Oskar Kardozo (©AFP)
Oskar Kardozo (©AFP)

Libertad sve češće gura nos u borbe za trofeje, titula na vidiku posle Crno-belog Klasika

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.05.23. | 22:30

Gumarelosi dočekuju Olimpiju u 19. kolu paragvajske Aperture, koja je u velikoj rezultatskoj krizi

Kada je paragvajska Primera u pitanju, opše poznata činjenica je da većina klubova koja čini elitni rang takmičenja dolazi iz prestonice ove južnoameričke države, Asunsiona. Prethodnih sezona čast provincije branila su uglavnom dva do tri kluba, a u tekućoj kampanji teret je pao na nejaka leđa kluba Heneral Kabaljero iz Huan Leona, jer čak 11 od 12 kluba u ligi su iz glavnog grada. Samim tim, gradski okršaji česta su pojava i gotovo su neizostavni deo svakog kola. Jedan od mnogih okršaja u Asunsionu nosi ime Clásico Blanco y Negro iliti Crno-beli Klasiko, a za koji nema potrebe previše objašnjavati poreklo naziva, jer su njegovi akteri Libertad i Olimpija.

Oba kluba poznata su po crno-belim bojama, ipak sa nešto drugačijim rasporedom u vidu vertikalnih ili horizontalnih linija. Ne zna se tačno kada je meč između ovih klubova počeo da se smatra klasikom. Jedna od pretpostavki i najverovatnija verzija datira iz 1955. godine kada je Libertad postao prvi klub koji je osvojio titulu šampiona Paragvaja bez poraza. Na početku iste sezone u prvom kolu Gumarelosi su savladali Olimpiju sa 2:1, što joj je bio jedini poraz te godine, te je tako završila kao drugoplasirana.

Izabrane vesti

Klasiko nema neku istorijsku priču i više je tu kao gradski okršaj trofejnijih klubova, što je ipak bez presedana kada je u pitanju Olimpija sa 46 pehara prvaka, dok Libertad može da se pohvali sa 22 trofeja namenjena nacionalnom šampionu, što ga stavlja na treće mesto večne liste ove južnoameričke države. Ipak pojedini novinari i statističari smatraju da je do rivaliteta došlo posle brojnih okršaja u borbi za titulu, što opet nema neku opravdanost, s tim što je u istoriji paragvajske Primera divizije, Libertad mnogo češće u konflikte i borbe za šampionsku titulu upadao sa Sero Portenjom, drugim najtrofejnijim klubom u državi sa kojim Olimpia ima najžešće rivalstvo. Do ovo trenda, smatra se da je došlo iz razloga što Olimpija predstavlja najjaču instituciju i najtrofejniji klub u Paragvaju, te tako ona definiše merilo kvaliteta, kao i više nego dostojnog rivala protiv koga su ostali, tada manji, gradski klubovi mogli da se dokazuju. Prestiž je i te kako bitan, a ova tradicija tokom decenija poprimila je oblike klasika.

Libertad protiv Olimpije, utakmica je koja će se odigrati u okviru 19. kola paragvajske lige. Sukob je zakazan 23.55 po srednjoevropskom vremenu i održaće se na stadionu dr Nikolas Leoz, Asunsionu.

23.55: (1,85) Libertad (3,45) Olimpija (4,00)

Pored paragvajskih giganata, a to su Olimpija i Sero Portenjo, postoji i institucija koja ponekad, a u poslednje dve decenije sve češće gura nos u ovo vekovno rivalstvo i borbu za titulu šampiona. Više nego jasno, to je slučaj Libertada, koji je četiri kola pre kraja paragvajskog šampionata na prvoj poziciji sa sedam bodova prednosti od najbližeg rivala Siklona de Barija Obrera. Tim Danijela Garnera u ovaj duel ulazi samouveren jer je dodao dve uzastopne pobede i želi da ostvari treći trijumf kako bi mogao da poveća prednost u odnosu na ostale konkurente. Gumarelo se pojavljuje kao veliki favorit za titulu i još drži epitet najboljeg napada u takmičenju, sa neverovatnih 35 golova u 18 kola, pored toga što ima i najbolju odbranu, sa samo 12 primljenih golova. U prošlom kolu, Libertad je gostovao Guairenji u gostima, pobedivši sa 2:0.

Trenutno klub zauzima prvo mesto nacionalne elite sa 44 osvojena boda, imajući sedam poena više od Sero Portenja, koji je trenutno na drugom mestu. U prethodnih pet duela zabeležene su tri pobede i dva poraza. Kao domaći tim, na stadionu Dr Nikolas Leoz, Libertad ima nedavni skor od sedam pobeda, jednog remija i dva poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Dok je na drugoj strani ekipa Olimpije, koja zauzvrat nije pobedila već pet uzastopnih mečeva i nalazi se pod pritiskom da slavi u derbiju i tako uspe da ublaži stalne kritike koje dobija zbog kampanje koja je ispod svakog očekivanja. U prošlom kolu, Olimpijin tim se suočio sa Heneral Kabaljerom, a čak i igrajući kod kuće, nije bio dovoljno jak da nametne svoj tempo igre, odigravši samo 1:1. Rezultat je frustrirao navijače i zadržao klub na petom mestu na tabeli paragvajske elite, sa osvojenih 25 bodova, čak 19 manje od noćašnjeg rivala.

Olimpija nije dorasla borbi za titulu u ovom izdanju Aperture. Otvaranje turnira najuspešnijeg paragvajskog kluba bilo je daleko od onoga što njegova istorija predstavlja. U poslednjih pet utakmica, zabeležena su četiri remija i jedan poraz. Igrajući na strani, tim Dijega Agirea ima učinak od tri pobede, pet remija i dva poraza u poslednjih deset odigranih utakmica.

Koliko god se i šta može dogoditi u klasiku ovakvog rivalstva dva velikana paragvajskog fudbala, trenutak je sasvim povoljan za Libertad, koji ima prednost da igra kod kuće i ima sve uslove da potvrdi svoju nadmoć na polju za igru, a eventualnom pobedom, gotovo bi zagarantovao mesto za 23. pehar šampiona Paragvaja, jer bi mu u preostala tri kola bio dovoljan i bod.

PARAGVAJ 1, APERTURA - 19. KOLO

Subota

23.55: (1,50) Sero Portenjo (4,00) Heneral Kabaljero (6,00)

23.55: (1,85) Libertad (3,45) Olimpija (4,00)

Nedelja

02.00: (2,20) Klub Guarani (3,30) Sportivo Trinidense (3,10)

Ponedeljak

00.30: (2,45) Resistensija (3,15) Takuari (2,80)

23.00: (1,75) Sportivo Amelijano (3,45) Guairenja (4,50)

Utorak

01.30: (2,45) Sportivo Lukenjo (3,15) Nasional Asunsion (2,80)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1LibertadOlimpija Asunsion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara