Uroš Račić sa saigračima iz Valensije (©Reuters)
Uroš Račić sa saigračima iz Valensije (©Reuters)

Kup kralja je Valensijina šansa, Račić igra za četvrti trofej u karijeri

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.04.22. | 15:14

Slepi miševi se sastaju sa Betisom u finalu kupa Španije u subotu (22.00)

Za Valensiju je 21. vek počeo gotovo idealno, igralo se drugo uzastopno finale Lige šampiona. Međutim, od tada su Slepi miševi osvojili samo po dve Primere i Kupa kralja. Šansu da donesu u vitrine peti trofej u ovom veku imaju u subotu od 22.00 časa, kada će se sastati sa Betisom u finalu španskog kupa. Meč se igra na La Kartuhi u Sevilji, tako da je Betis domaćin.

Valensiji našeg Uroša Račića je trofej neophodniji, pošto joj je osvajanje Kupa kralja jedini način da se domogne Evrope. Betis je po tom pitanju opušteniji, još je u igri i za plasman u Ligu šampiona kroz prvenstvo, zauzima petu poziciju u Primeri sa tri boda manje od Atletika. Ako gledamo samo prvenstvo, činjenica je da Andalužani imaju 15 poena više od Valensije i zbog toga su favoriti da po treći put osvoje nacionalni kup, prvi od 2005. godine.

Izabrane vesti

Valensija ga je do sada osvajala u osam navrata, a poslednji pehar je podigla 2019. godine. Zvanično se vodi da ga je osvojio i Račić, iako je on drugi deo sezone proveo na pozajmici u Tenerifeu. Odigrao je 69 minuta u prvom kolu protiv Ebra, što je bilo dovoljno da bude krunisan. Pored tog kupa, mladi vezista je osvojio i dve titule sa Crvenom zvezdom, pa sada igra za četvrti trofej u karijeri. Ove sezone je u Kupu kralja zabeležio jednu asistenciju na pet mečeva.

Motivacija će u ovom finalu biti ključ uspeha, a zbog Evrope je ona verovatno malo više na strani tima koji trenira Bordalas Himenez. Slepi miševi su sve podredili ovom finalu, to pokazuje i pad forme u prvenstvu, gde su vezali četiri meča bez trijumfa. U utorak ih je lako savladao Viljareal, sa 2:0. Istog dana je doduše poražen i rastrzani Betis, od Elčea u Sevilji sa 1:0.

22.00: (2,15) Betis (3,25) Valensija (3,60)

Taj neuspeh ga je udaljio od željene četvrte pozicije, a nije pomoglo ni onih 0:0 sa Real Sosijedadom za vikend. Jedini dosadašnji susret Betisa i Valensije ove sezone završen je trijumfom Andalužana sa čak 4:1. Doduše, to je bilo još u oktobru prošle godine… Igra UG3+ je došla na pet od poslednjih šest njihovih susreta. Kvota u Mozzartu na tu igru je 2,05.

Zanimljivo, na La Kartuhi su oba tima osvojila do sada po dva Kupa kralja. Betis je uzeo poslednji još 2005, dok je Valensija pehar nacionalnog kupa podizala 1999. i 2019. godine. Uz to, jednom su na ovom stadionu Slepi miševi overili i Primeru, 2004. godine. Može se reći da je ovo jedan od omiljenijih stadiona Valensijinih navijača, naravno posle Mestalje.

U Sevilji vlada euforija zbog utakmice. Danima se među navijačima Betisa priča samo o tom meču. Grad odiše pravom festivalskom atmosferom, pošto su brojni autobusi, bilbordi, pa čak i Triana most prefarbani u klupske boje. Pridružili su se tome i navijači, brojne balkone ulepšavaju ovih dana zeleno-bele zastave.

Čelnici i treneri oba tima danima već igraju psihološke igre. Oba tima su odmarali prvotimce u prošlom kolu, a potom su optuživali protivnika što je to uradio.

Izmešao sam postavu, kao što to radim čitave sezone. Zadovoljan sam kako su odigrali, iako nismo ostvarili rezultat kakav smo želeli. Valensijine izmene malo ne razumem. Ne postoji igrač koji posle četiri dana oporavka ne bi došao spreman na finale. Ne verujem da će da imaju bilo kakve probleme, igrali ili ne igrali“, rekao je Manuel Pelegrini, strateg Betisa.

Čileanac je tokom karijere osvojio pet trofeja. Sa Mančester Sitijem je osvojio jednu Premijer ligu i dva FA kupa, sa San Lorencom je bio najbolji u Kopa Sudamerikani, a sa LDU Kitom je bio prvak Ekvadora.

Pepe Bordalas nema takve uspehe. Vodio je 58-godišnji strateg do sada Alisante, Benidorm, Eldense, Perez Zeledon, Novaldu, Erkules, Alkojano, Elče, Alkorkon, Alaves i Hetafe, a ovo mu je prvi put da njegov tim može da osvoji trofej.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KUP KRALJA – FINALE

Subota

22.00: (2,15) Betis (3,25) Valensija (3,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaValensijaBetisUroš Račić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara