©Star Sport
©Star Sport

Letos džokeri i kandidati za startnu postavu, sad predaleko od ozbiljne uloge

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.10.23. | 10:07

Od Zvezdine dece samo Vladimir Lučić "preživeo" žestoku konkurenciju u sastavu Baraka Bahrara, dok su omladinski reprezentativci Srbije van konkurencije

Zahtevna publika Crvene zvezde tokom leta nije bila ponosna samo na velike pobede nad Zenitom, Fenerbahčeom i Fjorentinom, već pre svega na činjenicu što su deca iz omladinske škole predstavljala ozbiljnu alternativu sastavu koji je dominantno rušio prepreke pred sobom. A nisu bili samo alternativa. Jovan Mijatović je dobio priliku da se nametne kao jedno od rešenja u samom špicu napada, Kosta Nedeljković u jednom momentu delovao je kao ozbiljan konkurent i za startnih 11, a Jovan Šljivić neko ko bi svojim darom za kreaciju igre mogao da nadomesti eventualni izostanak Mirka Ivanića ili Kingsa Kangve, koji su u tom trenutku bli glavni odgovorni za organizaciju napada srpskog šampionata. Vladimir Lučić je kao i tokom dosadašnje karijere išao zaobilaznim putem, ali je na svakom meču, prilikom svakog mogućeg minuta na terenu, pokazivao da je i te kako sazreo za ozbiljnu ulogu, pa je tako on praktično jedini prošao završni "filter" prilikom konstrukcije tima za jesenji deo sezone.

Lučiću se otvorio prostor upravo nakon tog prvog kola i povrede Mirka Ivanića, kada je krenula praktično potpuna rekonstrukcija tima od strane Baraka Bahara. Doduše, Lučić (2002. godište) jeste i nešto stariji od trojice omladinskih reprezentativaca Srbije (svi rođeni 2005. godine), te iza sebe ima i superligaškog iskustva u dresu Čukaričkog, što mu je sasvim sigurno bilo od ogromne pomoći i na nedavnim pripremama. Mladi reprezentativac Srbije ne samo da je imao svoju ulogu tokom Ivanićevog izostanka, već se čini da ga Izarelac smatra neizostavnim delom svog tima i u nastavku teške sezone.

Izabrane vesti

Mijatović, Nedeljković i Šljivić su postepeno ostajali bez svoje uloge u timu, pa su negde od sredine septembra praktično i u potpunosti prekomandovani u Grafičar, gde su dobili neophodne minute u nogama i priliku da sazrevaju u seniorskom fudbalu kroz mečeve u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije. U međuvremenu su stigli i mečevi u Omladinskoj ligi šampiona, gde su sva trojica predstavljali kapitalna pojačanja za sastav Nenada Milijaša.

Zvezdini omladinski reprezentativci su razmaku od četiri dana imali priliku da odigraju dvomeč sa selekcijom Italije, koji je bio deo priprema za kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo u Bugarskoj u novembru. Na oba meča blistao je Jovan Mijatović, koji se tri puta upisao u strelce, a da je imao nešto više sreće u završnicama akcija mogao je još koji put da zatrese mrežu vršnjaka sa "čizme".

©Star Sport©Star Sport

Mijatović je pogađao i protiv Mančester Sitija i protiv Jang Bojsa u Omladinskoj ligi šampiona, pa su mu ovi mečevi i golovi u reprezentaciji stigli kao jasna potvrda da finalno sazrevanje teče na pravi način. U međuvremenu je osetio koliko je ove sezone teško tresti mreže na terenima u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije, ali se veruje da će i tu stvari doći na svoje mesto onda kada se ekipa Marka Neđića bude vratila na pobednički kolosek. Kada je u pitanju dres Crvene zvezde, Mijatović je poslednji meč odigrao protiv Novog Pazara 2. septembra, pa je ostao na četiri nastupa u ovoj sezoni, 72 minuta provedena na terenu i jednom postignutom golu protiv Mladosti u Lučanima. Nakon dolaska Šerifa Endijajea bez mesta u startnoj postavi ostao je Žan Filip Kraso, dok je Mijatović praktično istisnut iz rotacije.

Jovan Šljivić ove sezone ima 82 minuta u seniorskom timu crveno-belih, takođe u četiri utakmice, a poslednji put u protokolu je bio takođe protiv Novog Pazara, pa su i njemu mečevi u dresu Grafičara poslužili da dobije neophodne minute u seniorskom fudbalu. Mladom fudbaleru je u sastavu Crvene zvezde dodatno odmogla pojačana konkurencija u veznom redu od dolaska In Bom Hvanga, nakon čega je i Kings Kangva ostao bez bitnije uloge u timu.

Mladi desni bek Kosta Nedeljković odigrao je dva meča za Crvenu zvezdu u Mozzart Bet Superligi. Protiv Čukaričkog je bio i u startnoj postavi, ali ga od poraza na Banovom brdu nije bilo u sastavu Baraka Bahara. U jednom momentu tokom leta delovalo je da bi mladi fudbaler mogao da iskoristi činjenicu da Barak Bahar u svom timu nema nijednog klasičnog desnog beka, ali se to ipak nije dogodilo, pa ostaje da se vidi da li će se nešto promeniti u nastavku sezone.

Pred kraj leta na Marakanu je stigao i najtalentovaniji igrač Vojvodine Uroš Kabić, kao još jedna opcija u ofanzivnoj liniji srpskog šampiona, ali je i njegove potencijalne minute "skresala" žestoka konkurencija na stadionu Rajko Mitić. Kabić je u ostao u konkurenciji za prvi tim, ali je do sada mogao da računa samo na tri nastupa i 37 minuta na terenu u Mozzart Bet Superligi. Kabić je kao i Lučić na obavezama sa mladom reprezentacijom Srbije, ali ga nije bio u protokolu u Notingemu 12. oktobra, kada je ekipa Dušana Đorđevića doživela debakl.


tagovi

Jovan ŠljivićVladimir LučićKosta NedeljkovićJovan MijatovićUroš Kabić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara