Fudbaleri Komunikasionesa (©AFP)
Fudbaleri Komunikasionesa (©AFP)

Krunisanje novog šampiona, Komunikasiones veruje u čudo

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.01.22. | 23:05

Novi osvajač KONKAKAF lige mora da nadoknadi protiv Malakateka minus od 2:0 iz prvog meča finala Aperure Gvatemale. Meč se igra u noći između nedelje i ponedeljka od 03.00 časova po srednjeevropskom vremenu

Jedan od najstarijih ligaških sistema u Severnoj Americi zastupljen je u Gvatemeali. Još od 1919. godine ova država, gde se nekada nalazilo jezgro civilizacije Maja, proglašava fudbalskog šampiona za datu godinu. U početku je to bilo samo u regiji glavnog grada, ali samo dok ova igra nije zaživela i u najudaljenijim krajevima zemlje. Pored toga što je uspostavila jedan od najstarijih fudbalskih turnira, Gvatemala je i među prvima, još 1942 godine svoj fudbalski sistem transformisala iz amaterskog u profesionalni. Zašto vam pišemo sve ovo? Zato što će novog prvaka Gvatemala da dobije noćas, pošto se od 03.00 časova po srednjeevropskom vremenu sastaju Komunikasiones i Malakateko u revanš meču finala Aperture.

Ot 1919. pa do danas, odigrano je ukupno 90 sezona. Liga je kroz svoju istoriju imala nekoliko različitih formata; trenutno je ligaška sezona podeljena na dva turnira,a poslednje dve decenije kao i u mnogim latinoameričkim državama zaživeo je sistem sa dva formata na godišnjem nivou Apertura i Klausura. Pobednici pobednici ova dva turnira učestvuju u KONKAKAF Ligi šampiona, najprestižnijem klupskom kontinentalnom takmičenju, čiji je pehar jedino Komunikasiones imao čast da podigne još davne 1978 godine, kao prvi i jedini klub iz Gvatemala do danas.

Izabrane vesti

U predhodnih 90 sezona, 11 klubova je podizalo pehar nacionalnog šampiona. Međutim, samo dva kluba, daleko ispred ostalih, izdvajaju se po uspešnosti, broju trofeja i brojnosti svojh pristalica, to su Munisipal i Komunikasiones. Dok Rohosi poseduju 31 titulu nacionalnog šampiona, Kremasti imaju jednu manje, i upravo noćas imaju priliku da se izjednače sa svojim najvećim rivalom, ako na svom stadionu "Mateo Flores" u Tegusigalpi nadoknade minus od dva gola iz prvog meča.

Komunikasiones će nastojati da iskoristi svoj status domaćina kako bi demonstrira svoju veličinu u potrazi za 31. titulom, ali na tom putu isprečio im se “mali” Malakatekao koji stiže maksimalno motivisan da podigne svoj istorijski prvi trofej fudbalskog prvaka države.

03.00: (1,52) Komunikasiones (3,60) Malakateko (7,00) - Prvi meč 0:2

Prestonički tim je do ovog finala stigao kao novi šampion KONKAKAF lige i sa nizom od 14 utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Međutim, u revanš susret ulaze sa dva gola zaostatka iz prvog susreta sa Santa Lusije u Malakatanu. Prva utakmica završena je 2:0.

"Torosi" su iskoristili prednost domaćeg terena u prvoj utakmici zahvaljujući golovima Matijasa Rotondija u 38. i Vilsona Godoja 71. minutu. Rotondi ima odličnu sezonu iza sebe. Uskoro će napuniti 30 godina i zasigurno će po okončanju Aperture da bude najbolji strelac. Do sada je postigao 15 golova. Kao i u predhodnim bitkama, argentinski napadač biće glavni adut u timu Roberta Ernandesa.

„Ponosan sam na svoje igrače, ali ovo nije pobeda koju treba slaviti. Ovo je pobeda koju treba nadograditi”, kazao je Ernandes posle pobede u prvom meču.

Uprkos praznicima, Malakateko je normalno trenirao kako bi se maksimalčno spremio za revanš susret. El Toro je završio na četvrtoj poziciji u ligaškom delu šampionata, što mu je donelo pristup završnoj fazi, gde je na svom putu do finala ostavio poslednjeg šampiona Klausure, Santa Lusiju i generalnog lidera tabele tokom regularne faze, Antigvu.

Sa svoje strane, Komunikasiones veruje ekvadorskom napadaču Huanu Anangonu. Tim kojim zapoveda Urugvajac Wilijam Koito imao je šanse da postigne gol u prvoj utakmici, ali nije uspeo da iskoriste ni jednu od zaista izglednih prilika za gol. Među Kremastima i dalje postoji uverenje da će dostići svoju 31. titulu istoriji. S toga, moraju da pobede sa tri gola razlike. U slučaju da Komunikasiones pobedi rezultatom 2:0, meč bi otišao u dva produžetka od po 15 minuta, pa i penal završnicu ako ukupan rezultat ostane ujednačen, jer propisi takmičenja uzimaju u obzir samo gol-razliku, što znači da u finalu ne važi pravilo gola u gostima. Dak je sa druge strane Graničarima iz Malakatana potreban bilo kakav nerešen ishod ili minimalan poraz kako bi osvojili prvi šampionski pehar u svojoj istoriji.

Na posledjih pet okršaja ovih timova, a koji su se svi odigrali u 2021 godini, Komunikasiones je ostvario četiri pobede, poslednji put 24. oktobra na ovom istom stadionu, kada je rezultat bio 2:1. Malakateko je slavio samo jednom u navedenom period, i to upravo u prvom finalnom meču. Ipak, ta pobeda može biti daleko vrednija od svih koje su Kremasti ostvarili u ovoj takmičarskoj godini.

(PIŠE: Đorđe RADONJIĆ)

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

GVATEMALA 1 – FINALE APERTURE (REVANŠ)

Ponedeljak

03.00: (1,52) Komunikasiones (3,60) Malakateko (7,00) - Prvi meč 0:2

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Gvatemala 1Komunikasiones

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara