Slavlje fudbalera Voždovca (foto: FK Voždovac)
Slavlje fudbalera Voždovca (foto: FK Voždovac)

Ljajić, Suma i Šćepović zaigrali zajedno na Krovu, ali Voždovac pokazao evropskom Pazaru šta je uigran tim

Vreme čitanja: 5min | pon. 02.10.23. | 20:53

Veliku pobedu Zmajevima doneo Estonac Bogdan Vaštčuk u 74. minutu

Ako izuzmemo Partizan i Crvenu Zvezdu, prelazni rok kakav je Novi Pazar priredio minulog leta, jedan je od najatraktivnijih u istoriji srpske elite, a Adem Ljajić, Sejduba Suma i Marko Šćepović došli su u Rašku sa jasnim ciljem da Pazaru donesu evropsku pozornicu naredne sezone. Ali nakon inicijalne euforije i Ljajićeve bombe na debiju za pobedu protiv Napretka, mane ekipe Siniše Dobrašinovića počele su da izlaze na videlo, a glavna je - neuigranost.

Zaigrali su na Krovu TC Stadion zajedno Adem Ljajić (od starta), Sejduba Suma i Marko Šćepović (sa klupe), ali ono što Pazarci nisu imali u 10. kolu Mozzart Bet Superlige, Zmajevi su im natrljali na nos. Kompaknost na obe strane terena, uigrane akcije i na kraju koncentraciju u završnici... Sve su to imali puleni Marka Savića, a četvrtu prvenstvenu pobedu doneo mi je rezervista iz Estonije Bogdan Vaštčuk - 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Ispostavilo se da su prevagu Voždovcu, koji je večeras nadigrao Pazarce u Zaplanjskoj, donele izmene trenera Savića. Vaštčuk je ušao u 56. minutu i momentalo ubrzao igru domaćina pravovremenim dodavanjima pronalazivši konkretna rešenja u napadu, dok je Nikša Vujanović na teren kročio u 70. minutu i samo četiri minuta kasnije spakovao gol estonskom fudbaleru i letnjoj akviziciji Zmajeva.

Domaća ekipa je odlično neutralisala Adema Ljajića, a po ulasku u igru pola sata pre kraja meča, Suma i Šćepović pokazali su da kvalitet postoji, ali da su im neophodne utakmice. Drugim rečima, videlo se da nisu odradili pripreme sa ekipom. Suma je u nekoliko solo akcija demonstrirao kontrolu lopte iz dana u crno-belom dresu, Marko Šćepović se u završnici meča sjajno vinuo u vazduh u petercu Voždovca, ali je glavom poslao loptu pored gola. Jasno je bilo da nedostaje rutine visokom golgeteru.

Pitanje je kakvu bismo sliku na stadionu u Zaplanjskoj ulici gledali da je Frane Čirjak već u drugom minutu umeo da iskoristi neočekivani poklon Zmajeva. Golman Katić je imao poverenja video Busketsa ili Modrića u svom zadnjem veznom Aleksi Matiću i predao mu loptu u šesnaestercu međ trojicom čuvara. Nekadašnji omladinac Crvene zvezde ju je prihvatio, ali su zatim okliznuo ostavivši Čirjaku zicer i situaciju da pita Katića gde da mu šutira. Ciljao je malu mrežu, a pogodio stativu sa šest, sedam metara. I umesto ranog vođstva Pazara, Voždovac se trgnuo i krenuo ka golu gostiju.

Matić je iznuđenim žutim kartonom Ebanezera Anana i sa nekoliko konkretnijih dodavanja pokazao da je veliki kiks momentalno izbrisao iz memorije. Ekipa Marka Savića počela je da preti iz prekida i već u šestom minutu centaršut Mitrovića iz kornera mogao je da bude i asistencija, samo da je Filip Damjanović malo niže gađao glavom.

Do sredine poluvremena, uglavnom je žarište igre bilo oko centra igrališta bez konkretijih napada na obe strane, a udarac Nikole Bogdanovskog iz šesnaesterca razbio je monotoniju, ali ga je prilično lako ukrotio dobro postavljeni Katić. Golman domaćih nije imao problema ni šest minuta kasnije kada je sa dvadesetak metara šutirao Mitar Ergelaš.

Mihajlo Nešković je nekoliko puta pokušao da probije po levoj strani iznudivši nekoliko udaraca iz ugla, devetnaestogodišnji Matija Mitrović je tokom prvog dela uglavnom dugim loptama tražio Borisava Burmaza. I uspeo je u 25. minutu, ali je najbolji strelac Zmajeva i autor četiri superligaška pogotka od starta sezone oklevao sa udarcem i sve što je uspeo jeste da iznudi jedan od četiri kornera Voždovca u prvom delu. Napadački je Burmaz bio uglavnom neutralisan, ali je kvalitetno obavio nekolicinu defanzivnih zadataka u finišu prvog dela. Bio je magnet za lopte posle kornera i s lakoćom raščistio sopstveni šesnaesterac.

Za prvih 15 minuta drugog dela viđeno je više nego za kompletno prvo poluvreme. Na krovu je počelo da se zakuvava od 53. minuta i teledirigovane lopte Ergelaša iz slobodnjaka. Nacrtao je pozajmljeni vezista Čukaričkog loptu u peterac Bogdanovskom koji se obrukao i prebacio gol. Minut, dva kasnije, protiv-udar Voždovca i umalo gol Zečevića posle kornera.

Nisu Zmajevi patili za neiskorišćenim šansama, već su nastavili da jure pogodak i kao i prošle sezone, skalp Pazara u svojoj kući. I dočekali su ga zahvaljujući Vaštčuku.

Mogao je Pazar i ubedljivije da izgubi da nije bilo štopera Sisea koji je ostavio odličan utisak, odnosno golmana Mirkovića koji je u 77. minutu odbranio zicer rezervisti Danilu Teodoroviću. Još dva puta su za večerašnjih 90 minuta tresli mrežu, ali je gol Džuniora Flemingsa iz 39. minuta poništen zbog prethodnog faula Jamajčanina, a Jočićev malo pre isteka sat vremena igre zbog ofsajda, mada je VAR provera trajala puna tri minuta.

Možda je Voždovac prošle sezone bio ekipa koja je, naročito na svom terenu, umela da režira uspavanke, ali u aktuelnoj priča je potpuno drugačija. Nije trener Pazara slučajno istakao Zmajeve kao tim koji po njegovom mišljenju igra možda i najbolji fudbal u srpskoj eliti. To je ipak stvar ličnog ukusa, ali da najmlađi tim Mozzart Bet Superlige demonstrira konkretna napadačka rešenja i da se njegovi fudbaleri odlično razumeju, iz prvog lica videli su gosti iz Novog Pazara koji već 180 minuta nisu uspeli da zatresu mrežu, a koji ni posle 10 godina nisu pobedili Voždovac u Beogradu.

MOZZART BET SUPERLIGA, 10. KOLO

VOŽDOVAC – NOVI PAZAR 1:0 (0:0)

/Vaštčuk 74/

Beograd

Stadion: TC Stadion

Gledalaca: 600

Glavni sudija: Danilo Nikolić

Žuti kartoni: Anan (Novi Pazar), Jočić (Voždovac)

VOŽDOVAC (4-1-4-1): Katić 6,5 - Đurđević 6, Zečević 6,5, Damjanović 7, Đuričić 7 - Matić 6 - Flemings 6 (od 70. Vujanović 7), Jočić 6 (od 84. Medić /), Mitrović 6 (od 55. Vaštčuk 7,5), Nešković 6,5 (od 84. Novevski /) - Burmaz 6,5 (od 70. Teodorović 6,5)

NOVI PAZAR (4-4-2): Mirković 6 - Andrić 6,5, Azemović 6,5, Sise 7, Anan 6,5 (od 72. Karaklajić /) - Ergelaš 6, Milojević 5,5, Ljajić 6, Čirjak 5,5 (od 65. Jo Jin-Ho 6) - Golijanin 6 (od 59. Šćepović 6), Bogdanovski 6 (od 59. Suma 6)

Igrač utakmice: Bogdan Vaštčuk 7,5


MOZZART BET SUPERLIGA - 10. KOLO

Petak

Vojvodina - IMT 2:1 (1:1)

/Ivanović 12, 73 – M. Luković /

Subota

Spartak - Čukarički 0:3 (0:2)

/Adžić 13, Miladinović 25, Ivanović 76/

Crvena zvezda - Radnički Niš 1:0 (1:0)

/Ivanić 13/

Mladost Lučani - TSC 1:1 (0:1)

/Tumbasević 92 - Pantović 28/

Nedelja

Radnik – Javor 0:1 (0:0)

/Tanko 76/

Napredak - Partizan 0:2 (0:1)

/Kalulu 45+2, Jovanović ag 75/

Železničar - Radnički 1923 0:2 (0:1)

/Činedu 7, Bevis 82/

Ponedeljak

Voždovac - Novi Pazar 1:0 (0:0)

/Vaštčuk 74/



tagovi

fk voždovacFK Novi PazarNovi Pazar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara