Kendri Paez (©YouTube)
Kendri Paez (©YouTube)

Liga puna talenata, ima mesta i za 15-godišnjaka kojeg prati Čelsi

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.02.23. | 23:02

Nova, 65. Serija A Ekvadora, počeće u noći između subote i nedelje od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu duelom Deportiva iz Kuenke i LDU Kita

Kada pričamo o fudbalu u Južnoj Americi, teško da vam je Ekvador prva, druga, pa čak i treća asocijacija koja vam padne na pamet. Ova zemlja sa severozapada Zelenog kontinenta svakako ne spada u fudbalski krem, ali i dalje ima mnogo razloga da se prati njihova Serija A. Veliki broj talenata, koje ćemo kasnije gledati na velikoj sceni u Evropi ili Brazilu i Argentini, cirkuliše kroz ovaj šampionat. I zbog toga će mnogi klubovi već od ove subote (01.00 časova po srednjoevropskom vremenu) da snimaju utakmice, počev od susreta Deportivo Kuenke i LDU Kita, na otvaranju Aperture.

Sistem takmičenja je isti kao i prošle sezone, prvenstvo će biti podeljeno na dva jednokružna dela, Aperturu i Klausuru. Samo, za razliku od primera radi Paragvaja, gde osvajač svakog od ta dva takmičenja dobija titulu, ovde će najbolje ekipe igrati finale za trofej. Tako je prošle godine pehar osvojio po prvi put u svojoj istoriji Aukas, koji je u velikom finalu savladao Barselonu iz Gvajakila sa 1:0.

Izabrane vesti

Zanimljivo da ni jednu polovinu takmičenja nije uspeo da osvoji Independijente del Valje, osvajač prošlosezonske Kopa Sudamerikane. U Aperturi je bio četvrti, a u Klausuri drugi, što je dovoljan pokazatelj koliko je prvenstvo Ekvadora neizvesno. Kao i to što je, pogotovo u 21. veku, veliki broj različitih timova osvajao titulu

-------------------

SVI ŠAMPIONI EKVADORA

16 – Barselona Gvajakil

14 – Emelek

13 – Nasional

11 – LDU Kito

5 – Deportivo Kito

1 – Deportivo Kuenka, Olmedo, Delfin, Independijente del Valje, Everest, Aukas

-------------------

Ono što je ipak najinteresantnije u vezi ovog prvenstva su mladi fudbaleri, od kojih su očekivanaja velika. Mnogi dobijaju rano šansu da pokažu talenat, prvenstvo je razvojno, a sada u najboljim evropskim klubovima od reprezentativaca Ekvadora imamo u Bajer Leverkuzenu Piera Insapijea (21), u Brajtonu Pervisa Estupinjana (25) i Moisesa Kaiseda (21), u Genku Anhela Presijada (25), u Valjadolidu Gonzala Platu (22)…

Imaju Ekvadorci i novu generaciju spremnu za izvoz, ali i nekoliko bisera od kojih se očekuje tek da zasijaju punim sjajem. Najviše pažnje u medijima svakako privlači vezista Independijente del Veljea, Kendri Paez, koji je ušao u tim iako ima svega 15 godina! Paez je već sedeo na klupi u Superkupu Ekvadora i Rekopi Sudamerikani, protiv Aukasa (3:0) i Flamenga (1:0), a očekuje se da će supertalentovani fudbaler dobiti šansu i da zaigra na velikoj sceni kada budu došle neke manje važne utakmice. Iako tek treba da debituje na seniorskom nivou, kadetski reprezentativac Ekvadora je već privukao pažnju Čelsija, čiji skauti ga drže na oku.

Independijente ima još jednu veliku nadu, 19-godišnjeg krilnog fudbalera Alana Mindu. Za razliku od Paeza, Minda je zaigrao protiv Flamenga, a već je sakupio 35 nastupa za A tim, uz tri gola i dve asistencije. On bi ove godine trebalo da izraste u jednog od lidera kluba, ako ne bude iznenađenja.

01.00: (3,15) Deportivo Kuenka (3,30) LDU Kito (2,15)

Svoje talente ima i Emelek, jedan od kandidata za titulu. Pre svega se misli na novo pojačanje Tomija Čambu, kojeg je Emelek „ukrao“ Orenseu. Iako je on pojačanje za budućnost, a prošle sezone je za Orense odigrao samo 18 minuta, raspoređenih na dve utakmice, tokom priprema na prijateljskim mečevima je Čamba privukao pažnju i pokazao treneru Migelu Rondeljiju da mora da mu pruži šansu.

Elektrosi su iz Orensea doveli još jednog perspektivnog igrača, 20-godišnjeg golmana Hilmara Napu. Reč je o čuvaru mreže omladinske reprezentacije Ekvadora, a videćemo hoće li uspeti da se izbori za minutažu pored veterana Pedra Ortiza (33).

LDU Kito će u izlog ove sezone staviti Jelcinja Erikea i Sebastijana Gonzaleza, veziste koji mogu da pokriju po nekoliko pozicija, dok je Barselonina najveća nada Giljerme Rendon, 20-godišnje levo krilo. Prošle sezone je, usled ozbiljnije povrede, odigrao samo pet mečeva, ali ove godine ga čeka važnija uloga. Takođe, šansu će u nekoj meri da dobije i 16-godišnji napadač Alen Obando, koji je ostavio dobar utisak tokom priprema.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

EKVADOR 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Subota

01.00: (3,15) Deportivo Kuenka (3,30) LDU Kito (2,15)

20.00: (1,28) Independijente del Valje (5,00) Mušuk Runa (9,50)

22.30: (2,35) Gvajakil Siti (3,15) Kumbaja (2,90)

Nedelja

01.00: (3,45) Gvalaseo (3,35) Barselona Gvajakil (2,00)

20.00: (3,45) Tekniko (3,25) Universidad Katolika (2,05)

22.30: (1,53) Aukas (3,80) Nasional (5,90)

Ponedeljak

01.00: (1,25) Emelek (5,20) Libertad (10,5)

Utorak

01.00: (2,10) Delfin (3,10) Orense (3,45)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Ekvador 1Deportivo KuenkaLDU KitoČelsiKendri Paez

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara