Krokodili večeras skaču od sreće! Malenom afričkom klubu je s neba palo skoro 8.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.07.21. | 21:48

Samo na ime sredstava solidarnosti od FIFA

Red Bul Salcburg se poslednjih godina profilisao kao jedan od najboljih prodavaca u evropskom fudbalu. Kupuje jeftino talente sa svih strana sveta, razvija ih u svojim filijalama, potom u prvom timu i kada dostignu visoku cenu – prodaje ih.

Takvi su bili slučajevi Nabija Keite (Liverpul), Erlinga Halanda (Borusija Dortmund), Sadija Manea (Liverpul), Dominika Soboslaja i Amadua Hajdare (oba Lajpcig), Dajoa Upamekana (Bajern), Duja Ćalete Cara (Marselj)... Svi oni su dovedeni za male pare, a prodati za sume od 15.000.000 do 30.000.000 evra. I ovog leta je Salcburg napravio dve sjajne prodaje. Isplatilo im se ulaganje u fudbalere iz Zambije koja do sada nije važila za zemlju koja proizvodi neke vrhunske talente. Ipak, u Slacburgu su maksimalno iskoristili zambijsko tržište.

Izabrane vesti

Tako je napadač Patson Daka prodat u Lester za klupski rekord od 30.000.000 evra, a njegov zemljak Enok Mvepu u Brajton za 23.000.000 evra.

Ipak, njih nije stvorio samo Red Bul Salcburg i ne idu sve pare austrijskom klubu. Nešto su zaslužili i oni koji su ih fudbalski vaspitavali od najmanjih nogu.

Njihov prvi profesionalni klub je bio Kafu Seltik. Malo poznati zambijski drugoligaš sa nadimkom Krokodili koji čak nema ni stranicu na Vikipediji. Nikada nisu bili prvoligaši. Štaviše, tek pre dve godine su prvi put postali drugoligaši. Ali su od danas bogatiji za skoro 8.000.000 evra jer su upravo u njihovim redovima Daka i Mvepu načinili prve seniorske korake. Prema pravilniku FIFA o sredstvima solidarnosti, klubu ide 7.900.000 evra od prodaja Dake i Mvepua.

Obojica su 2017. prešli iz Kafu Seltika u Salcburgovu filijalu Lifering i kasnije se probili do prvog tima austrijskog velikana.

Doneli su klubu golove, uspehe, titule, na kraju i novac. Ali mnogo više će novac značiti siromašnom klubu u Zambiji. Zamislite koliko tamo vredi skoro 8.000.000 evra...


tagovi

Patson DakaEnok Mvepuletnji prelazni rok 2021Red Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara