Majkl Antonio, Milan Borjan, Met Tarner i Santijago Himenez (©AFP)
Majkl Antonio, Milan Borjan, Met Tarner i Santijago Himenez (©AFP)

Krnji Gold kup: Nema najvećih zvezda – Pulišića, Mekenija, Rejne, Dejvisa, Dejvida, Larina, Navasa…

Vreme čitanja: 5min | sub. 24.06.23. | 21:16

Šampionat Severne i Srednje Amerike i Kariba kreće noćas (03.30) u Čikagu. Branilac titule SAD bez najboljih igrača. Kanađani sa Milanom Borjanom, Kostarika bez iskusnog čuvara mreže. Meksikanci sa trećim selektorom za samo šest meseci traže rehabilitaciju posle kraha na Mundijalu i Konkakaf Ligi nacija. Jamajka sa jakim snagama iz Premijer lige vreba iz senke

Centralni fudbalski događaj u naredne tri nedelje je Gold kup, šampionat Konkakafa, odnosno Severne i Srednje Amerike i Kariba. SAD i Kanada su domaćini ovog prvenstva. Igraće se čak u 15 gradova, a samo jedan u Kanadi, u Torontu. Najveći objekat gde će da se pika soker, kako ga Jenkiji nazivaju, je u Arlingtonu u Teksasu, velelepni AT&T stadion kapaciteta 80.000 mesta, dom NFL tima Dalas Kaubojsa. Tu je i najnoviji, najmoderniji stadion na svetu, Sofaj u Los Anđelesu.

Amerikanci su branioci krune iz 2021. godine i sa sedam kruna opasno su se približili rekorderu po broju titula na Gold kupu, Meksiku (8). Grupe su podeljene u četiri sa po četiri reprezentacije, a po dve najbolje izboriće četvrtfinale. Gost na turniru je Katar, domaćin Mundijala prošle godine.

Izabrane vesti

BRANILAC KRUNE SE ODLUČIO ZA “ŠARENI SASTAV”

Jenkijii su nadmoćno osvojili Ligu nacija Konkakafa prošle nedelje lakim pobedama protiv Meksika u polufinalu sa 3:0 i Kanade u finalu sa 2:0. Vršilac dužnosti selektora Bi Džej Kalahan neočekivano je odlučio da odmori najbolje igrače koji su bili najzaslužniji za pehar pre sedam dana. Neće biti u timu zvezda Čelsija, Juventusa i Borusje iz Dortmunda Kristijana Pulišića, Vestona Mekenija i Đovanija Rejne.

03.30: (1,80) SAD (3,50) Jamajka (4,70)

Zaninljivo, novi selektor SAD-a je Greg Berhalter koji dobio poverenje da bude na kormilu selekcije koja je igrala osminu finala Mundijala u Kataru prošle godine, ali on neće predvoditi tim na Gold kupu već će opet Kalahan da bude glavnokomandujući.

Ameri će da brane krunu od pre dve godine sa većinom igrača iz MLS lige. Od onih iz Evrope tu su golman Met Tarner iz Arsenala i mladi čuvar mreže Čelsija Gabriel Slonina, defanzivac Rome Brajan Rejnolds, vezisti Venecije i meksičkog Huareza Đanluka Busio i Alan Sanora. Tu je i Srbin sa američkim pasošem Đorđe Mihailović iz AZ Alkmara i Alehandro Zendehas iz Klub Amerike. Šaren sastav koji ne uliva toliko strahopoštovanje rivalima, kao da su bili svi najbolji na okupu.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU SAD PROTIV JAMAJKE

Jamajka je favorit iz senke, možda čak i za najviši plasman. Biće pet igrača iz Premijer lige – Leon Bejli (Aston Vila), Majkl Antonio (Vest Hem), Demar Grej (Everton), Bobi Dekordova Rid (Fulam) i Itan Pinok (Brentford). Rege bojsi dolaze na šampionat posle očajne serije od 10 mečeva bez pobede i loših kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Na klupi sedi Islanđanin Hajmir Halmgrimson koji je bio sa Ribarima na SP 2018. godine u Rusiju. On je u septembru prošle godine preuzeo kormilo selekcije iz Srednje Amerike. Pozvao je pet igača iz MLS-a, a najpoznatiji je golman Filadelfije Andre Blejk.

MEKSIKANCI U KRIZI, LOZANO VADI FLEKE S MUNDIJALA I LIGE NACIJA

Meksiko dolazi na Gold kup sa novim selektorom i to privremenim Haimeom Lozanom, koji je zamenio otpuštenog Dijega Koku posle poraza u polufinalu Lige nacija od SAD-a (0:3). Lozano je sa Sombrerosima osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Trenirao je posle toga Nekaksu. Meksikanci su u krizi poslednjih godina. Ovo je treći selektor za nešto više od šest meseci. Nisu se proslavili u Kataru, nisu prošli grupu u kojoj su bili Argentina, Saudijska Arabija i Poljska.

Nema u sastavu poznatih napadača koji su na zalasku karijera, a koju su dugo van nacionalnog tima, Karlosa Vele i Havijera Ernandeza Čičarita koji brane boje klubova iz Los Anđelesa, Galaksija i FK-a. Van selekcije je i jedan od najboljih fudbalera domaćeg šampionata Rohelio Funes Mori, napadač Montereja. Lozano je napravio miks fudbalera iz jakih domaćih klubova i Evrope. Na golu je večiti čuvar mreže, veteran Giljermo Očoa koji je drugi deo sezone proveo u italijanskoj Salernitani.

Od defanzivaca iz Evrope tu su Sesar Montenes iz Espanjola, Hulijan Arauho iz drugog tima Barselone, Herardo Arteaga iz Genka i Horhe Sančez iz Ajaksa. Na sredini su Edson Alvarez iz Ajaksa i Orbelin Pineda iz grčkog šampiona AEK-a. U špicu će igrati as Fajenorda Santijago Himenez. Meksikanci žele rehabilitaciju posle lošeg izdanja poslednjih godina.

KANAĐANI SA BORJANOM, ALI BEZ NAJBOLJIH

Kanađani bi bili jedan od favorita za titulu da su kompletni. Selektor Džon Herdman, kao i kolega iz SAD-a Kalahan, odlučio je da ne igra s najjačim snagama. Odmoriće glavne zvezde tima, univerzalca Bajerna Alfonsa Dejvisa i napadače Lila i Valjadolida Džonatana Dejvida i Kajla Larina. Kanadu će da predvodi doskorašnji kapiten Crvene zvezde Milan Borjan. Bez tri glavne zvezde ambicije su skromne. Od igrača sa Starog kontinenta tu su vezisti Porta Stefen Eustakio, napadač Redinga Džunior Hojlet, Lijam Miler iz Bazela, Sem Adekungbe iz Galatasaraja, Dominik Zator iz Korone Kjelce, Skot Kenedi iz Regenzburga i Čarls Andreas Brim iz holandskog drugoligaša Ajndhovena.

21.30: (1,65) Trinidad i Tobago (3,60) Sveti Kriostofer i Nevis (5,80)

Kejlor Navas je bio predviđen da brani boje Kostarike na Gold kupu, ali je nekadašji čuvar mreže Reala i Pari Sen Žermena povredio mišić. Pokušali su da ga osposobe, ali golman Notingem Foresta ipak će da propusti šampionat u SAD-u i Kanadi.

Kejlor je prošao rehabilitacioni proces i niz procedura kako bi se oporavio. Pre nego što smo otputovali u SAD, pričali smo s njim i odlučili da ipak izostane. Nije bilo vremena da se oporavi”, rekao je doktor nacionalnog tima Kostarike.

Kejlor Navas (©Reuters)Kejlor Navas (©Reuters)

Umesto Navasa, mesto će zauzeti Aleksandar Leskano koji je branio boje selekcije do 23 godina na turniru u francuskom Tulonu prošle nedelje. Osim njega na golu će biti i Kevin Čamoro i Jusef Delgado. Smena generacija je u Kostariki, a najpoznatije ime je nekadašnji napadač Arsenala koji godinama igra u Meksiku, Džoel Kembel. Sada je član Leona, osvajača Konkakaf Lige šampiona.

Panama je selekcija koja je umela da iznenadui poslednjih godina. Igrala je na Mundijalu u Rusiji pre pet godina. Nekoliko igrača brane boje evropskih klubova, kao što su Mihael Muriljo iz Anderlehta, tandem slovačke Dunajske Strede Sesar Blekmen i Erik Dejvis, a tu je u nekoliko igrača iz MLS lige i južnoameričkih klubova.

Honduras se oslanja na pretežno domaće snage. Dva igrača iz Evrope su napadač Bresta Albert Elis i vezista mađarskog Fehervara Delbi Flores. Rubiljo Kastiljo brani boje kineskog Nantonga, a tu je i tandem iz MLS-a Brajan Akosta i Džosef Rosales iz Kolorada, odnosno Minesote.

Autsajderi su Sveti Kristofer i Nevis, Haiti, Martinik i Gvadalupe koji bi trebalo da budu selekcije za popravljanje gol-razlike.

Sve utakmice Gold kupa možete da gledate na kanalima Arene Sport.

GOLD KUP (SAD I KANADA) – 1. KOLO

Nedelja

GRUPA A

03.30: (1,80) SAD (3,50) Jamajka (4,70)

21.30: (1,65) Trinidad i Tobago (3,60) Sveti Kriostofer i Nevis (5,80)

Ponedeljak

GRUPA B

00.00: (3,40) Haiti (3,40) Kanada (2,15)

02.00: (1,50) Meksiko (4,10) Honduras (7,00)

Utorak

GRUPA C

00.30: (2,05) El Salvador (3,40) Martinik (3,70)

02.30: (2,95) Kostarika (3,10) Panama (2,55)

Sreda

GRUPA D

01.00: (1,22) Kanada (6,00) Gvadalupe (14,0)

02.45: (1,55) Gvatemala (3,70) Kuba (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Milan Borjanreprezentacija SADkošarkaška reprezentacija Kanadereprezentacija Jamajkereprezentacija MeksikakonkakafGold Kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara