Adebajo Akinfenva (©Reuters)
Adebajo Akinfenva (©Reuters)

Lepše nije moglo! Sa Vemblija u penziju

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.05.22. | 16:11

Najpopularniji, verovatno i najjači fudbaler nižih liga odigraće još jednu utakmicu

Bez obzira da li pratite niže lige engleskog fudbala, sigurno ste čuli za Adebaja Akinfenvu, gorostasnog napadača koji građom više podseća na nekog tabadžiju nego na nekoga ko je dao preko 200 golova u karijeri.

Sigurno najpoznatiji, a verovatno i najjači fudbaler nižih liga (ne samo u Engleskoj nego i mnogo šire), odigraće još jednu utakmicu pre nego što okači kopačke o klin. A, lepše nije moglo da bude. Biće to finale Lige jedan za povratak Vikomba u Čempionšip. Nije još poznato da li će rival biti Šefild Venzdej ili Sanderlend, ali to je trenutno manje bitno. Mnogo je zvučniji podatak da će karijeru okončani na čuvenom Vembliju, svega nekoliko dana posle 40. rođendana!

Izabrane vesti

Akinfenva je tokom karijere nastupao za veliki broj klubova. Uglavnom u trećem i četvrtom rangu engleskog fudbala, Najpoznatiji među njima su Milvol i Svonsi, ali su u vreme kada je nosio njihov dres bili trećeligaši. Najveći uspeh ostvario je upravo sa sadašnjim poslodavcima, pošto je Vikomb prošle sezone igrao u Čempionšipu. U 33 nastupa (ali samo 11 od starta) dao je svega jedan gol. Bilo je to iz penala u trećem minutu nadoknade za pobedu 2:1 nad Bristol sitijem.

Nije Vikomb uspeo da sačuva status drugoligaša, ali je sada na korak od ekspresnog povratka u najjači drugi rang svetskog fudbala. Još samo finale plej-ofa, a robusni napadač iz Londonda, poreklom iz Nigerije, tome je doprineo s pet pogodaka. Svih pet dao je u različitim utakmicama, od kojih u samo jednoj njegov tim nije osvojio makar bod.

Ukoliko mu trener Geret Ejnsvort (takođe živopisan lik o kom smo već pisali) ukaže šansu 21. maja, Akinfenva će po treći put zaigrati na travi Vemblija. Prvi put je tu čast imao 2016, kada je svojim pogotkom iz penala u 90. minutu overio Vimbldonovu promociju u Ligu jedan, potom i 2020. kada je sa Vikombom stigao do Čempionšipa.

"Neverovatno je, prelepo! Moja poslednja utakmica biće na Vembliju i imaću 40 godina! Preostao je još jedan korak i neće biti ništa lepše nego otići iz ovog kluba posle promocije u Čempionšip", izjavio je Akinfenva koji je u Vikomb stigao 2016. godine iz Vimbldona, pošto klub nije želeo da mu produži ugovor posle promocije u viši rang.



tagovi

Adebajo AkinfenvaVikombČempionšipPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara