Eto, Nejmar, Honda, Ronaldinjo, Adebajor (Reuters)
Eto, Nejmar, Honda, Ronaldinjo, Adebajor (Reuters)

Ludi zahtevi fudbalera klubovima - traktori za tatu, časovi kuvanja za ženu, helikopter i kiks zbog kog su se Rejni svi smejali

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.09.22. | 11:37

Od maštovitih i simpatičnih do apsolutno bahatih uslova, a akteri priče su Samjuel Eto, Ronaldinjo, Nejmar, Emanuel Adebajor, Mojze Ken....

Nedavno je španski El Mundo zatalasao svetsku javnost iznevši na videlo škakljive detalje zahteva Lionela Mesija dok je pregovarao sa Barselonom o novom ugovoru. Više od finansijskih zahteva u oči su upadali ustupci koje je Argentinac tražio klubu poput privatne lože na Kamp Nouu za njegovu i porodicu Luisa Suareza, privatnog aviona kojim bi sa porodicom svake godine za Božić išao u Argentinu, zatim bonusa od 10.000.000 evra samo za potpis i smanjenja izlazne klauzule sa 700.000.000 na samo 10.000 evra. Sve ovo, ali još mnogo toga tražio je Mesi i zahtevao da sve bude ozvaničeno ugovorom.

Možda jeste u društvu najvećih, ali nije jedini koji je Upravi tadašnjeg poslodavca tražio ispunjenje želja i hirova koje bi u realnost pretvorile zlatne ribice ili duh iz čarobne lampe. Verujte da su se zahtevi kretali na skali od maštovitih do onih apsolutno bahatih.

Izabrane vesti

SAMJUEL ETO

Uz dužno poštovanje prema Rožeu Mili, Samjuel Eto je najveći fudbaler u istoriji kamerunskog fudbala. Osvajao je Lige šampiona sa Barselonom i Interom, piše mu se i ona s početka 21. veka sa Real Madridom iako nije bio faktor. Preko 250 golova postigao je za Majorku, Barsu i Inter i zbog statusa jednog od najboljih napadača evropskog fudbala u datom momentu, drznuo se Anžiju iz Mahačkale, tada velikom projektu ruskog fudbala, traži avion kojim bi odlazio na treninge. Nije želeo da živi u Dagestanu, na obali Kaspijskog jezera gde je ekipa bila stacionirana. Na kraju su mu zahtevi delimično ispunjeni budući da je ekipa živela u ruskoj prestonici a igrali utakmice u Mahačkali, ali je Kamerunac svakako dobio svoj privatni avion i ostao u klubu dve sezone.

KEISUKE HONDA

Jedan boljih japanskih fudbalera u drugoj deceniji ovog veka. Keisuke Honda sakupio je blizu 100 nastupa za reprezentaciju, nekoliko sezona bio dominantan u moskovskom CSKA, u cv upisao i skoro 100 utakmica za Milan. Ali kratku epizodu u Brazilu 2020. obeležio je čudan zahtev usmeren ka upravi Botafoga. Honda je tražio oklopno, blindirano vozilo i nekoliko telohranitelja kako bi se osećao sigurnije dok putuje po Rio de Žaneiru.

RONALDINJO

Fudbaler za kojeg će mnogi reći da je u svom zenitu bio dominantniji od Mesija i Krisijana Ronalda. Jedan od najautentičnijih fudbalskih umetnika, čovek čijim je bravurama u dresu Barselone u El Klasiku morao da se pokloni i aplaudira i Santjago Bernabeu. Voleo je Ronaldinjo loptu, voleo je protivniku da proda "foru" od koje bi mu se yavrtelo u glavi, ali kao i većina Brazilaca, voleo je život, prevashodno noćni. Kada se 2011. godine vratio u domovinu i potpisivao za Flamengo, tražio je Dinjo da mu se u ugovor ubaci klauzula po kojoj će imati pravo da partija dva puta nedeljno bez da mu iko na tome zameri. Klub je pristao, a Dinju žurke nisu smetale za isporučivanje rezultata na terenu - na 44 nastupa tresao je mrežu 19 puta i namestio još 13 golova.

ROLF KRISTEL GIJE-MIJAN

U odnosu na prethodnike, znatno manje poznat fudbaler. Rolf Kristel Gije-Mijan je 1999. prešao iz Karlsruea u Ajntraht, ali je desnokrilni fudbaler iz Konga pristao da potpiše ugovor tek kada je u njega ubačena zanimljiva klauzula. Kako nije bio najsnalažljiviji u kuhinji, tražio je klubu da njegovoj supruzi plati časove kuvanja. U Frankfurtu su pristali, a on je za četiri sezone odigrao 103 utkamica uz 21 gol i 10 asistencija.

ĐUZEPE REJNA

Još jedna priča stiže iz Bundeslige, a ova poprima oblike genijalnosti. Đuzepe Reina je 1996. godine kao 24-godišnjak prelazio u Arminiju iz Bilefelda. Još nije bio afirmisan fudbaler, ali tražio je kule i gradove. Maltene bukvalno. Želeo je Rejna koji je kasnije osvojio i Bundesligu sa Borusijom Dortmund da mu klub svake godine sagradi po jednu kuću za svaku godinu koju bude proveo u klubu. Ali je težim putem saznao da se đavo krije u detaljima. Pravni tim Arminije je pristao, ali je ozbiljno "namagarčio" pohlepnog fudbalera. Kako Rejna nije definisao tip, niti veličinu kuće, u Arminiji su to iskoristili i svake godine ga častili kućom sagrađenom od lego kockica. Ostao je u klubu tri godine, a Arminija koja ga je platila 375.000 evra ga je 1999. prodala Borusiji za 2.200.000 evra.

MOJZE KEN

Iz Juventusove Primavere, kao vrlo talentovan uskočio je Mojze Ken u prvi tim Bjankonera. Tokom pregovora o novom ugovoru sa Starom damom, njegov otac Biorou tražio je od čelnika Juvea da mu kupe više traktora za njegovu farmu u Obali Slonovače kako ne bi naterao sina da napusti klub kao slobodan igrač. Svojevremeno su mediji pisali da je Juve prihvatio zahteve Kenovog oca, ali da je u međuvremenu sa samim fudbalerom ispregovarao drugačije uslove.

EMANUEL ADEBAJOR

Igrao je Emanuel Adebajor za velikane poput Arsenala, Mančester Sitija, Real Madrida, nastupao za Totenhem, a malo je poznato da je 2016. godine kao slobodan igrač pregovarao sa Lionom. Transfer se nije dogodio jer njegova bahatost nije imala granice. Želeo je napadač iz Togоa vilu na Korzici, helikopter i privatnog kuvara. Ali nije tu stao pa je tražio i dres sa brojem deset koji je pripadao Aleksandreu Lakazetu. Lion ga je odbio i nešto kasnije je potpisao za turski Bašakšehir.

NEJMAR

Sećamo se Nejmarovog dolaska u Evropu pod velom nove brazilske superzvezde koja će krenuti utabanim putevima Ronalda i Ronaldinja. Svestan svog vanserijskog kvaliteta Nejmar se nije libio da od Barselone traži da na svaka dva meseca plaća avionski prevoz za njegove prijatelje iz Brazila. Kako je Nejmara tada želeo i Real Madrid, Katalonci nisu smeli da se kockaju i uslišili su želju Brazilca.

MAURO IKARDI

Od nedavno Mauro Ikardi više nije u braku sa Vandom koja mu je istovremeno bila i supruga i agent. Argentinac je nedavno potpisao za Galatasaraj, a turski velikan morao je na sebe da preuzme čitavu paletu zahteva. Nekadašnji špic Intera i Pari Sen Žermena je dobio privatnog vozača dostupnog 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, ličnog kuvara i kuću sa obezbeđenjem. Vanda je tažila hotel u kojem će boraviti do decembra meseca i škole koje će njena i deca pohađati dok borave u Istanbulu. Ikardi je u Galatu došao samo na pozajmicu, ali je klub prihvatio sve zahteve.


tagovi

RonaldinjoSamjuel EtoNejmarMojze KenKeisuke HondaMauro IkardiEmanuel Adebajor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara