Autogol Lorisa (© Reuters)
Autogol Lorisa (© Reuters)

London is red: Arsenal stručnjak za derbije, neka se spreme dva Mančestera (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.01.23. | 19:23

Lider Premijer lige dobio i drugi derbi sa Totenhemom

Crveni barjak nasred novog Vajt Hart Lejna. Arsenal gazduje ne samo severnim, već kompletnim Londonom! Opet je savladao Totenhem, učvrstio poziciju na vrhu tabele, a ako i dalje ima sumnjičavih da li će prvi proći kroz cilj na kraju sezone, jedno je sigurno: niko u glavnom gradu Velike Britanije ne igra fudbal bolje od ekipe Mikela Artete.

Dokazano u završnom susretu 18. kola Premijer lige. Tobdžije su brzopotezno rešile gostovanje lokalnom rivalu (2:0) i zadržale savršen učinak protiv klubova iz prestonice. Oba puta u sezoni savladale su Totenhem (početkom okrobra 3:1), a kad se na to doda da je lider bio bolji od Čelsija, Kristal Palasa i Brentforda u gostima, te Fulama i Vest Hema na svom terenu jasno je koliko je napredovao u odnosu na minulo prvenstvo.

Izabrane vesti

Samo, za status najboljeg tima u gradu se pehar ne dobija. Arsenal želi krunu i kolo pre kraja prvog kruga šampionata je prvi, sa opipljivih osam bodova više od Mančester Sitija koji posrće, a 22. januara dočekati Junajted, a 15. februara i Građane, deluje da bi, pod uslovom da dobije još dva derbija imao otvoren put ka tituli čekanoj 2004.

Takav scenario je još daleko, mada će gostovanje Totenhemu navijači crveno-belih pamtiti po činjenici da je Arsenal prvi put dobio na strani još od marta 2014. kad je na starom Vajt Hart Lejnu presudio Tomaš Rosicki, a u veznom redu igrao sadašnji trener Mikel Arteta. Uspeo je Španac da promeni mentalitet tima toliko da se na jednom od zahtevnijih gostovanja osećao komotno, kao da igra fudbal u dvorištu i na uverljiv način stekao zasluženu prednost.

Mahom zahvaljujući dvojici ponajboljih timskih igrača ove sezone. Prvo, Bukaju Saki, čiji je šut bio toliko snažan da je „polomio prste“ Igu Lorisu i primorao francuskog golmana da postigne autogol, da bi potom Totenhem ostavio suviše prostora razigranom dirigentu Martinu Edegoru, a Norvežanin sa velike udaljenosti pogodio za 2:0. Tko ubijeni u pojam domaćini nisu mogli dugo da se opasulje. Još je u međuvremenu Tomas Parti uzdrmao prečku, ostatak tima izgledao kao da igra protiv Notingem Foresta. Sigurno.

Uprkos tome, Totenhem je tim sjajnog ofanzivnog potencijala. Jedino što se to nije potvrdilo, uprkos šansama Sona i Harija Kejna u završnici prvog dela igre, te kapitena i Rajana Sesenjona početkom nastavka kad je domaćin sve karte bacio u napad. Tad je blistao Aron Ramzdejl koji je odbranama sačuvao Arsenalu prednost i nagovestio da su sve linije tima sa Emirata dobro ukomponovane.

Zato Arsenal možda zaslužuje da bude šampiona. Ovakvim ritmom put mu je nacrtan...

PREMIJER LIGA - 20. KOLO

Petak

Aston Vila – Lids 2:1 (1:0)

/Bejli 3, Buendija 66 - Bamford 83/

Subota

Mančester junajted – Mančester Siti 2:1 (0:0)

/Bruno Fernandeš 78, Rašford 83 – Griliš 60/

Brajton - Liverpul 3:0 (0:0)

/Marč 47, 53, Velbek 81/

Everton - Sautempton 1:2 (1:0)

/Onana 39 - Vord Praus 46, 78/

Notingem Forest - Lester 2:0 (0:0)

/Džonsosn 53, 85/

Vulverhempton - Vest Hem 1:0 (0:0)

/Podens 48/

Brentford – Bornmut 2:0 (1:0)

/Toni 39pen, Jensen 75/

Nedelja

Čelsi - Kristal Palas 1:0 (0:0)

/Haverc 64/

Njukasl - Fulam 1:0 (0:0)

/Isak 89/

Totenhem – Arsenal 0:2 (0:2)

/Loris 14 ag, Edegor 36/



tagovi

ArsenalTotenhemMartin EdegorBukajo SakaHugo LorisMikel Arteta

Obaveštavaj me

Arsenal
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara