Luka Jović (@Reuters)
Luka Jović (@Reuters)

Kup Italije: Odmorni Jović ponovo od starta, u Rimu derbi za spas sezone

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.01.24. | 13:48

Sa Jovićem iz prethodnih par nedelja Milan bi u trozupcu Leao-Jović-Pulišić mogao da ima rešenje za sledećih nekoliko godina; Roma i Lacio u međusobni okršaj ulaze sa nikad više straha i zebnje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Mali lombardijski i veliki rimski derbi igraju se večeras u četvrtfinalu Kupa Italije. Na San Siru se sreću Milan i Atalanta, dva tima sa obelodanjenim ambicijama da osvoje trofej dok je u Rimu primarni cilj „preživeti“, odnosno mnogo je veći strah od poraza nego što je zadovoljstvo od pobede. Žoze Murinjo i Mauricio Sari bi najradije izbegli današnji duel imajući u vidu kroz šta prolaze dva tima.

Izabrane vesti

MILAN – ATALANTA (20.45)

Đan Pjero Gasperini je bio kristalno jasan posle pobede nad Sasuolom: želi da osvoji prvi trofej u svojoj trenerskoj karijeri. Atalanti je u poslednjih pet godina dva puta izmakao Kup Italije u finalu (protiv Juvea 2021. i Lacija 2019) i Gasperini, imajući u vidu da bi ga čekala Fjorentina, ako prođe San Siro, u polufinalu već vidi sebe u trećem finalu.

Sa ispadanjem iz Lige šampiona i iz trke za skudeto Kup Italije je postao ozbiljan sezonski cilj i za Rosonere. Milan od 2003. godine nije podigao pehar najmasovnijeg takmičenja.

Milan nije nikada izgubio od Atalante na svom terenu u Kupu Italije - četiri pobede i jedan remi. Takođe, Rosoneri su u Seriji A dobili Boginju na poslednja dva meča na San Siru bez primljenog gola. Dodatni optimizam u Milanelu budi i činjenica da je Meaca ponovo postala mala tvđava sa četiri uzastopne pobede u Seriji A i Kupu Italije.

Rosoneri su u prethodnih pet četvrtfinala Kupa Italije prošli u četiri, ispali su samo od Intera pre tri godine, Atalanta ima negativan skor u poslednjih deset četvrtfinala Kupa Italije, sedam puta su ispali a samo su tri puta prošli.

Stefano Pioli sprema posebnu taktiku za večerašnji duel. Na terenu će biti kompozicija igrača koja će lako moći da menja formacijsku postavku iz 3-4-3 u 4-2-3 1 ili 4-3-3. Teo Ernandez u ulozi „alla Bastoni“ se pokazao kao veoma moćno oružje i vrlo je moguće da će ga Pioli iskoristiti u toj ulozi večeras pošto će tinejdžer Aleks Himenez biti na levom boku.

Sedenje na klupi Luke Jovića u Empoliju je dobilo smisao sa večerašnjim nastupom od prvog minuta protiv Atalante. Pioli je želeo da ima srpskog reprezentativca sto posto spremnog i svežeg za duel sa Boginjom. Jović je postigao pet golova na poslednjih šest nastupa, uz par asistencija i pregršt dobrih poteza. Nije slučajno da je Milan odustao od angažovanja Girasija ili nekog drugog napadača u januaru i što se sve otvorenije priča da bi Žiru mogao da ode u junu. Sa Jovićem iz prethodnih par nedelja Milan bi u trozupcu Leao-Jović-Pulišić mogao da ima rešenje za sledećih nekoliko godina.

Gasperini krije karte pred večerašnji duel. Nije još jasno da li će igrati sa klasičnim napadačem (Skamakom ili Murijelom) ili će, kao u Rimu, poslati tri ofanzivnog pleja na teren. Mnogo toga zavisi od fizičkog stanja Šarla De Ketalarea. Belgijanac je napustio Olimpiko sa mišićnim problemima. Pregledi su pokazali da nema ozbiljnije povrede mišića primicača i mogao bi da se nađe u timu.

MILAN 3-4-3: Menjan – Kalabrija, Gabija, Ernandez – Musa, Loftus-Čik, Rejnders, Himenez – Pulišić, Jović, Leao.

ATALANTA 3-4-2-1: Karneseki – Skalvini, Đimšiti, Hijen – Holm, De Ron, Ederson, Ruđeri – Kopmejners – Mirančuk (Pašalić), Skamaka (De Ketelare).

LACIO – ROMA (18.00)

Derbi kad mu vreme nije. Ne pamti se jedan sudar Lacija i Rome koji se dočekuje sa više straha i zebnje. Može da se izgubi mnogo, a dobije vrlo malo. Lacio je osvojio sedam bodova manje u odnosu na prethodnu sezonu u ovo vreme, a Roma čak osam bodova. Rezultatski pad rimskih klubova je praćen i problemima u igri. Lacio nije još uspeo da svari odlazak Sergeja Milinković-Savića, a Roma je bila penalizovana povredama ključnih igrača.

Budući da Murinjo ne bazira uspehe na kolektivnoj igri kao Sari već na potezima i kvalitetu pojedinaca, odsustva Dibale, Pelegrinija, Smolinga ili loša forma Lukakua imaju mnogo veći uticaj nego kada Laciju fale igrači poput Imobilea, Luisa Alberta ili Romanjolija.

Brojevi su na strani Lacija, kao i rezultati u Seriji A u poslednja tri kola, pa opet italijanski bukmejkeri daju Đalorose kao blage favorite plaćajući manje pobedu Rome od one Lacija.

Podsetimo, Roma nije postigla gol Laciju u poslednja tri odmeravanja snaga. Ruku na srce, ni Lacio nije bio mnogo raspucan, dali su samo dva. Sari ima pozitivan skor sa Murinjom od kada su obojica u Večnom gradu: tri pobede Toskanca, remi i samo jedan trijumf Portugalca. Dodajmo i da je Roma pobedila samo dva puta na poslednjih deset derbija kao i da je Lacio izašao kao pobednik u prethodna dva gradska okršaja u Kupu Italije.

U poslednja 24 sata su stigle ohrabrujuće vesti za Lacio. Zakanji nije tako loše, štaviše mogao bi da bude čak i u startnoj postavi. Luis Alberto se oporavio od povrede biće, najverovatnije na klupi. Čak bi i Isaksen trebalo da bude u protokolu meča mada su male šanse da Danca vidimo na terenu. Praktično, Laciju će nedostajati samo Čiro Imobile.

U redovima Rome razlog za optimizam su rezultati pregleda Ljorentea. Defanzviac Đalorosih nema ozbiljniju povredu i mogao bi da se nađe na klupi, mada je malo verovatno da Murinjo rizikuje imajući u vidu da Đalorose čeka duel sa Milanom za četiri dana na San Siru u Seriji A.

Izostanak Ljorentea u kombinaciji sa bolovima u leđima Lorenca Pelegrinija (dobio je udarac protiv Atalante) bi mogli da primoraju Murinja da igra u veznoj liniji sa Paredesom. Meč sa Atalantom je pokazao da Roma mnogo bolje igra sa Kristanteom u ulozi režisera. Sa Italijanom Murinjov tim ima vertikalniju igru dok Parades ne uspeva da izbegne horizontalne pasove i posledično usporavanje igre Rome. Postoje ozbiljne šanse i da mladi Hojsen debituje od prvog minuta sa Rominim grbom na grudima i to u derbiju.

Murinjo se najviše uzda u svoje najjače oružje tandem Lukaku-Dibala, dok Sari koji danas slavi 63 rođendan očekuje, pre svih, od Kasteljanosa i Felipea Andersona rođendanski poklon.

LACIO 4-3-3: Provedel – Lacari, Patrik, Romanjoli, Marušić- Guenduzi, Rovela, Vesino – F. Anderson, Kasteljanos, Pedro (Zakanji).

ROMA 3-5-2: Svilar – Hojsen, Mančini, Kristensen – Čelik, Kristante, Paredes, Bove, Zalevski – Dibala, Lukaku.

KUP ITALIJE, ČETVRTFINALE

Utorak

Fjorentina - Bolonja 0:0, penalima 5:4

Sreda

18.00: (2,70) Lacio (3,00) Roma (2,90)

21.00: (2,15) Milan (3,45) Atalanta (3,35)

Četvrtak

21.00: Juventus - Frozinone

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Luka JovićBuongiorno ItaliaSerija AKup Italijeac milan

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara