Marko Livaja i Nikola Kalinić (©Hajduk.hr)
Marko Livaja i Nikola Kalinić (©Hajduk.hr)

Livaja uveličao 111. Hajdukov rođendan, ovacije asistentu Kaliniću i prvenac Grgića (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.02.22. | 17:18

Bili ostvarili treću prolećnu pobedu i nastavili poteru za Dinamom – 3:1

Zlopatio se Hajduk kada nije imao majstorje, sada kada ih ima – šara sitan vez po terenu. Taktovima Marka Livaje pridodata je simfonija Nikole Kalinića, uparena su dva klasna napadača i pri svakom kontaktu s loptom plenili su na Hajdukovoj velikoj proslavi 111. rođendanu. Navijači su u transu, jer su Marko Livaja i Nikola Kalinić kliknuli na prvu. Plesali su Bili po njihovim notama i nadigrali Slaven Belupo na rasprodatom Poljudu – 3:1 (2:0).

Dinamo Zagreb životari na prvom mesto od golova Mislava Oršića i uspešno odbija nalete konkurencije, a Hajduk gotovo uvek može da računa na Livajine golove. Iz igre, slobodnjaka ili sa penala – pronaći će način. Najbolji strelac HNL-a ovenčao je treći prolećni trijumf Hajduka golom sa bele tačke, otklonio je svaku dilemu, ali danas nije bio u prvom planu. Pomno se pratio svaki dodir Kalinića sa loptom.

Izabrane vesti

Vratio se Nikola Kalinić na Poljud posle skoro 13 godina, u povratničkom debiju nije postigao gol, ali jeste mamio uzdahe sa tribina. Fokus očiju oko 14.000 duša bio je na Kaliniću, koji nije razočarao. Iako je odradio tek koji trening sa saigračima, saradnja pre svih sa Markom Livajom bila je besprekorna. Nisu se naigrali zajedno, ali se poznaju u dušu. Udruženim snagama servirali su Emiru Sahitiju gol za vođstvo.

Kratske kombinacije – od njih će živeti Hajduk. I od munjevite transformacije. Prošla je Kalinića lopta, stigla je do Livaje, koji ju je petom odložio najvećem pojačanju Bilih u zimskom prelaznom roku... Odigrao je Nikola Kalinić iz prve za Emira Sahitija, a krilni igrač je iz punog trka smestio loptu u mrežu i izazvao prvu od tri erupcije Poljuda.

Proteklo je prvo poluvreme u znaku Hajduka i dominaciji Dambrauskasovog tima, koji je opsedao gol Slavena i sabio goste u kazneni prostor. Nizale su se šanse Hajduka, a prednjačio je strelac prvog gola. Pokušao je Sahiti direktno iz kornera, zbog naleta vetra. I umalo su Sahiti, a pre njega i Lovrenčič uspeli da pogode iz mrtvog ugla.

Nikola Katić se našao na „ničijoj zemlji“, ali je Ivan Sučić fantastično intervenisao. Koji minut kasnije bio je nemoćan... Lukas Grgić postigao je prvenac na drugoj utakmici za splitski Hajduk. Imali su Bili na proslavi rođendana priliku da „zatvore“ utakmicu već u prvom poluvremenu, nisu to uradili, a u nastavku ih je sačekao hladan tuš. Kolumbijski napadač Hansel Zapata je početkom drugog poluvrmena obišao Josipa Elčeza – Hajdukov štoper kao da nije postojao – i pogodio je suprotan ugao Subašićevog gola.

U nekom prošlom vremenu – koliko minule sezone – Hajduk bi počeo da paniči, jedan gol bio bi dovoljan da se sve okrene naglavačke. Više – ne. Ponašao se splitski klub kao da mu prednost nije prepolovljena, plenio je igrom i odbio je idući nalet Slavena. A, onda je Antonio Bosec odradio posao za domaćina i olakšao mu put do trijumfa. Dobio je desni spoljni drugi žuti u četiri minuta i pred Hajdukom je pukao autoput. Pokazao je sudija u 71. minutu na belu tačku, a Marko Livaja je rutinski realizovao penal i stigao do kote 18 u šampionatu Hrvatske.

Livajin pogodak bio je signal da otpočne fešta na Poljudu.

HRVATSKA 1 – 23. KOLO

Petak

Šibenik – Hrvatski Dragovoljac 0:5 (0:3)

/Karica 19, Bristrić 22, Majstorović 45+3, Galešić 49, Frigan 75/

Subota

Lokomotiva Z. - Istra 1961 1:1 (0:0)

/Kulenović 80 - Beljo 54/

Dinamo Z. - Gorica 2:1 (0:0)

/Ademi 55, Oršić 89 - Kalik 64/

Nedelja

Hajduk - Slaven 3:1 (2:0)

/Sahiti 13, Grgić 26, Livaja 71pen - Zapata 52/

17.30: (2,00) Osijek (3,45) Rijeka (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Hajduk SplitSlaven BelupoNikola KalinićMarko LivajaHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara