(©Starsport)
(©Starsport)

Lalatović kao šahista - mora da žrtvuje važnu figuru, da bi dobio meč

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.02.23. | 10:21

Zbog situacije sa bonus igračima, trener Nišlija za utakmicu protiv Mladosti mora ili da na klupi ostavi reprezentativnog golmana Rosića ili da raspari tandem krila Cvetković – Belaković

Da se Nikola Andrić nije povredio na generalnoj probi protiv ukrajinskog Metalista, Nišlije bi danas (14 časova, TV Arena sport 3) dočekale Mladost iz Lučana, na premijeri u Mozzart Bet Superligi u 2023. godini, sa svom petoricom zimskih novajlija u startnoj postavi. U svakom slučaju, najmanje petorice standardnih iz tima koji je okončao jesenju polusezonu neće biti u sastavu, tako da se slobodno može reći da Radnički u nastavak sezone ulazi u potpuno novom ruhu.

Ekipa koja se iskristalisala u poslednjim pripremnim utakmicama, imala je u poslednjoj liniji Borisa Vargu na desnom, a Bazila Jamkama na levom beku, što je još jedna nova uloga za Kamerunca, posle onih na mestima štopera, zadnjeg veznog i desnog beka, koje je sve više nego korektno obavljao u prethodnih godinu dana. Andrić i Savić bili su tandem štopera. Međutim, povreda Andrića mogla bi da vrati Jamkama u štopersku liniju, a Andreju Stojanovića na mesto levog beka, na kome je bio standardan i sasvim solidan jesenas.

Izabrane vesti

Dovođenjem Stefana Marjanovića, Radnički je dobio sasvim novi profil zadnjeg veznog igrača, izrazito defanzivnih karakteristika i zaduženja, koji se često, tokom izgradnje napada, vraća u štopersku liniju između dvojice centalnih defanzivaca, što je pozicija koju je neretko i pokrivao u svom prethodnom klubu Kolubari. Korpulentan je, dobar u skoku, baš onakav kakvog je trener Lalatović tražio u ovom prelaznom roku.

Uz njega, tu je velika gužva u sredini terena i prave slatke muke za Lalatovića. Mesarović je tokom utakmica u Turskoj sa „šestice“, gde je završio jesen, pomeren na „osmicu“, dao je prelep gol Krilima Sovjetov, ali čini se da će prednost dobiti kapiten Aleksandar Pejović, lider ovog tima, dok je uloga „desetke“, pripala Petru Mićinu, još jednom pojačanju, od koga se očekuje da na Čairu konačno oživi karijeru i podseti na dane kada je baš pod Lalatovićevom trenertskom rukom zavredeo veliki transfer u Udineze. Veliki majstor fudbala, iskusni Saša Marjanović, bar na početku polusezone, biće adut sa klupe. 

Kada je Radnički pred polazak na pripreme u Tursku predstavio tandem pojačanja iz Letonije na krilnim pozicijama Nemanja Belaković – Stefan Cvetković, to je delovalo malo iskarikirano, jer je Cvetković jesenas već nosio dres Nišlija, samo je ove zime njegov ugovor otkupljen od RFS-a iz Rige, ali zapravo je Radnički zaista dobio nekog novog Cvetkovića. Blistao je na pripremama, sa tri gola bio najefikasniji igrač ekipe i očekuje se da eksplodira na proleće i opravda pedigre nekadašnjeg Zvezdinog đaka. Na Belakovićevom angažovanju Lalatović je posebno insistirao, on je tokom priprema u Turskoj bio učinkovitiji od mnogih fudbalera na toj poziciji za čitavu jesenju polusezonu, dao je jedan gol, za nekoliko asistirao, tako da će Radnički u ubojitom krilnom tandemu imati veliki adut u nastavku prvenstva.

Ali, tu dolazimo do glavnog problema. Odlaskom Nikole Štulića, Radnički je izgubio fudbalera koji je bio „dva u jedan“, i golgeter tima i bonus igrač u postavi. Mesto u špicu popunjavaće Petrov, možda Škrbić kada bude maksimalno spreman, ali za mesto obaveznog mladog igrača u postavi Lalatović, bar za premijeru protiv Mladosti, nema puno izbora. Knjiga je spala na dva slova – golmana Dimitrija Stevanovića, koji je briljantno branio na mečevima u Turskoj i ima solidno iskustvo od jesenas na sedam mečeva u Mozzart Bet Superligi i Ognjena Ajdara.

Za šta god da se odluči danas, šef struke Nišlija, kao u šahu, moraće da žrtvuje neku važnu figuru: ili će na klupu novopečeni reprezentativac i vrhunski golman Dragan Rosić, ili će morati da razbije pomenuti krilni tandem...

Videćete pred početak utakmice, ali u pravu ste“, rekao nam je na jučerašnjoj pres konferenciji Nenad Lalatović, i sam svestan da će morati da napravi neki veliki kompromis u sastavljanju ekipe za ovaj meč.

Još nešto čega je Lalatović bio svestan u svom jučerašnjem izlaganju, potpuno se obistinilo. Svaka nada da bismo danas na Čairu mogli gledati lepršav fudbal ugasila se kada smo jutros pogledali kroz prozor. Veliki pljusak u Nišu raskvasiće teren do te mere da će se on, posle prvih duela, pretvoriti u blato, a osetni pad temperature, čiji se početak najavljuje baš za vreme odigravanja utakmice, takođe ne ide naruku fudbalu.

Sa nestrpljenjem smo očekivali početak prvenstva, šef je već rekao da smo dobro odradili ovih 40 dana. U Antaliji smo odigrali neke dobre utakmice, ali sve se to zaboravlja kada krene borba za bodove. Pritisak, postojao ili ne, mi kada se u svlačionici pogledamo između sebe, jasno nam je koliki kvalitet posedujemo i da je vreme da to valorizujemo na terenu, da počnemo da pobeđujemo. Moramo da idemo utakmicu po utakmicu, a samopouzdanje će vremenom doći. Bodove na domaćem terenu više ne smemo da prosipamo. Prethodnih seona smo bili prepoznatljivi po tome, jesenas smo to pokvarili, vreme je da Čair ponovo bude tvrđava. Mladost igra specifično, oslanjaju se na iskustvo, na prekide, imaju dobre i izvođače i skakače. Sve mi to dobro znamo i za to smo se spremili“, poručio je kapiten Radničkog Aleksandar Pejović, koji je svojevremeno u dresu Lučanaca odigrao gotovo stotinu utakmica prema zvaničnoj statistici.

Mladost je ostala svojevrsni dužnik Nišlijama, jesenas je do boda (2:2) stigla iz krajnje diskutabilnog penala u nadoknadi vremena, a statistika u poslednjih desetak godina, od kako su i jedni i drugi standardni superligaši, vrlo je zanimljiva. Na Čairu su odigrali devet prvenstvenih mečeva, uz pet pobeda Radničkog i četiri remija.

MOZZART BET SUPERLIGA, 20. KOLO

Petak

Kolubara - Radnik Surdulica 1:0 (1:0)

/Milićević 31/

Subota

13.00 (2,40) Radnički 1923 (3,10) Voždovac (3,20)

14.00 (1,85) Radnički Niš (3,50) Mladost Lučani (4,40)

16.00 (1,20) Crvena zvezda (6,75) Vojvodina (14,00)

18.00 (3,50) Spartak (3,35) Čukarički (2,15)

Nedelja

14.30 (10,00) Napredak (4,70) Partizan (1,35)

16.30 (3,35) Novi Pazar (3,20) TSC (2,20)

18.30 (2,40) Mladost GAT (3,10) Javor (3,20)



tagovi

Nenad LalatovićRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara