Mladen Krstajić i Stefan Savić (©Reuters)
Mladen Krstajić i Stefan Savić (©Reuters)

Krstajić pod pritiskom: Mora samo da se umre; Savić: Krle me je prihvatio u Partizanu kao sina

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.03.23. | 13:17

Meč Bugarske i Crne Gore u Razgradu (18.00) u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo interesantan je iz više razloga, ali najviše zato što je reč o rivalima Srbije u G grupi

Posle osam domaćih selektora, manje-više podjednako neuspešnih, Fudbalski savez Bugarske je angažovao prvog stranca za selektora još od Lotara Mateusa, kada je krajem prošle godine promovisao Mladena Krstajića u šefa stručnog štaba. Srbin je vodio Bugare na četiri utakmice, ima tri pobede i jedan remi, ali tek sada mu počinje pravi ispit – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ovog petka od 18 časova, Krstajićev tim će u Razgradu da ugosti Crnu Goru, u okviru prvog kola G grupe, u kojoj je i reprezentacija Srbije.

Ruku na srce, nije do sada srpski strateg imao ozbiljnog protivnika, da realno proceni kvalitet tima koji ima. Pobede je ostvario nad Gibraltarom (5:1) i Severnom Makedonijom (1:0) u Ligi nacija, odnosno Kiprom (2:0) u prijateljskom meču, dok je na poslednjem susretu krajem novembra prošle godine Bugarska odigrala 0:0 sa Luksemburgom. Sve su to ekipe kvaliteta sličnog Crnoj Gori, ali ispod nivoa Mađarske, sa kojom Bugari igraju u 2. kolu.

Izabrane vesti

Od dolaska, Krstajić je napravio veliki rez u nacionalnom timu i odrekao se dugogodišnjih reprezentativaca poput Georgija Milanova, Todora Nedeleva, Georgija Minčeva, Nikolaja Mihajlova… Ipak, najviše polemike je u medijima izazvala odluka Krstajića da nijednom ne stavi na spisak Ivajla Čočeva, vezistu CSKA 1948 iz Sofije. Status momka koji ima 35 nastupa za reprezentaciju nije promenila ni fenomenalna sezona u domaćem prvenstvu. Čočev je na 23 utakmice ove sezone postigao čak 17 golova, ubedljivo je najbolji strelac u ligi, a od toga je samo pet pogodaka dao iz jedanaesterca. Za igrača u veznom redu, fantastičan je podatak da postiže u proseku gol na svakih 122 minuta.

Tako je selektor odlučio ovog momenta, nisam pozvan u nacionalni tim. Na meni je samo da nastavim da igram dobro, da postižem golove i da, ako poziv u nekom momentu stigne, budem spreman da se pokažem u najboljem svetlu“, kazao je Čočev, dok bugarski mediji zameraju Krstajiću što nije obavio sa njim nijedan razgovor.

18.00: (2,90) Bugarska (2,85) Crna Gora (2,80)

Srpskom treneru ove priče svakako nisu prijale, zbog čega je jedan deo konferencije za medije pred meč sa Crnom Gorom posvetio baš toj polemici.

Igramo utakmicu po utakmicu. Sigurno je samo da ćemo svi da umremo jednog dana. Moramo da se fokusiramo na svaki sledeći meč. Ako je do mene, pristao bih da igramo ružno svaki od njih, ali da pobedimo. Ne razmišljajte previše o tome koji igrač je dobio poziv, a ko nije, opustite se. To je moj posao. Gde smo bili u prošlim kvalifikacijama? Koliko Bugara je igralo u bugarskim klubovima? Kada sam došao, rekao sam da ću ovde da napravim tim da igra po evropskim standardima. Imamo četiri zajedničke utakmice iza nas, ali fudbal zahteva dug proces. Ne mogu posle jednog meča da kažem da idemo na Evropsko prvenstvo. Važno je da fudbaleri ne dolaze ovde kao turisti, već puni patriotizma. Čuo sam da se to dešavalo ranije ovde. Bitno je sada da vratimo poverenje nacije, a to možemo samo ako se budemo pružili maksimum. Kako mi u stručnom štabu, tako i igrači na terenu. Navikao sam na pritisak, svuda na Balkanu ljudi stalno vode polemiku zašto je jedan igrač pozvan u reprezentaciju, a drugi nije“, kazao je Krstajić.

Bugarska nije igrala na nekom takmičenju još od 2004. godine i Evropskog prvenstva u Portugaliji. Najbliža plasmanu na kontinentalno takmičenje bila je u prošlim kvalifikacijama, kroz Ligu nacija je izborila baraž, ali je u polufinalu izgubila baš od Mađarske u Sofiji, sa 1:3.

Odavno Bugari nisu imali lakšu grupu od ove u kvalifikacijama, rival im neće biti nijedna od selekcija koje realno pretenduju na evropsku krunu. Srbija i Mađarska jesu favoriti za prva dva mesta, koja vode na EURO, ali naše istočne komšije imaju pravo da se nadaju iznenađenju.

Međutim, iste ambicije imaju i Crnogorci, koji još uvek nisu imali priliku da zaigraju na nekom velikom takmičenju. Jedina su država bivše Jugoslavije koja još uvek nije uspela da se plasira na neki turnir. Po mnogima, zbog toga, direktni okršaji Bugarske i Crne Gore su ključni za dalje ambicije u kvalifikacijama. I jednima i drugima. Remijem, teško da bi bio iko zadovoljan.

Mladen Krstajić i Stefan Savić zajedno na treningu Partizana (©MN press)Mladen Krstajić i Stefan Savić zajedno na treningu Partizana (©MN press)

Zanimljivo, Sokolove će sa kapitenskom trakom da predvodi Stefan Savić, nekadašnji saigrač selektora Bugarske. Njih dvojica su u Partizanu činili štoperski tandem, pre nego što je Krstajić okončao karijeru, a Savić prešao u Mančester Siti.

"Krle je tada imao 36-37 godina, ja 18. Sećam se kada sam došao u kamp na Teleoptiku, posle potpisivanja ugovora, upoznao sam se sa stručnim štabom, a zatim su me odveli da se posebno upoznam sa njim. Sećam se da je bio na masaži... Krstajić me prihvatio kao sina, bio je duplo stariji od mene. Veliki profesionalac, veoma ozbiljna ličnost, pravi lider na terenu, ogromnog iskustva i velike karijere. Mnogo mi je značila sezona sa njim. U kontaktu smo povremeno, videli smo se nekoliko puta. Drago mi je i zbog njegove trenerske karijere, vodio je Srbiju na Mundijalu, ne sumnjam da radi dobre stvari sa Bugarskom. Radujem se susretu", poručio je Savić.

Ovo će da bude četvrti put da se Bugarska i Crna Gora nađu u istoj kvalifikacionoj grupi. Prvo su pokušavali da se jedni preko drugih plasiraju na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine, zatim i na naredni EURO, a poslednji put su bili rivali u kvalifikacijama za prošlo Evropsko prvenstvo. Tada su Bugari bili pretposlednji u grupi sa šest bodova, a Crnogorci poslednji sa tri, bez ijedne pobede. Njihovi dueli su okončani remijima, sa po 0:0 i 1:1. Ukupno gledano, na njihovim okršajima videli smo četiri remija i po jednu pobedu na obe strane.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

GRUPA G

18.00: (2,90) Bugarska (2,85) Crna Gora (2,80)

20.45: (1,10) Srbija (11,0) Litvanija (19,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Crne Gorereprezentacija BugarskeMladen KrstajićStefan Savićkvalifikacije za EPkvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara