Tim Bugarske (©Reuters)
Tim Bugarske (©Reuters)

Krstajićeva Bugarska kroz godinu dana: Rizik drastičnog podmlađivanja, nedostatak štopera, klasičnih napadača i rezultata

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.06.23. | 14:48

Siguran samo sistem sa trojicom defanzivaca u poslednjoj liniji

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Razgrada)

Bugarske nema na velikim takmičenjima od 2004. godine, dobar deo javnosti još čezne za slavnom generacijom iz devedesetih godina prošlog veka, tako da svaki novi selektor sa sobom na leđima nosi pritisak velikog opterećenja rezultatima. Isti je slučaj i sa Mladenom Krstajićem, koji se prihvatio i dodatnog pritiska onog trenutka kada je započeo smenu generacija u reprezentaciji nama susedne zemlje.

Izabrane vesti

Bivši selektor Srbije uskoro navršava godinu dana na klupi Bugarske, a večerašnji meč sa Srbijom u Razgradu (20.45) biće mu osmi u aktuelnom mandatu. Startovao je sa tri vezane pobede, prvo protiv Gibraltara (5:1) i Makedonije (1:0), a onda je savladan i Kipar (2:0) u prijateljskom meču. Međutim, od prijateljskog meča sa Luksemburgom (0:0) Bugari ne znaju za pobedu, a ta serija negativnih rezultata poklopila se sa startom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, pa se došlo u situaciju situaciju da utakmica sa Srbijom predstavlja praktično ključni trenutak za ovaj mladi tim.

Drastično podmlađivanje ekipe sa sobom je donelo i druge probleme, a to su neiskustvo i činjenica da tu nema mnogo igrača koji imaju glavne uloge u svojim timovima. Sa druge strane, postoji i objektivan nedostatak kvaliteta i pravih igrača na određenim pozicijama. To se pre svega misli na poslednju liniju tima i sam špic napada. Tako će tandem najisturenijih igrača protiv Srbije najverovatnije činiti Kiril Despodov i Martin Minčev. Obojica su odlični, brzi i veoma neugodni igrači, ali jednostavno nisu klasični špicevi, pa samim tim i ne stvaraju konstantan pritisak protivničkim štoperima, već čekaju trenutak da reaguju iz kontranapada. Sličan profil igrača su i Spas Delev i Georgi Rusev.

Nedostatak kvalitetnih rešenja na štoperskim pozicijama uticao je na to da sve može da se promeni u načinu igre kod Mladena Krstajića, osim sistema sa trojicom defanzivaca. Međutim, i tu se srpski strateg suočio sa dodatnim komplikacijama, s obzirom na to da su se povredili Anton Nedjalkov i Dimo Krastev, pa je srpski stateg u Kaunasu protiv Litvanije ekspreimentisao sa vezistom Verdera Ilijom Gruevim, koji će i večeras biti u sastavu zajedno sa Valentinom Antovim i Petkom Hristovim.

U odbrani Bugarske se možda i najviše oseća taj nedostatak iskustva, što je sada drastično izraženo nedostatkom Nedjalkova. Prvotimac Ludogoreca je jedini od igrača Bugarske iz poslednje linije tima koji je zagazio u četvrtu deceniju života, pa je u ovom trenutku najstariji igrač iz poslednje linije tima, kojeg Krstajić ima na raspolaganju, Petko Hristov, koji je rođen 1999. godine.

„Podmladili smo ekipu, ali nemamo dovoljno igrača u Ligama petice kao Srbi, osim Ilie Grueva iz Verdera. Imamo kapitena ekstra klase (Kirila Despodova), ostali su mladi, imaju potencijal, ali ne igraju u svojim klubovima. Mi bolje nemamo. Ako imate bolje - dajte. Osim Antona Nedijalkova (Ludogorec) i Dime Krstaeva (Fjorentina) koji fale zbog povreda. Najlakše je pričati za nešto što nisi odgovoran. Ovu ekipu smo podmladili i igraće zajedno deset godina, sigurno. Samo, ne može se preko noći. Da znate i za sad i ubuduće. Nije pitanje za mene što mladi momci ne igraju u klubovima, već za nekog drugog“, pojasnio je situaciju Krstajić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Izostanak ozbiljne minutaže igrača po klubovima najviše utiče na oscilacije koje Bugarska ima tokom samih utakmica. Pa se tako dešava da nivo igre bude na željenom nivou nešto manje od sat vremena, a onda uspledi pad u igri koji ozbiljni protivnici, kakva je upravo Srbija, mogu surovo da kazne. Stoga je jasno da Orlovi moraju da budu maksimalno strpljivi i večerašnjem meču, jer će sigurno uslediti period igre u kojem će moći da iskoriste propust u igri Krstajićevih pulena.

Srpski strateg se od svog dolaska drži jednog sistema igre, sa sitnim varijacijama unutar njega (3-5-2, 3-4-2-1, 3-4-1-2), ali mu tamošnja javnost zamera što konstatno menja tim, pa gotovo u svakoj narednoj utakmici ekipa pretrpi dosta izmena. Ipak, čini se da je prethodnih meseci Krstajiću najviše zamerano što u državni tim nije zvao najboljeg strelca i igrača bugarskog prvenstva Ivajla Čočeva. Premijeni poziv za igrača CSKA 1948 usledio je upravo za ovaj ciklus. Čočev je odigrao vrlo dobrih 90 minuta u Kaunasu, po mnogima bio i najbolji igrač na terenu, pa bi mogao da bude i jedan od važnijih faktora na terenu i u večerašnjem meču.

Krstajić će napraviti nekoliko izmena i u odnosu na meč sa Litvanijom, što pravda činjenicom da prosto nema dovoljan broj kvalitetnih igrača koji mogu da iznesu igranje utakmica u tako kratkom vremenskom razmaku. Pored Hristova, koji nije igrao u Kaunasu, na od starta treba očekivati i Andrijana Kraveva, Patrika Gabriela Galčeva i Filipa Krasteva. Iz same navale izostaće prvotimac Ludogoreca Spas Delev, koji nije postigao gol na četiri vezane utakmice za državni tim, pa će se večeras naći na klupi za rezervne igrače.

„Moramo da menjamo u poređenju sa gostovanjem u Litvaniji. Ovo će nam biti druga utakmica za tri dana, a nemamo luksuz kao Srbija, da u u Beču igra sa jednim, a protiv nas sa drugim timom. Ne mogu da kažem da na ovakvim utakmicama nema šta da se izgubi. Mogu da se izgube bodovi, ali je meč idealan za mlade igrače, da skrenu pažnju na sebe. Očekujem da ponove igru, želju i energiju iz prethodnih susreta, osim prvog poluvremena protiv Mađarske. To bi trebalo da ih krasi i tako stiču iskustvo. Bez igranja u klubovima oni nemaju osećaj kako i šta bi trebalo da rade. To dolazi iskustvom“, rekao je Krstajić.

 


tagovi

reprezentacija BugarskeMladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara