu u domovini svi predviđaju da napravi veću karijeru od Luisa Suareza ili Edinsona Kavanija.

Naime, Siri je već oborio jedan rekord legendarnog Pelea, postao je najmlađi profesionalni fudbaler koji je na jednoj takmičarskoj utakmici postigao het-trik. Učinio je to u martu prošle godine, sa samo 16 godina, 11 meseci i dva dana, kada je postigao savršen het-trik protiv Boston Rivera (5:1).

Brzo je njegov razvoj počela da prati Barselona, što bi bilo pravo poniženje za Siti grupu koja ima u tom šampionatu klub, pa se reagovalo već u narednom prelaznom roku. U Klausuri je odigrao samo pet utakmica za Građane, još nijednom nije bio starter. Polako su ga uvodili u sistem i očekuje se da ovo bude sezona u kojoj će da eksplodira.

Nasional je prošle sezone ostao bez titule, što ga je nateralo da bude jedini prvoligaš koji je ove zime platio obeštećenje. Konkretno 617.000 evra za pozajmicu napadača Liverpula iz Montevidea, Ignasija Ramireza. Reč je o igraču koji je jesenas bio na pozajmici u Sent Etjenu, ali se nije snašao baš najbolje u Francuskoj i zabeležio je samo šest nastupa. Na terenu je proveo tek 145 minuta, bez učinka.

Pored Ramireza, ove zime su u Nasional došli i štoper San Luisa Leo Koeljo, bek Feniksa Hoze Luis Rodrigez, napadač Sero Larga Leandro Otormin, napadač Leona Emanuel Giljioti, štoper Vonderersa Huan Izkierdo i levo krilo Kruz Azula Aleks Kastro. Veliki broj prvotimaca je i napustio Nasional, od toga čak četvorica napadača, pa nije čudo što sa sasvim renoviranom ofanzivnom linijom kreće u napad na titulu.

Najveći, izlazni transfer, napravio je Penjarol. Prodao je Fakunda Toresa Orlandu za 6.800.000 evra. Taj novac nije uložio u previše pojačanja, tu je tek petorica novajlija, ali svi su došli bez obeštećenja. Čak su četvorica došli iz inostranstva, defanzivac Huan Ramos iz Universitad de Čilea, bek Matijas Agiregaraj iz Estudijantesa, iskusni štoper Ernan Menoz iz Deportivo Kalija, a ofanzivni vezista Brajan Oliveira iz meksičkog Keretara.

Velikom prodajom može da se pohvali i River Plejt, pošto je njegovog 19-godišnjeg napadača Matijasa Areza kupila španska Granada za 5.000.000 evra.

Matijas Arezo u dresu River Plejta iz Montevidea (©AFP)Matijas Arezo u dresu River Plejta iz Montevidea (©AFP)

Prošlog vikenda je odigran Superkup Urugvaja, a prvi trofej u sezoni je otišao u ruke Penjarola. Aktuelni prvak je savladao osvajača Kupa Urugvaja Plazu Koloniju posle produžetaka sa 1:0, autogolom Horhea Ajale u 120. minutu.

Kao i prošle sezone, igraće se Apertura i Klausura, a pobednici ta dva takmičenja će igrati potom za trofej. Iz lige su 2021. ispali Progreso, Sud Amerika i Vilja Espanjola, a na njihova mesta su iz Segunde ušli Albion, Danubio i Defensor Sporting. O putnicima u niži rang odlučuje prosek osvojenih bodova iz poslednje dve sezone. Dakle, nekim vodećim klubovima je praktično dozvoljeno da odigraju jedan izuzetno loš šampionat, pa da opet izbegnu selidbu u Segundu. Ceni se samo konstantnost.

Zanimljivo, između sezona nije mnogo klubova promenilo trenere, samo Nasional, Albion i Serito. Pablo Repeto je preuzeo Nasional, pošto je Martinu Ligueri istekao ugovor, Ignasio Riso je seo na klupu Albiona, a Adrijan Fernandez vodi Serito. Zanimljivo, svih 16 šefova stručnog štaba su domaći treneri, nema nijednog stranca na klupi.

Što se tiče igrača, najviše stranaca ima iz Argentine, čak 22. Oni čine oko 48 odsto ukupnog broja stranaca. Slede zatim Kolumbija sa sedam igrača, Brazil sa šest, Paragvaj sa tri i Čile sa dva. Po jednog imaju Honduras, Venecuela, Ekvador, Nigerija, Italija (bivši vezista Novare Nikolas Fonseka) i Španija (Majorčanin Tijago Galeto).

Šampionat Urugvaja će ove sezone da bude završen nešto ranije, početkom novembra, zbog Mundijala u Kataru.


tagovi

Urugvaj 1Montevideo SitiPenjarolSero LargoNasionalNikolas Siri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara