Anhel Kardozo Lusenja, Roke Santa Kruz, Oskar Kardozo i Derlis Gonzales (©AFP)
Anhel Kardozo Lusenja, Roke Santa Kruz, Oskar Kardozo i Derlis Gonzales (©AFP)

Kreću Paragvajci: Libertad i dalje na krilima Kardoza i Santa Kruza, Olimpija i Sero Portenjo imaju šampionske snove

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.07.23. | 23:05

Noćas startuje Klausura. Devet od 12 timova iz Asunsiona. U trouglu velikana iz prestonice trebalo bi da se traži vladar

Libertad je dominantno osvojio paragvajsku Aperturu ove godine sa 10 bodova više od gradskog rivala Sero Portenja, a posle mesec dana pauze kreće i nova Klausura u kojoj je branilac krune Olimpija. Naravno, i ona je iz Asunsiona. Većina klubova dolaze iz prestonice ove južnoameričke države, jedna od dve koje ne izlaze na more. Igraće se klasičan dvokružni sistem, svako sa svakim kod kuće i u gostima (ukupno 22 kola).

Od 12 klubova, devet je iz Asunsiona, dok su “uljezi” Heneral Kabaljero iz Karandija, Guirenja iz Viljarika i Sportivo Lukuenja iz Lukea. Libertad kao šampion prvog dela šampionata je izborio plasman u Kopa Libertadores naredne godine.

Izabrane vesti

Nije bilo mnogo promena u letnjem prelaznom roku. Ekipe će krenuti u novi šampionat u skoro identičnim sastavima kao u prvom delu 2023. Prvi favorit je Libertad. I dalje su perjanice tima veterani, kapiten Oskar Kardozo, nekadašnji as Benfike i bivši igrač Bajerna i Mančester Sitija Roke Santa Kruz. Obojica su ušli u petu deceniju života, ali ne pomišljaju da kače kopačke o klin. Kardozo je starosedelac u Libertadu, dok je Kruz prošle godine ujeo za srce navijače Olimpije, kada je posle šest godina prešao u redove ljutog rivala.

01.30: (1,45) Libertad (4,00) Nasional Asunsion (7,00)

Navijači Olimlije su bacali lažne dolare s njegoviom likom. Od miljenika postao je najomraženiji na stadionu Manuel Fereira. Libertad je za novu sezonu pogon pojačao sa igračima iz drugog tima. Prošlog leta je supertalentovani Hulio Enkiso za čak 11.600.000 evra otišao u Brajton, pa šampion Aperture ne mora da brine oko finansija. Na početku šampionta crno-beli neće moći da računaju na Bautistu Merlinija i Antonija Bareira koji se oporavljaju od povreda. Nosioci igre i u ovom prvenstvu trebalo bi da budu Ektor Viljalba, Lorenzo Melgareho, Lukas Sanabrija, Enso Gonzales, Dijego Gomez, Aleksander Barboza… Libertad ima ubedljvo najstariji tim u ligi, s prosekom godina od 28,6.

Sero Portenjo je prošle sezone bio prvi pratilac Libertada, ali već na sredini prvenstva videlo se da ne može do krune. Na kormilu je ostao Argentinac Fakundo Sava, nekadašnji napadač Fulama.

Početkom godine je veliko pojačanje stiglo u klub iz Asunsiona u vidu Dijega Čurina, koji je došao iz Gremija. Kolumbijac Rafael Karaskal, Damijan Bobadilja, Klaudio Aginjo, Fernando Fernandez trebalo bi da budu perjanice tima u napadu na krunu. Početkom godine Sero Portenjo je imao milionsku prodaju. U Spartak iz Moskve je stigao Aleksis Duarte za 4.000.000.

Iza Olimpije je razočaravajuća sezona, tek šesto mesto u Aperturi. Urugvajac Dijego Agire pokušaće da odbrani krunu u Klausuri. Prva zvezda tima je Derlis Gonzales, nekadašnji igrač Santosa i kijevskog Dinama, ranije Benfike i Bazela. U timu je ostao i reprezentativac Paragvaja Fernando Kardozo, Urugvajac Alehandre Silva, Giljerme Paiva, Brajan Montenegro

Guarani je član “velike četvorke” iz Asunsiona. Tokom dva šampionata je promenjen trener. Na kormulu je seo Argentinac Huan Pablo Pumpido. Ove godine su popularni Aboridžini bili četvrti, a i u ovom šampionatu teško će da se umešaju u borbu za prevlast u Paragvaju. Jedini reprezentativac iz redove žuto-crnih je Aleksis Kantero, dok je Tijago Servin kapiten mlade selekcije Paragvaja. Guarani ima najviše stranaca, čak devetorica.

Novog trenera doveo je i Sportivo Luguenja - Hulija Kaseresa. Prema proceni Transfermarkta najvrednije fudbalere ima Olimpija Asunsion – 27.830.000 evra, a slede Libertad – 22.750.00 i Sero Portenjo – 22.430.000. U trouglu ovih velikana trebalo bismo da tražimo novog šampiona.

PARAGVAJ 1, KLASURA – 1. KOLO

Petak

Resistensija - Heneral Kabaljero u toku

Subota

01.30: (1,45) Libertad (4,00) Nasional Asunsion (7,00)

22.00: (2,30) Sportivo Trinidense (3,30) Amelijano (2,90)

Nedelja

00.10: (1,35) Olimpija (4,50) Takuraj (8,50)

22.00: (2,35) Sportivo Luguenjo (3,20) Guarani (2,90)

Ponedeljak

00.30: (1,42) Sero Portenjo (4,10) Guarinja (7,50)

***kvote su podložne promenama

TABELE APERTURE 2023.



tagovi

Južna AmerikaParagvaj 1ParagvajSero PortenjoOlimpija AsunsionLibertadRoke Santa KruzOskar Kardozo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara