Edin Džeko i Lautaro Martinez (Reuters)
Edin Džeko i Lautaro Martinez (Reuters)

Kriza prži Inter, a ima još 13 finala do kraja sezone: Lautaro negledljiv mesecima

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.02.22. | 10:38

Prvi ozbiljni ovosezonski problemi za glavnog pretendenta na Skudeto koji je takođe prvi put u takmičarskoj 2021/22 vezao tri utakmice bez pobede... To se poklopilo i sa golgeterskim postom Martineza koji nije postigao pogodak u Seriji A od sredine decembra

Ne toliko zbog svoje moći, koliko zbog odsustva prave, snažne i konstantne konkurencije, Inter je i dalje kandidat broj jedan da na kraju sezone podigne Skudeto. Samo što tim koji želi potvrdu da je kralj Apenina ne sme sebi da dozvoli da iz pet utakmica uzme samo trećinu od maksimalnog broja bodova. Toga je vrlo dobro svestan i Simone Inzagi, kormilar Nerazura i delimični krivac za poneka ispuštanja bodova u poslednje vreme.

Izabrane vesti

"Tim koji želi da osvoji titulu, ne sme da uđe u utakmicu sa pristupom koji smo mi imali večeras. Vrlo sam besan", počeo je Inzagi konferenciju nakon što je inspirisani i hrabri Sasuolo krenuo stopama Liverpula i sa identičnih 2:0, zatvorio Đuzepe Meacu.

Kriza branioca trofeja počela je sredinom januara remijem bez golova sa Atalantom u Bergamu. Ni jedini ligaški trijumf u ovoj kalendarskoj godini protiv Venecije nije prošao glatko, a zatim je Inter držao gradskog mu rivala Milana u šaci, ali izvršio harakiri u Derbiju dela Madonina. Na vođstvo od 1:0, uništavao je Rosonere do kraja prvog poluvremena, a onda je Inzagi umesto da na pauzi naoštri ekipu da još jednim golom potuče Piolijev tim, povukao ručnu, krenuo da se brani, da bi na kraju za to bio debelo kažnjen porazom u režiji Olivijea Žirua. Čupao se Inter u derbiju sa Napolijem podno Vezuva i nekako izborio remi i ako sve prethodno nije bilo dovoljno da se konstatuje kriza, sinoćni poraz od Sasuola ogolio je tu činjenicu.

Neroverdi postaju najozbiljnije siledžije na Čizmi kada dobiju priliku da se nadmeću sa najvećima. A Inter su već do isteka pola sata igre pošteno izmaltretirale njegove vođe Domeniko Berardi, Đakomo Raspadori i Đanluka Skamaka. Zahvaljujući njihovom doprinosu, Inter je tek šesti put u poslednjih isto toliko sezona primio dva gola u prvom poluvremenu na Meaci.

Možda je neko video faul Berardija nad Čalhanogluom u osmom minutu pre nego što je pomenuti fudbaler uposlio Raspadorija za 1:0. VAR, odnosno sudija Furno nisu, ali to svakako i nije razlog zbog kojeg je Inter potučen u svojoj kući. Tim sa ozbiljnim šampionskim ambicijama ne sme sebi da dozvoli da u prvih pola sata igre izgleda kao da mu se startna jedanaestorka nije probudila za utakmicu.

Početna uspavanost Nerazura mogla bi da se gleda kroz prizmu odsustva Marcela Brozovića i Alesandra Bastonija. To nikako ne sme da bude alibi iako je bez hrvatskog veziste Inter izgubio bedem ispred odbrambene linije, a baš je preko tog dela terena pao prvi gol. Omaleni Federiko Dimarko nije uspeo da nadomesti robusnost 190 centrimera viskog Bastonija, niti je Mateo Darmijan bio adekvatna zamena za Denzela Damfrisa, dok je Aleksisu Sančezu nedostajalo agilnosti i lucidnosti koja ga je krasila u decembru mesecu.

Ono što ipak najviše nedostaje Interu, jesu golovi čoveka od kojih su se oni posle letošnjeg odlaska Romelua Lukakua najviše očekivali. Lautaro Martinez jeste postigao 11 ligaških u prvom delu sezone, ali od sredine decembra, zaboravio je šta znači zatresti mrežu rivala, pa ga je italijanski Korijere posle poraza od Sasuola okarakterisao kao igrača koji je mesecima unazad negledljiv.

Ništa bolje ne oslikava njegovu trenutnu nemoć na terenu od onog promašaja iz 72. minuta, kada je odbrana Sasuola uključujući i nesavladivog golmana Konsiljija bila na zemlji, a Argentinac iz peterca promašio maltene prazan gol. Vezao je nekadašnji špic Rasinga skoro 500 minuta na terenu i sedam prvenstvenih utakmica bez postignutog gola, što mu je najlošiji niz još od 2019. godine. Ipak, Simone Inzagi veruje da će njegov napad(ač) proraditi.

"Napadačima ponekad naiđu ovakvi trenuci, ali mi smo i dalje najbolji napad u ligi i kad tad ćemo ponovo početi da dajemo golove jer stvaramo mnogo šansi. Ovo što se događa Lautaru svojstveno je svim napadačima. Dešavalo se Imobileu u Laciju, kao i mom bratu (Filipu Inzagiju prim.aut.). Napadač mora da bude zabrinut jedino ako ne ulazi u šanse", rekao je Inzagi.

Šef stručnog štaba Intera očigledno ne strahuje, ali brojke nisu nimalo obećavajuće. Počev od meča sa Lacijem, prvog od šest ligaških u 2022. godini, Nerazuri su postigli samo šest golova. A daleko od toga da nisu pokušavali - protiv Sasuola 29 udaraca i nula golova, od Lacija do sinoć 101 šut, što će reći da je Interu u aktuelnoj kalendarskoj godini potrebno da uputi u proseku čak 16 udaraca kako bi postigao jedan gol. To je mizerna efikasnost od 6,1 posto. Poređenja radi, u prvih 19 utakmica, prosek je bio 2,6 pogodaka po utakmici.

I ono što bi možda moglo najviše da brine navijače Intera... Do sada su dueli sa malim i srednjim timovima Serije A bili njihova oaza. A poznato je da često u šampiona bude krunisan onaj koji sa lakoćom čisti srednju i nižu klasu. Iz te kategorije posle 24. runde ispustili su bodove samo protiv Sampdorije (1:1). Međutim, sinoć je Sasuolo pokazao da Inter nije ranjiv samo u derbijima.

"Sada moramo da se regenerišemo fizički i mentalno jer nas do kraja očekuje još 13 finala", aludirao je Inzagi na značaj svake naredne utakmice do kraja prvenstva.

Na papiru mu sleduju dva lakša duela - sa Đenovom u gostima i Salernitanom kod kuće, a između njih će imati Milan u polufinalu kupa. Međutim, umesto da u njih uđe sa bodom viška i utakmicom manjka u odnosu na gradskog rivala, trenutno mu gleda u leđa i kaska za njim dva boda. Večeras bi mogao da padne na treću poziciju ukoliko Napoli pobedi na Sardiniji.

Sve to sa sobom nosi dodatni pritisak, sa kojim je Antonio Konte umeo da se izbori prošle sezone. Videćemo da li je Inzagi dorastao izazovu.



tagovi

Inter MilanInterLautaro Martinez

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara