Vataru Endo i Jozua Kimih (AFP)
Vataru Endo i Jozua Kimih (AFP)

Liverpul izvisio za Kaiseda i Laviju pa krenuo po najpotcenjenijeg vezistu Bundeslige

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.08.23. | 23:12

Vataru Endo blizu Enfilda za 19.000.000 evra

Kao grom iz vedra neba! U istom danu odjeknula je informacija da je Liverpul poslao ponudu Štutgartu za iskusnog japanskog vezistu Vatarua Enda, a onda i vest da je transfer pred realizacijom. Nije ova kupovina Redsa bila ni u najavi, ali nakon što su izvisili za papreno skupe premijerligaške zverke Mojzesa Kaiseda i Romea Laviju - za koje su pritom imali novca - morali su brzo da reaguju.

Ugledni Atletik pozivajući se na svoje izvore iz Nemačke javlja da će Štutgart prodajom 30-godišnjeg Japanca zaraditi čak 19.000.000 evra. U jednu ruku veliki novac za čoveka što je zagazio u četvrtu deceniju života i koji je ušao u poslednju godinu ugovora. A sa druge strane, reč je o bundesligaškoj hobotnici na sredini terena.

Izabrane vesti

Daleko je Endo od svetla reflektora, dobrim delom i zbog činjenice da igra za Štutgart koji je prošle sezone jedva opstao u Bundesligi. A kada se malo zagrebe ispod površine, dolazimo do zaključka da je reč o jednom od najpotcenjenijih vezista u nemačkoj eliti. Od starta sezone 2020/21 Endo je u konkurenciji veznih igrača osvojio najviše lopti u svojoj trećini terena (254), dobio najviše vazdušnih duela (219), imao najviše otklonjenih opasnosti (175) i najviše intervencija u skoku (105). Drugi je bundesligaški vezista u pomenutom periodu po broju kontakata sa loptom (6511), drugi je po broju kompletiranih dodavanja (3940), drugi sa najviše osvojenih lopti u protivničkoj trećini (404), drugi po broju uspešnih startova.

Kapiten Štutgarta je po vokaciji defanzivni vezista, ali nebrojeno puta tokom karijere igrao je i kao štoper, a može da posluži i kao osmica. Endo je Bundesligu očigledno doktorirao, ali veliko je pitanje kako će se u 31. godini života, koji je posle Japana, u Evropi igrao samo za Sint Trojden i Štutgart, snaći u najkonkurentnijoj i najkvalitetnijoj ligi planete.

Liverpul je ovog leta ostao bez trojice veznih fudbalera. Fabinjo i Džordan Henderson su otišli u Saudijsku Arabiju, Nabi Kejta napustio Enfild nakon što mu je istekao ugovor, a manevar Liverpula pojačao je Aleksis Makalister u ranoj fazi prelaznog roka. Pitanje je, da li je Endo, nakon što je Liverpul izvisio za izrazite želje Laviju i Kaiseda, panično rešenje premijerligaša? Nešto poput Artura čija se pozajmica iz Juventusa prošle sezone ispostavila apsolutno nepotrebnom i pogrešnom.


tagovi

Letnji prelazni rok 2023LiverpulVataru EndoŠtutgart

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara