L’Ekip: Čelnik Zvezde pokušao da uplati 5.000.000 evra na poraz sa pet golova razlike?

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.10.18. | 16:55

Uefa navodno obavestila francusko tužilaštvo

Bolan poraz upravo bi mogao da postane još bolniji. Ugledni Ekip tvrdi: Uefa je obavestila francusko tužilaštvo da je jedan od “visokih funkcionera” Crvene zvezde pokušao je da uplati čak 5.000.000 evra da će šampion Srbije protiv Pari Sen Žermena izgubiti sa pet golova razlike. Naravno, izazvalo je to sumnje o nečasnim radnjama.

L’Ekip dalje navodi da su nekoliko dana pre utakmice o celom slučaju obavešteni i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin i njegovi najbliži saradnici. Informacija je stigla od doušnika čiji identitet nije objavljen, ali čiji se “pedigre” smatra kredibilnim. Prema njemu, visoki funkcioner Crvene zvezde je sa saradnicima spremao 5.000.000 evra da uplati na poraz beogradskog tima sa pet golova razlike. Zarada koju bi ostvario preko različitih sajtova merila bi se desetinama miliona evra.

Izabrane vesti

Međutim, ima u tekstu i nekih nelogičnosti. Recimo tvrdnja da je taj Zvezdin funkcioner “izmešao” sastav tima kako bi se utakmica odvijala u "željenom" pravcu. A nije baš da su crveno-beli na Parku prinčeva igrali u kombinovanom sastavu, jer Goran Čaušić i Veljko Simić – jedini koji nisu uvek na terenu – nisu baš ni drugopozivci.

Doušnik takođe tvrdi i da se neimenovani Zvezdin zvaničnik dan pre meča u jednoj pariskoj palati sastao sa predsednikom Pari Sen Žermena Naserom Al-Kelaifijem. Istražni organi nadležnog finansijskog tužilaštva navodno su optužbe shvatili veoma ozbiljno. Istraga je, podvlači L’Ekip, zvanično otvorena. Dalje se piše da su inspektori 2. oktobra, dan pre utakmice, stigli na "dogovoreno mesto" kako bi prisluškivali navodni susret, ali - niko se nije ni pojavio. Sledećeg dana, na dan utakmice, isti policajci su bili na Parku prinčeva. Sumnja je proradila kad je Kilijan Mbape u 70. minute pogodio za 5:0, a potom posle gola Marka Marina i Nejmar za konačnih 6:1 u 81.

L’Ekip procenjuje da pobeda Pari Sen Žermena nije nikakvo iznenađenje, ali da se posle remija Zvezde sa Napolijem nije ni očekivalo da će biti tako lako. Pa su tako na samoj utakmici bila i stručna lica koja su “procenjivala sumnjivu pasivnost pojedinih igrača srpskog tima”.

Istraga je nastavljena i posle utakmice. Uefin doušnik je u Nionu ispričao i da je misteriozni čelnik Zvezde – pod uslovom da je cela priča uopšte tačna – iz svog džepa investirao 3.000.000 od 5.000.000 evra i da je u jednom pariskom trendi lokalu trebalo da pokupi novac odmah nakon meča. Međutim, istražitelji su tu dojavu prekasno dobili, pa nisu stigli na sastanak, ako se isti i desio.

Pre same utakmice, nadležni organi su pažljivo pratili sve opklade uplaćene na meč Pari Sen Žermena i Crvene zvezde.  To je bio zadatak francuskog Regulatornog tela za onlajn igre (Arjel), koje u teoriji može da suspenduje klađenje na određene utakmice u slučaju ozbiljnih i neoborivih dokaza o nečasnim radnjama. Međutim…
Ni u Francuskoj ni u partnerskim zemljama Kopenhagenske grupe (okuplja nacionalne platforme za borbu protiv nelegalnog klađenja u 22 zemlje, prim.aut), a ni u GLMS-u (Globalni monitoring system lutrija) nisu primećeni atipične opklade na ovaj meč”, saopštio je Arjel.

Iz Uefe su na sve ove tvrdnje kratko odgovorili rekavši da ovakve slučajeve nikad ne komentarišu pre no što se istraga završi.

I sam L’Ekip na kraju teksta ističe da “u ovoj fazi istrage nema konkretnih dokaza, već postoji samo osnovana sumnja” koju dalje ispituju i Uefa i nadležni francuski organi.
Sve su mogućnosti otvorene. I da je meč namešten, ali i da je neko maliciozno pokušao da naškodi ugledu Crvene zvezde”, zaključuje se u tekstu.

Ceo tekst L’Ekipa pročitajte OVDE. Pretplata je obavezna.

(FOTO: Action Images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara