Kovačić i Modrić slave (AFP)
Kovačić i Modrić slave (AFP)

Livaković paradama sprečio muke, Kovačić golovima zakopao Turke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.03.23. | 22:46

Hrvati se kao pobednici vraćaju sa vrlo nezgodnog gostovanja u Bursi, Pašalić namestio oba gola

Našla se Hrvatska u neprijatnoj situaciji nakon što je u prvom kolu na svom Poljudu ispustila pobedu protiv Velsa, ali nezgodno gostovanje Turskoj iskoristila je da pokaže od čega su njeni fudbaleri satkani i koliko je iskustva u njihovim nogama. Ipak je to treća reprezentacija sveta, a to su na svojoj koži osetili izabranici Štefana Kunca. Nisu ih Vatreni potukli do nogu, ali isto tako nisu paničili tokom uvdonih dvadesetak minuta dok je Turska ređala šanse, da bi sredinom prvog dela oni počeli da realizuju svoje - 0:2.

Dominik Livaković je sa nekoliko odbrana u uvodnoj fazi utakmice sprečio potencijalne muke u koje je njegov tim lako mogao da upadne, a na talasu njegovih sjajnih intervencija jahao je Mateo Kovačić i sa dva gola zakopao Hakana Čalhanoglua i drugove.

Izabrane vesti

Posle dve odigrane runde već se iskristalisalo da će se Hrvatska, Vels i Turska boriti za dve vize koje vode na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine. Bilo je to jasno i nakon žreba kojim su određeni članovi grupa, ali pogled na tabelu već u ranoj fazi kvalifikacija je vrlo interesantan jer Hrvatska i Vels imaju po četiri, a Turska bod manje.

Nije isključeno da bi utakmica otišla u nekom drugom smeru da Livaković majstorskim odbranama, prvo udarca Džengiza Undera iz petog, a zatim i lukavog pokušaja Kerema Akturkoglua iz desetog minuta, nije sprečio da se euforija u Bursi rasplamsa. Bacao se golman zagrebačkog Dinama poput pantera, baš nakon parade protiv Akturkoglua primio gol iz kornera koji je usledio, ali je on opravdano poništen zbog ofsajda.

PRVI GOL MATEA KOVAČIĆA POGLEDAJTE OVDE.

DRUGI GOL MATEA KOVAČIĆA POGLEDAJTE OVDE.

A onda su puleni Zlatka Dalića počeli da pojačavaju ritam, ušetali su se u 20. minutu u šesnaesterac Turske, osetili prostor i slobodu da razmene i previše dodavanja, pre nego što je Pašalić uposlio Kovačića, a ovaj reagovao kao centarfor.

I u toj akciji se videlo da je Dalić pogodio kada je promenio desnog beka u odnosu na meč sa Velsom od pre tri dana. Josip Juranović je platio ceh činjenice da je protiv Velšana bio najslabija karika, da je njemu pobegao igrač kod izjednačujućeg gola, te je morao da ustupi mesto Josipu Stanišić. Bek Bajerna je dao veliki doprinos napadačkoj igri, otvorio je vrata vodećeg gola, u nastavku meča takođe bio vrlo opasan.

Povreda Hakana Čalhanoglua iz 38. minuta uzdrmala je Turke, a moral im je ubio novi gol Kovačića tik pred odlazak na odmor. Igrao se četvrti minut nadoknade, a do izražaja je došla fudbalska vizija i genijalnost Luke Modrića. Lansirao je Pašalića u poziciju za udarac, što je vezista Atalante učinio dovoljno dobro da se nakon odbrane Merta Gunoka lopa nađe na nozi Kovačića.

Pred istek sat vremena igre, Pašalić je mogao da kruniše odličnu igru golom i zatvori utakmicu, a Gunok mu je refleksno sinuo zicer iz peterca. Turci jesu češće šutirali ka golu Livakovića u drugom delu, pokušavali da se vrate u igru, ali su Vatreni odlično zatvorili prilaze golu i ostavljali rivalu tek polu-šanse.

Zaključak - imali su Turci svoje šanse da usmere meč u željenom smeru. Ali kako ih nisu iskoristili, od sredine prvog dela, utakmica je otišla na vodenicu gostiju. Ili su oni jednostavno previše iskusni i kvalitetni, te su pustili svom veznom redu da vuče konce.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA D

Utorak

Turska - Hrvatska 0:2 (0:2)

/Kovaćić 20, 45+4/

Vels - Letonija 1:0 (1:0)

/Mur 41/

***kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeFudbalska reprezentacija TurskeMario PašalićDominik LivakovićMateo Kovačić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara