Mohamed Salah (©Reuters)
Mohamed Salah (©Reuters)

Liverpul sravnio Ajbroks! Tajfun Salah za šest minuta do het-trika i rekorda Lige šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.10.22. | 22:57

Sedmica Redsa i agonija Rendžersa, zver se probudila - 7:1

Kažu da nije ni bleda senka igrača iz prethodnih sezona, da je magija nestala iz nogu princa Egipta i da nema liderski gen. Štošta je moglo da se spočita Mohamedu Salahu do ove večeri. Što su se dežurni kritičari sladili - sladili su se! Kriza je iza Livepula, kriza je iza Salaha. Probudio se uragan, razbesneo se egipatski amestro i sravnio je Ajbrojks. Het-trik za šest minuta i to kao rezervista - nikad viđeno do sada! Mohamed Salah je novi rekorder Lige šampiona, a na Ajbrosku će još dugo odzvanjati sedmica Redsa - 7:1 (1:1).

Od ove noći svi će drugačijim očima gledati Liverpul. Ponovo je gladan, željan da uništi rivala i demonstrirao je da to može. Kao nekada. A, egipatski virtuoz da je vulkan koji se umirio i da je pitanje trenutka kada će eruptirati i početi da rasipa lavu. Razlila se magma po Ajbroksu, skinuo je Mohamed Salah sa vrha Bafetimbija Gomisa. Francuzu je u meču sa zagrebačkim Dinamom koji je u najmanju ruku opisivan kao sporan i problematičan postigao het-trik za osam minuta, prešišao ga je princ Egipta. Liverpulov brzi voz uleteo je u stanicu Glazgov 120 sekundi pre no što je Gomis isporučio tri komada na Maksimiru.

Izabrane vesti

Pomirio se Jirgen Klop sa ispadanjem iz šampionske trke, digao je ruke od Premijer lige, ne i od Lige šampiona! Redsi nisu rekli poslednju reč, uprkos strahovitoj krizi koja ih (je) drma(la). Od “ušatog” pehara ne odustaju, u predvorju su nokaut faze. Deli ih jedino matematika, a vodi ih - Roberto Firmino! Poigrao se Mohamed Salah sa odbranom Rendžersa kada je sve bilo gotovo, iskalio je bez i ekspresno ispraznio škotski hram fudbala, ali Brazilac je taj koji je zaslužan što je uopšte dobio priliku da eksplodira i stavi priču na tačku o užasnoj formi. 

Liverpulova zvezda vodilja je Roberto Firmino. Upalio je baklju spasa, obasjao Klopovom timu put da ne tumara po mraku, nametnuo se kao gazda kada lopta druge nije slušala i zatim ustupio podijum Egipćaninu. Dva gola i asistencija za Darvina Nunjeza, da ih Urugvajac skine anatemu, da prodiše punim plućima i oseti kako je to postići gol za Redse u Ligi šampiona. Možda se ne sporazumeva najbolje sa Jirgenom Klopom, ali latinoamerička konekcija i te kako radi. 

Ako je nešto bilo potrebno Liverpulu - onda je to sedmica na Ajbroksu. Da začepi svima usta, da kritičari ućute makar na nekoliko dana i da ekipa, iako je iskasapljena povredama, vidi da nije zaboravila da igra fudbal. Bitka za “ušati” pehar za Liverpul je upravo počela.

Zlopatio se Mohamed Salah sve do večeras, činilo se kao da mu fali “neprijatelj” na terenu, kao da se izgubila ravnoteža odlaskom Sadija Manea u minhenski Bajern... Ugušio je tu priču i kada se seti nestvarne noći u Glazgovu prvi će mu na um padati Diogo Žota. Liverpul se zahvaljuje Bobiju, koji je pretekao Stivena Džerarda po broju golova u crvenom dresu u Ligi šampiona, za preokret, a Salah portugalskom nebeskom letaču. Asistirao je Salahu kod svakog od tri gola, poslednji je overavao loptu pre plasirki neuhvatljivih za Alana Mekgregora. A, ako je neko umeo da izvlači nemoguće, to je definitivno stari škotski veštac.

Napadači su na Ajbroksu bili na vrhuncu moći, upisao se i mladi Harvi Eliot posle simultanke Salaha, a Jirgena Klopa može da raduje doprinos bekova koliko i izdanje udarnih igala. U trenutku kada je Trent Aleksander Arnold povređen - među poslednjima, uz Žoela Matipa i Luisa Dijaza završio u ambulanti - i strašno je osporavan, kada Endi Robertson kuburi sa formom, prste kod golova su umešali Konstantinos Cimikas i Džo Gomez. Sa obe strane po ključno dodavanje.

Savršeno veče za Liverpul i Jirgena Klopa, a mirisalo je drukčije posle sjajne akcije Rendžersa na startu meča i egzekucije Arfilda...

Nizali su se pehovi za Porto protiv Atletika u Madridu, proveo se kao bos po trnju kada je udario na Klub Briž - sve je naplatio Bajer Leverkuzenu. Nastradali su Farmaceuti u dvomeču, neko je morao da plati za Portove tragedije, a to su bili oni. Osmehnula se sreća četi Serža Konseisaa. Promašio je domaćin penal, poništen je gol Patriku Šiku zbog igranja rukom, a Mehdi Taremi je dva puta pogodio sa kreča, ispeglao gol-razliku i katapultirao Porto na drugo mesto u grupi - 3:0 (1:0).

Priredio je Klub Briž prvorazrednu senzaciju, izborio plasman u nokaut fazu Lige šampiona dva kola pre kraja i ostavio Porto, Atletiko i Leverkuzen da se “kolju” za drugu kartu koja vodi dalje. Najbliži joj je portugalski šampion, a na Baj areni bi mogli da se pravdaju rečima kako su se vanzemaljske sile urotile protiv njih. Zamirisalo je na katastrofu kada se Galeno stuštio ka golu, prebacio loptu na desnu nogu i gađao bliži ugao. Otvorio je Porto domaćina na samom startu i do poluvremena gutao knedle. 

Zastala mu je prva u grlu kada je Kerem Damirbaj namestio loptu na belu tačku. Pročitao ga je Diogo Kosta kao knjigu - i u prethodnom meču odbranio penal - a sve je postalo gore po posle poništenog gola Patrika Šika. Utvrdio je sudija putem video-tehnologije da je češki napadač igrao rukom kod gola i poluvremene se pretvorilo u noćnu moru za Nemce. U košmaru im se javio i Mehdi Taremi. Za manje od deset minuta Bajer je skrivio dva penala, a Iranac je bio hladan kao špricer i pokvario je debi Ćabiju Alonsu.

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

Sreda

GRUPA A

Napoli - Ajaks 4:2 (2:0)

/Lozano 4, Raspadori 16, Kvarachelija 62 penal, Osimen 90 - Klasen 49, Bergvajn 83 penal/

Glazgov Rendžers - Liverpul 1:7 (1:1)

/Arfild 17 - Firmino 24, 55, Nunjez 66, Salah 76, 80, 81, Eliot 87/


GRUPA B

Atletiko Madrid - Klub Briž 0:0

Bajer Leverkuzen - Porto 0:3 (0:1)

/Galeno 6, Taremi 53, 64/



tagovi

PortoBajer LeverkuzenGlazgov RendžersLiverpulLiga šampionaMohamed SalahRoberto FirminoJirgen KlopDarvin NunjezAlan MekgergorHarvi EliotKostas CimikasDžo Gomez

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara