Alfonso Dejvis (Reuters)
Alfonso Dejvis (Reuters)

Kros, Alaba... Dejvis? Real je spreman da opet nanese štetu Bajernu i reši pitanje podrške Viniju

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.06.23. | 18:25

Polako se sklapaju kockice za još jedan megatransfer na relaciji Minhen – Madrid

Prilično je čudan podatak da su dva velikana evropskog fudbala Real Madrid i Bajern Minhen do 2009. godine imali samo jedan međusobni transfer. Bio je to prelazak legendarnog beka Paula Brajtnera iz Minhena u Madrid daleke 1974. godine.

Ali otkako je Arjen Roben sa Pirineja stigao u Bavarsku 2009. godine, dva kluba su poslovala jako često. Put Madrida su iz Minhena kasnije stigli Hamit Altintop, Toni Kros i David Alaba dok su u obrnutom smeru išli Ćabi Alonso, James Rodrigez i Alvaro Odriozola. Jasno je ko je bolje prolazio u tim poslovima.

Izabrane vesti

Poslednjih dana se spekuliše o još jednom zvučnom transferu na relaciji Minhen – Madrid. Real je navodno ozbiljno zagrizao za Bajernovog levog beka Alfonsa Dejvisa. I to odavno. Prema informacijama Marke, Realovi izaslanici su već dva puta tokom godine putovali u Minhen da se sastanu sa zastupnicima eksplozivnog levog beka.

A sada je stigla i izjava Dejvisovog agenta.

„Ne želim da zvuči kao da potcenjujem Bajern. Na svetu imate pet velikih klubova i Bajern je jedan od njih. Ali Real Madrid je najveće ime, veliki brend, ima 14 titula prvaka Evrope... Za sada se ništa konkretno nije desilo, naš fokus je da rešimo neke stvari sa Bajernom. Videćemo šta će biti. Alfonso ima još dve godine ugovora u Minhenu. Daćemo im još vremena da vidimo kako će se stvari razvijati narednih nedelja i meseci. Nikakvu odluku još nismo doneli“, rekao je Nedal Huoseh, palestinski agent koji zastupa Alfonsa Dejvisa.

Ključna stvar je dužina ugovora. Bajern i dalje može da diktira uslove ako ne želi da proda Dejvisa. Ali to može da radi još samo ovo leto. Iz izjava Dejvisovog agenta se može naslutiti da će u Minhenu biti frke oko produžetka ugovora. Kao što je Bajern imao problem poslednjih godina i sa ostalim zvezdama kada dođe do neprijatne teme zvane „novi ugovor“.

Bajernova svlačionica je vrlo specifična, a nekad i vrlo toksična sredina kada potegne pitanje plata. Klub je pokušavao da igrače razvrsta u platne razrede i da se kao gornje granice drži neke sume od oko 20.000.000 evra godišnje bruto. Uz blaži izuzetak Levandovskog.

Ali ni to nije prolazilo baš najbolje. Kada se odljuti Nojer, naljuti se Miler. Kada i on dobije 20 miliona, eto ga sledeći: Kimih, Gorecka, Sane, Gnabri, Koman... Svi misle da treba da budu prvom platnom razredu. Trenutno stanje sa godišnjim bruto platama je sledeće: Mane (22.000.000), Nojer (21.000.000), Miler (20.500.000), Sane (20.000.000), Kimih (19.500.000), Gnabri (19.000.000), Gorecka (17.000.000)...

Alfonso Dejvis sa godišnjom platom od 9.000.000 evra bruto nije ni među 10 najplaćenijih u ekipi. A jedan je od najstandardnijih i najboljih igrača tima. Jasno je onda da će tražiti drastično povećanje. U rangu najplaćenijih. Momenat za to je možda pogrešan jer se u Zebener Štraseu ovog leta očekuju neke krupne odluke rigidan stav kluba o brojnim kadrovskim pitanjima pošto je tandem HenesRumenige opet preuzeo kontrolu nakon otkaza Kanu i Salihamidžiću koji nisu mogli da izađu na kraj sa neki osteljivim temama. Momenat da Dejvis izađe sa visokim zahtevima je rizičan...

Ali je i loš momenat za Bajern da tera kontru. Ako ne prodaju Dejvisa ovog leta po ceni od 70.000.000 do 80.000.000 evra, a on odbije novi ugovor, Bavarci će narednog leta biti dovedeni pred svršen čin. Tada će morati da uzmu neku „siću“ od 40.000.000 evra za igrača koji vredi barem duplo više po trenutnoj tržišnoj situaciji. Da i ne pominjemo najgori scenario u kojem su se već našli pre dve godine. Baš tada ih je upravo Real doveo u tu situaciju i uzeo im Davida Alabu za džabe. Dve godine je trajala Realova operacija ubeđivanja Alabe i trzavice igračevih agenata sa Bajernom oko produžetka ugovora. Izgubili su ga bez obeštećenja... Bajern ne sme sebi da dozvoli isti epilog.

Jedan od Realovih aduta u priči oko Dejvisa je upravo Alaba. Njiho dvojica su jako dobri prijatelji i Austrijanac ubeđuje Kanađanina da krene njegovim stropama put Madrida. Ako dejvis zaista prelomi u glavi da želi u Real, onda će ga Bajern teško zadržati.

A nije tajna da baš takav profil igrača nedostaje Los Blankosima. Nominalno, Ferlan Mendi je prvi levi bek reala ali čini se da je izgubio taj status ove sezone. Često je imao i probleme sa povredama pa je Real rešio da potraži novog levog beka. Anćeloti je na toj poziciji pored Mendija ove sezone gurao i Nača Fernandeza, Davida Alabu, Antonija Ridigera i na kraju Eduarda Kamavingu. Niko od njih se nije pokazao kao konačno rešenje, a Kamavinga je bio samo prinudno rešenje koje je nekada funkcionisal dobro. Ipak, njegova uloga u budućnosti je u veznom red sa Čuamenijem, Valverdeom i Belingemom.

Real zato traži levog beka ofanzivnijih karaktersitika koji bi bio od pomoči Vinisjusu Žunioru. Brazilac će posle odlaska Benzeme biti prva zvezda tima i fudbaler oko kojeg se vrti igra. Često je ove sezone bio usamljen na levom krilu i bez podrške otpozadi tako da Real želi da ga malo rastereti i da mu pruži adekvatnu energiju sa leđa. Dejvis je baš taj tip igrača...

Ili će Bajern ovog leta blindirati Kanađanina visokim ugovorom, ili će razgovarati o prodaji ili će rizikovati da ga izgubi za male pare ili za džabe. I posle kupovine Belingema, pa čak i uz veliki transfer Harija Kejna, Real može sebi da priušti dolazak još jedne zvezde poput Dejvsa. Odlascima Benzeme, Asensija, Azara i Dijaza se bruto proračunu godipnjih plata oslobodilo čak 75.000.000 evra. Belingem će koštati oko 20.000.000 godišnje, Kejnov ugovor bi mogao da košta nešto slično tako da ostaje dovoljno novac i za visok ugovor Alfonsa Dejvisa.


tagovi

Letnji prelazni rok 2023Alfonso Dejvis

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara