Foto: Reuters
Foto: Reuters

Krstaši u trećem pohodu na Velez

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.12.20. | 00:05

Argentinci i Čileanci otvaraju četvrtfinale Kopa Sudamerikane

Predhodne nedelje dobili smo najboljih osam timova u okviru drugog po jačini klupskog takmičenja Južne Amerike, među kojima su se našle čak četiri ekipe iz Argentine, dve iz Čilea i samo jedan predstavnik Brazila. Večeras (01.30) na programu je prvi meč četvrtfinala Kopa Sudamerikane, a posle gotovo devet godina Velez i Universidad Katolika ponovo će ukrstiti koplja na polju Hosea Amalfitanija. Do ove runde takmičenja, argentinska ekipa došla je ubedljivom pobedom nad Deportivom iz Kalija. Posle pobede kod kuće 2:0, usledio je još ubedljiviji triumf na gostovanju 5:1. Sa druge strane, čileanski Katolici provukli su se kroz iglene uši pored urugvajskog Rivera. Nakon pobede u gostima 2:1, poraženi su na svom Karlos Apokindo stadionu 0:1, zahvaljujući golu u gostima, Čile će u ovoj fazi takmičenja imati dva predstavnika.

Ekipa iz Liniersa sa svojih deset titula nacionalnog prvaka, na šestom je mestu najtrofejnijih klubova u Argentini, tik ispod one magične crte koja razdvaja ''veliku petorku'' od ostalih. Velez se može pohvaliti i najsjajnijim odličjima i na internacionalnom sceni, kada su tokom devedesetih godina prošlog veka, predvođeni legendarnim čuvarom mreže, Hoseom Luisom Čilavertom osvojili sve što se osvojiti može. Posle trofeja u Kopa Libertadores 1994. godine, osvajena je i Superkopa Sudamerikana, Rekopa Sudamerikana, Kopa Interamerikana, a kao vrhunac svega uzeta je i kruna klupskog prvaka sveta.

Izabrane vesti

Popularni Kruzadosi iliti Krstaši, spadaju u veliku trojku čileanskog fudbala i pored Kolo Koloa sa 32 i Universidad de Čilea sa 18, Katolika je sa 14 šampionskih naslova treći najtrofejniji u državi. Što se tiče internacionalnog domena, najdalje što su dosegli bilo je finale Kopa Libertadores za 1993. godinu, u kom su poraženi od Sao Paula ukupnim rezultatom 5:3. U prvom finalnom susretu te godine, Katolici su pretrpeli jedan od najubedljivijih poraza u finalima ovog takmičenja, kada su pred gotovo 100.000 gledalaca na Morumbiju ispraćeni sa 5:1. Iako poraženi, naredne godine učestvovali su u Kopa Interamerikani, nakon što je brazilski velikan odbio da se takmiči. Inače to je takmičenja u kome su se sastajali klupski prvaci dva američka kontinenta, organizovanom od 1969. do 1998. godine. Univerzijalci su tada savladali kostarikanski Deportivo Saprisu 6:4, što im je jedini internacionalni trofej do danas.

Kroz istoriju CONMEBOL takmičenja, ove dve ekipe sastale su se tek četiri puta, i to sva četiri tokom 2011. godine. Prvi put to se dogodilo 3. marta u okviru grupe četiri Kopa Libertadores, kada je Katolika na veliko iznenađenje fudbalske javnosti odnela čitav plen sa Hose Amalfitanija pri pobedom 4:3. Bila je to prava fudbalska predstava, u kojoj je domaćin nakon prvog dela igre imao prednost od 3:1, a onda su Krstaši preko Lukaša Prata i Fransiska Pizara u samom finušu meča režirali totalni preokret. Mesec dana kasnije, revanš susret na Karlos Apokindo stadionu u Santjagu, završen je bez postignutih golova. Iste godine ove dve ekipe ponovo su se sastale, sada u osminifinala Kopa Sudamerikane. Ovoga puta scenario je bio potpuno izmenjen, u Santjagu na meču odigranom 5. oktobra, Velez je slavio 2:0, dok je susret u Liniersu dve nedelje kasnije, završen bez pobednika (1:1).

U večerašnji duel ove dve ekipe ulaze sa totalno različitim raspoloženjima. Velez je na udaru skandala nakon što su isplivale informacije o navodnoj umešanosti njihova četiri igrača u slučaj seksualnog zloostavljanja i pljačke tokom jedne private zabave, u kojoj su pored toga prekršene i mere zaštite od pandemije COVID-19. Iz tog Mauriso Pelegrino ne može da računa na Rikarda Senturiona, Huana Matina Lusera, Miguela Brizuela i Tijaga Almadu, koji su suspendovani za ovaj susret. Ko će u napadu zameniti mladog Tijaga Almadu, za koga se govori da je na pragu potpisivanja ugovora sa Mančester Junajtedom, vrednim 23 miliona funti, ostaje da se vidi.

Sa druge strane čileanski predstavnik, koga sa klupe predvodi argentinski stručnjak Ariel Olan u meč ulazi odmoran, nakon što je fudbalski savez, na njihovu molbu, predhodnog vikenda odložio derbi susret sa Universidad de Čileom. Za razliku od svog kolege iz suprotnog tabora, Olan može da računa na sve svoje igrače, a naročito na argentinskog napadača Fernanda Zampetria, koji ne krije animozitet prema određenim klubovima iz domovine, među kojima je i Velez!

KOPA SUDAMERIKANA, četvrtfinale

Sreda

01.30: (2,05) Velez (3,05) Universidad Katolika (3,80)

23.15: (2,40) Baija (2,95) Defensa Justisija (3,10)

Četvrtak

01.30: (1,45) CPD Junior (3,80) Kokimbo Unido (7,75)

23.15: (2,65) Lanus (2,95) Independiente (2,75)


tagovi

Kopa SudamerikanaVelezVelez SarsfildUniverzidad Katolika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara