Luka Toni i Fabio Kanavaro (Reuters)
Luka Toni i Fabio Kanavaro (Reuters)

Legende Luka i Fabio: Vlahović mora da smanji bes na terenu i da igra bliže golu uz bolje lopte

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.10.23. | 17:24

Bivši asovi Juventusa skenirali srpskog napadača

Juventus se sprema za gradski derbi protiv Torina u subotu, a pitanje svih pitanje je u kakvom će stanju biti Dušan Vlahović.

Iako je sjajno otvorio sezonu sa četiri gola u prva četiri meča Serije A, srpski reprezentativac se potom povredio, odigrao tek petnaestak minuta protiv Lećea i propustio gostovanje u Bergamu. Juče je trenirao u teretani, danas je bio na terenu ali je radio odvojeno od ostatka tima. Biće trka sa vremenom da ga Bjankoneri oporave za derbi posle kojeg mu slede i obaveze u reprezentaciji Srbije.

Izabrane vesti

Jer, Juventus sa Vlahovićem i bez njega nije isti tim. Srbin je igrač oko kojeg se vrti igra Juventusa. To jasno kažu i legende italijanskog fudbala i bivši Juventusovi asovi Luka Toni i Fabio Kanavaro. Toni je veliki ljubitelj Vlahovićevih kvaliteta još otkako se Srbin pojavio u dresu Fiorentine.

„Vlahović je klasičan špic i da stavimo tačku na te diskusije. Prošle sezone ga Alegri nije najbolje razumeo. Problem je što nije bio fizički u redu, a ove je počeo jako dobro. On je igrač koji uvek treba da je oko penal zone i jako mi se sviđa, ali je očigledno da mu treba više upotrebljivih lopti u kaznenom prostoru. Sada je njegova i Alegrijeva sreća da imaju pravog Kjezu“, rekao je Luka Toni za Tutosport.

Sa ovakvim Kjezom stvari deluju lakše...

„Ova nova uloga daje Federiku više slobode u igri. Da ide u situacije ’jedan na jedan’, da pokaže superiornost i pravi haos u protivničkim redovima. A to može jako pozitivno da utiče i na Dušana. Lep su tandem, sviđaju mi se. Jedan je igrač koji voli da je blizu gola, drugi je igrač koji voli da luta okolo. Kjeza se navikao na tu ulogu drugog napadača i vidi se da uživa u njoj. On to može jer je jedan od najboljih igrača u Italiji“.

Da li vidiš pomalo sebe u Dušanu Vlahoviću?

„Obojica smo špicevi za kazneni prostor, s tim što je on levonog, a ja nisam. Takođe, bolji je od mene u izvođenju slobodnih udaraca, šutevima sa distance i timskoj igri. Ja sam bio bombarder iz penal zone što i on treba da postane. Siguran sam da će razviti u vrhunskog centarfora i doneti mnogo sreće Juventusu“.

Da li će postati golgeter lider ili samo golgeter?

„Ima karakteristike da postane lider i čovek koji nosi ekipu. Vreme radi za njega kao i projekat podmlađenog Juventusa“.

Koji savet bi mu dao?

„Da bude mirniji tokom utakmice i da igra sa manje besa u sebi. Previše živi za gol. Kada ne uspe da ga postigne, potroši se previše mentalno i fizički. Mora da ukapira kako da bude mirniji i da ekipa pobeđuje utakmice“. 

Da li taj bes možda dolazi zbog frustracija izazvanih pričama o transferu prošlog leta?

„On je želeo da ostane u Torinu i da pobeđuje. Imati igrača sa takvom motivacijom je od pomoći za sve. Dušan razume šta znači igrati za Juventus, važnost tog dresa i njegovu težinu. Već se vidi napredak u odnosu na pre godinu dana“.

Da li bi ti prihvatio trampu za Lukakua o kojoj se pregovaralo?

„Ne, nikada to ne bih uradio. Zadržao bih Vlahovića koji je mlad igrač u usponu koji je želeo samo u Juventus. On želi da odraste u ovom dresu i da osvaja sa Juventusom. To su vrednosti koje Juventus zastupa kao klub. Dušan je potencijalno vrhunski napadač koji može još mnogo da napreduje. Nema baš mnogo takvih napadača u njegovim godinama... Ima ih tek nekoliko i koštaju puno“.

Gde može da napreduje?

„Pre svega u segmentu karaktera. Mora da bude mirniji i da zadrži koncentraciju i eneregiju jer gol možeš da postigneš i u prvom, i u 90. minutu“.

Da li je današnji Juventus vredan skudeta?

„Inter i Milan su jači. Ali u dugačkoj i izjednačenoj sezoni je sve moguće. Zavisiće i od učinka milanskih rivala u Ligi šampiona. Titula se kao i uvek odlučuje u martu i aprilu. Ali Juventusova prednost može biti to što će biti duže kod kuće i što ne igra Evropu“, smatra Toni.

Da Vlahović treba da igre bliže golu i da mu fali veća pomoć saigrača, smatra i legendarni Fabio Kanavaro. Najbolji igrač sveta za 2006. godinu vidi kretanje kao prostor za napredak srpskog reprezentativca.

„On je napadač kojeg treba hrabiti loptama drugačije, a ne na centru terena. Ja ga vidim isključivo u blizini gola. Kada primaš loptu okrenut leđima od gola i sa protivnikom na leđima, uvek je teško doći do gola. On mora da razume da bi sa više ulaska u dubinu postao opasniji po gol. Mora bolje da koristi i laterlane kretnje jer ga se svi plaše kada se pojavi u šesnaestercu“, kaže Fabio Kanavaro

Može li Alegri da to promeni?

„Nekada su igrači ti koji su tvrdoglavi sa nekim potezima. Ja bih ga poslao da radi neke stvari drugačije. Naravno da i Alegri pravi neke greške. Kao i svi treneri. Ali sigurno pokušava da izvuče ono najbolje iako mu ne uspeva uvek“.

Kako vam se čini projekat podmlađivanja Juventusa?

„Ne samo da mi se sviđa već ga obožavam. Kada sam prošle sezone trenirao Benevento u Seriji B, viđao sam tamo bolje igrače od nekih koji su bili u Juventusu tada. Treba da ih dovedemo u klubove poput Juventusa i da ih razvijamo kao što se pre radilo. Kada god nije bilo Juventusovih igrača u reprezentaciji, Italija je bil slaba. Nemoguće je lako zameniti igrače poput Kjelinija ili Bonućija koji su bili primeri na terenu ali i u svlačionici. Ljudi poput njih, Bufona, Del Pjera, Ferare su pravili od Juventusa pobednički tim“.


tagovi

Dušan VlahovićFabio KanavaroLuka Toni

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara