Josip Juranović (levo) (©Reuters)
Josip Juranović (levo) (©Reuters)

Legija bez trenera i šest igrača, oslabljena i Krakovija

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.10.20. | 10:01

Tim iz Varšave pokušaće iz sedmog pokušaja u poslednjih 10 godina da stignu do prvog trofeja u Superkupu Poljske. Kombinovani sastavi oba tima

Kome ide prvi trofej u Poljskoj ove sezone? U neobičnom terminu, u toku reprezentativnih akcija, Legija i Krakovija u petak (20.15) u Varšavi igraće meč Superkupa. Oba tima su očajno startovala. Šampion Poljske je ispao iz Evrope. Prvo ga je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona pobedila u Varšavi Omonija, da bi u plej-ofu za Ligu Evrope Legija na svom terenu počišćena (0:3) od Karabaga iz Azerbejdžana.

Ni u domaćem prvenstvu najpopularniji poljski klub nije dobro startovao. Ima dva poraza u četiri kola i trenutno je na tek devetoj poziciji. Prošle sezone je titulu sa timom iz Varšave osvojio mladi srpski stručnjak Aleksandar Vuković, ali je posle početnog posrtanja ove sezone smenjen, a na njegovo mesto stigao je iskusni poljski stručnjak Česlav Mihnijevič.

Izabrane vesti

Ni Krakovija, osvajač kupa, ne blista ove sezone. Ekipa iz Krakova je na pretposlednjem mestu šampionata sa dva boda. Ima jedan trijumf, četiri remija i poraz, ali je pre početka šampionata Poljske kažnjena sa oduzimanjem pet bodova, pa je trenutno samo Pjast slabije plasiran.

Krakovija je proteklog leta razbila Legiju u polufinalu Kupa Poljske. Bilo je 3:0 za domaćina. Legija igra na svom stadionu, ali to i nije neka prednost jer su oba poraza u šampionatu Poljske ostvarena u Varšavi, kao i neuspesi od Omonije i Karabaga u Evropi.

Legija će igrati bez šestorice igrača koji su sa svojim selekcijama. Neće biti srpskog reprezentativca Filipa Mladenovića, a van tima su i Mihal Karbovnik, Bartoš Sliš, Valerijan Gvilja, Hose Kante i Žoel Valensija. Takođe, ni trener Mihnijevič neće biti na klupi Legije jer će predvoditi mladu reprezentaciju Poljske protiv Srbije u Gornjem Milanovcu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Na klupi šampiona Poljske sedeće njegov pomoćnik Marek Sagonovski. On je i prošle sezone na jednoj utakmici bio za kormilom jer je Vuković bio suspendovan. Najveća opasnost po gol Krakovije pretiće od Tomasa Pekharta, strelca četiri gola ove sezone u šampionatu Poljske. On je protekle zime pojačao ekipu iz Varšave iz španskog Las Palmasa.

I Krakovija neće biti kompletna u prestonici. Kapiten Sergiu Hanca je pozvan u reprezentaciju Rumunije, kao i Florijan Lošaj u takozvanu selekciju Kosova. Kamil Pestka, Ukrajinac Oleksej Ditjatjev, Radoslav Kanah i Slovak Mikel Slipak su povređeni. Priiku da debituje u timu iz Krakova imaće Damir Sadiković, koji je pre nekoliko dana stigao iz sarajevskog Željezničara. Španski napadač Rubio je pozajmljen drugoligašu Sandeciji. Krakovija je imala jednog zaraženog fudbalera protekle nedelje, ali je on u karantinu. Ostali su testirani na koronu, srećom negativno.

Tim iz Varšave je u protekloj deceniji po šest puta osvojao titulu i Kup Poljske, ali nikada nije slavio u Superkupu. Legija u sedmom pokušaju pokušava da uzme trofej u prethodnih 10 godina. Pet puta je igrala na svom terenu i nije uspela da slavi. Fudbaleri Legije su četiri puta podizali pehar Superkup Poljske, ali poslednji put pre 12 godina.

SUPER KUP POLJSKE (VARŠAVA, JEDNA UTAKMICA)

Petak

20.15: (1,65) Legija (3,60) Krakovija (5,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

PoljskaLegija VaršavaLegijaKrakovija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara