Valter Gargano i Agustin Konobio (©AFP)
Valter Gargano i Agustin Konobio (©AFP)

Kristalno je jasno, Penjarol je završio posao još u Peruu

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.08.21. | 22:45

Kopa Sudamerikana: Velikan iz Montevidea ima prednost od 3:1 iz prvog duela četvrtfinala i preostalo mu je da "odradi" revanš

Sa prednošću od 3:1 iz prve utakmice u Peruu, Penjarol noćas (

00.15

Izabrane vesti

) u Montevideu dočekuje Sporting Kristal na stadionu "Šampiona 20. veka" koji simbolično nosi ime u čast jednog od najdominantnijih perioda ovog kluba u istoriji južnoameričkog fudbala. Domaćini su izgubili samo jedan od 14 poslednjih mečeva na domaćem terenu u svim takmičenjima, dok su gosti neporaženi na proteklih šest utakmica na gostovanjima.

Dva pogotka preimućstva daju veliku šansu Penjarolu da se nađe u svom prvom polufinalu drugog po rangu klupskog takmičenja na Zelenom kontinentu. U prvom meču odigranom na Nacionalnom stadionu u Limi, izabranici Maurisija Larijere brzo su došli u vođstvo, golom Agustina Alvareza u osmom minutu susreta. Samo deset minuta kasnije prednost je bila udvostručena preciznim hicem mladog napadača Fakunda Toresa. Kakvu takvu nadu za Sporting ostavio je Omar Merlo pogotkom u 90. minutu, ali je još bilo vremena da gosti iz Urugvaja vrate prednost od dva gola, kada je u petom minutu sudijske nadoknade Valter Gargano i treći put pogodio mrežu Peruanaca.

00.15: (1,70) Penjarol (3,50) Sporting Kristal (4,90)

Od pobede u prvoj utakmici Penjarol je proteklog vikenda tesno slavio na svom terenu protiv Progresa 1:0, u sklopu 14. kola nacionalnog prvenstva, čime se pedesetostruki šampion ove države popeo na treće mesto na tabeli, pet bodova iza lidera i novog prvaka urugvajske Aperture, Plaza Kolonije.

Za petostrukog šampiona Južne Amerike poslednji kontinentalni trijumf bio je još davne 1987. godine kada je u finalu Kopa Libertadores pobedio kolumbijsku Ameriku iz Kalija. Od tada, samo jednom su Aurinegrosi došli do finala nekog međunarodnog velikog turnira, i to 2011. godine, takođe u Libertadorsesu, kada je od njih bio uspešniji Santos, koji je tih godina bio predvođen mladim Nejmarom. Larijerini puleni sada se približavaju stvaranju sopstvene istorije, jer su samo 90 minuta udaljeni od prvog polufinala u deceniji.

Što se tiče Sporting Kristala, pred njim je mnogo posla ako želi da se drugi put u istoriji nađe među najbolja četiri kluba na nekom međunarodnom takmičenju. Prvi put ovaj peruanski tim do same završnice KONMEBOL-ovih takmičenja dospeo je 1997. godine, kada ga je u finalu Libertadoresa savladao brazilski Gremio. Ovo je tek treća sezona da se nebesko-plavi takmiče u drugom po jačini klupskom kontinentalnom takmičenju, a četvrtfinale u tekućoj kampanji najdalje je što su napredovali do sada.

Uprkos tome što su dominirali u prvom meču sa 65% poseda i osam šuteva ka golu, više nego duplo od protivnika, peruanska ekipa zaostaje dva gola. Kristal je na revanš susret u Montevideo otputovao pošto je pretrpeo još jedan poraz, ovoga puta u nacionalnom prvenstvu, gde je minimalnim rezultatom od njega bila uspešniji Sezar Valjeho. Izabranici Roberta Moskere tim porazom pali su na sedmo mesto na tabeli, i sada zaostaju šest bodova iza lidera, Alijanse iz Lime.

Meč Penjarol - Sporting Kristal

možete da pogledate u direktnom prenosu

na sajtu mozzartbet.com.

Dovoljno je samo da budete registrovani,

a registracija je besplatna.

Krilni igrač Penjarola Nikolas Skijpakase i golman Martin Korea i dalje su van terena zbog povreda, a Tores je poslednje ime koje im se pridružilo, pošto je tokom prethodnog vikenda zadobio povredu skočnog zgloba. Posle odlaska beka Fabrisija Formilijana u meksičku Nekaksu, očekuje se da Karlos Rodrigez da postane partner Gariju Kagelmaheru u srcu odbrane. Napadač Alvarez, koji je trenutno najbolji strelac Kopa Sudamerikane sa devet golova iz 11 nastupa i ovoga puta će se naći u startnoj postavi Maurisija Larijere, a u napadu bi mogao da ima pomoć od krila Agustina Kanobija i Valentina Rodrigeza.

Sa druge strane, Moskera ne može da priušti da njegova ekipa nastupi na isti način i u istom sastavu kao u prvom meču protiv Penjarola, a sve zbog povreda razlilčite prirode zabeleženih kod čak pet prvotimaca, pa se prolazak u narednu rundu takmičenja čini sve udaljenijim. Kristofer Olivares i Emil Franko nedostupni su zbog problema sa kolenima, dok su Hesus Pretel, Markos Rikelme i Nilson Lojola takođe odsutni zbog povrede butnih mišića. Herald Tavara će zadržati svoje mesto kao komandant odbrane, dok će se u veznom redu i ovoga puta naći Kristofer Gonzales i Horasio Kalkatera. Očekuje se da će Alehandro Hoberg, koji je ove sezone postigao 10 golova u 22 meča, startovati na levom krilu, dok će Irven Avila delovati po suprotnom boku.

Ako žele da preokrenu zaostatak od dva gola Peruanci će morati brzo da se transformišu iz njima svojstvene defanzive i pokušati da pronđu rešenje u napadu koje je nedostajalo u prethodna dva meča. Međutim, to nimalo neće biti jednostavan zadatak protiv Penjarola, koji se nalazi u dosta dobroj formi, a od koga svi očekuju rutinsku pobedu za prolaz u prvo polufinale ovog takmičenja.

KOPA SUDAMERIKANA - ČETVRTFINALE, REVANŠI

Sreda

Bragantino - Rosario 1:0 (0:0) /prvi meč 4:3/

/Artur 90+4/

Četvrtak

00.15: (1,70) Penjarol (3,50) Sporting Kristal (4,90) /prvi meč 3:1/

Petak

00.15: (1,70) Atletiko PR (3,45) LDU Kito (5,00) /prvi meč 0:1/

02.30: (2,40) Libertad (3,00) Santos (3,05) /prvi meč 1:2/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa SudamerikanaPenjarolSporting Kristal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara