Endru Robertson (AFP)
Endru Robertson (AFP)

Liverpul pronašao recept za Lampardov anti-fudbal: Klopove izmene produžile borbu za titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.04.22. | 19:25

Everton sat vremena odolevao na Enfildu, ali ga poraz - 2:0 ostavio u zoni ispadanja

Na konstataciju da su Liverpulu do kraja sezone u kojoj se bori za titulu sa Mančester Sitijem, ostali derbiji protiv Evertona i Totenhema, mnogi su pričali kako će okršaj protiv gradskog rivala koji se bori za opstanak, biti mačji kašalj. Međutim, ekipa Frenka Lamparda, koji se odlučio za anti-fudbal i čiji puleni su većim delom utakmice bili apsolutno bezopasni, dobrano je namučila Redse ne dozvolivši im da povedu više od sat vremena, ni da reše utakmicu pre 85. minuta. Kvalitet pretendenta na trofej ipak je presudio, Endi Robertson je načeo, a Divok Origi zapečatio trijumf nad Karamelama - 2:0.

Jirgen Klop je, dakle, pogodio sa izmenama, jer je samo dva minuta nakon ulaska Origija i Luisa Dijaza, pala akcija u kojoj je Salah asistirao Šoktlanđaninu, a bek sjajno nadskočio Šejmusa Kolmana i skinuo bar 50 posto pritiska sa Liverpulovih leđa. A zatim je dvojac rezervista Dijaz - Origi kombinovao u 85. minutu posle čega je celom Enfildu bilo jasno da će Liver ponovo prići Sitiju na bod zaostatka. Klop je svoj ispit položio, što se baš i ne može reći za Lamparda.

Izabrane vesti

Ostaje pitanje za Frenka Lamparda - čemu ziheraški pristup, kada Everton očigledno može da igra fudbal i da napadne Liverpul, da gradskog rivala natera da strepi što je i učinio u završnih desetak i kusur minuta utakmice? Ovako, njemu i njegovim izabranicima se fudbalska planeta uglavnom podsmevala budući da je Everton okončao utakmicu sa svega 18 posto poseda lopte (mada je u pojedinim momentima on padao i na 13 procenata), te da je odigrao jedno od najsmušenijih prvih poluvremena od 2006. godine. Od tada se nije desilo da jedna ekipa u Premijer ligi za prvih 45 minuta upiše samo 32 tačna dodavanja.

Ako je bilo svetle tačke u napadačkoj igri Evertona, mogu da se podvuku ime i prezime Entonija Gordona, koji je u oba poluvremena, solo izletima pokušavao da pravi probleme odbrani Liverpula. U nekoliko navrata je uspevao da iznudi prekršje, zbog simuliranja i želje da izudi penal u prvom delu opravdano je "pоžuteo", u nekim situacijama je možda bio i žrtva loših procena glavnog sudije Atvela koji se danas dosta namučio da zaradi dnevnicu.

Prvo poluvreme donelo je česte čarke crvenih i plavih, Sadio Mane je gurno prste u oči jednom od protivničkih fudbalera, Džordan Pikford počeo da krade vreme već u sudijskoj nadoknadi drugog dela, što se savršeno uklapa u sliku Lampardove taktike da se do završnice meča ne primi gol i da se eventualno nešto uradi iz kontra napada.

Zamisao mu nije prošla, a da je samo nešto ofanzivniji pristup mogao da bude učinkovitiji, pokazali su Evertonovi retki napadački momenti u završnih dvadesetak minuta. Topovsko đule Demaraja Greja, prohujalo samo pola metra pored stative moglo je da sledi krv u žilama navijača na Enfildu. Koji minut kasnije, pokušaj Dele Alija da spoljnom uposli Aleksa Ivobija, ispred Nigerijca raščistio je Endi Robertson i tako, uz vodeći gol, kupio sebi zvanje jednog od igrača utakmice.

Liverpul je do njegovog gola bio bez udarca u okvir, a rezervista Luiz Dijaz još jednom pokazao da 45.000.000 koje je Liverpul zimus uložio u njegov transfer iz Porta, nije mnogo novca. Što reče Dirk Kajt pre Mersisajd derbija, Kolumbijac možda ne ume da priča engleski, ali on govori fudbalskim jezikom na terenu. Agilnost, elegancija, atraktivnost... šta god da zamislite, Dijaz je sposoban da izvede.

A pokušaj da uhvati makazice u 85. minutu pretvorio se u vrhunsku asistenciju za Origija. Belgijancu je ostalo da se pokloni i zakuca loptu u mrežu.

Liverpul na kontu već ima trofej Liga kupa i nastavlja da se nadmeće za još tri pehara, dok Evertonu u završnih šest utakmica očekuje grčevita borba za opstanak. Trenutno je 18-plasirani sa dva boda manje, ali i utakmicom manje od Barnlija.

PREMIJER LIGA – 34. KOLO

Subota

Arsenal - Mančester Junajted 3:1 (2:1)

/Tavareš 3, Saka 32pen, Džaka 70 - Ronaldo 34/

Lester - Aston Vila 0:0

Mančester Siti - Votford 5:1 (3:1)

/Žezus 4, 23, 49 pen, 53, Rodri 34 - Kamara 28/

Norič - Njukasl 0:3 (0:2)

/Žoelinton 35 i 41, Gimaraeš 49/

Brentford - Totenhem 0:0

Nedelja

Brajton - Sautempton 2:2 (2:1)

/Velbek 2, Salisu 44AG - Džejms Vord Praus 45+4, 54/

Barnli - Vulverhempton 1:0 (0:0)

/Vidra 63/

Čelsi - Vest Hem 1:0 (0:0)

/Pulišić 90/

Liverpul - Everton 2:0 (0:0)

/Robertson 62, Origi 85/

Ponedeljak

21.00: (2,10) Kristal Palas (3,50) Lids (3,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulEndrju RobertsonEndi RobertsonEverton

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara