©Reuters
©Reuters

Ludnica u grupi smrti do poslednjeg minuta: Njukasl od nokaut faze do začelja za pola sata

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.12.23. | 23:00

PSŽ i Dortmund među 16 najboljih, Milan preokrenuo na Sent Džejmsis parku i otišao u Ligu Evrope

Grupa F je posle žreba označena kao “grupa smrti“, jedna od najujednačenijih u istoriji Lige šampiona. A, posle šeste runde možemo reći i – najneizvesnija, jer doslovno do poslednjeg minuta nije se znalo ko će na proleće nastaviti takmičenje u elitnom evropskom takmičenju. Na kraju su među 16 najboljih na Starom kontinentu otišli Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen pošto su u šestom kolu podelili plen na Signal Iduna Parku (1:1), dok je zahvaljujući preokretu i pobedi na Sent Džejmsis parku poslednji voz za eliminicaonu fazu u Ligi Evrope uhvatio Milan (2:1).

Najveći gubitnik je na kraju , kaže tako i tabela – Njukasl. Navijači engleskog kluba provozali su se ove noći na rolerkosteru emocija, ali im je isti na kraju preseo. Jer kada je Karim Adejemi u Dortmundu načeo Pari Sen Žermen, ekipa Edija Haua se našla na drugom mestu, sa kartom za nokaut fazu Lige šampiona u ruci, ali je nepunih pola sata kasnije ostala i bez one za drugo po kvalitetu kontinentalno takmičenje - praznih šaka.

Izabrane vesti

U Milanu teško da mogu da budu najsrećniji što su završili na trećoj poziciji ako uzmemo u obzir da su do pre malo više od pola godine igrali u polufinalu Lige šampiona, ali i te bi morali da se zadovolje što će na proleće uopšte igrati u Evropi, jer uoči poslednjih devedeset minuta grupne faze nisu imali ništa.

Kao što Parižani nisu imali imperativ pobede u Nemačkoj, jer im je odgovarao u jednoj od računica i remi, ali je Luis Enrike želeo da stvar uzme u svoje ruke i sam odlučuje o svojoj sudbini. A, odluka da na teren od samog starta pošalje četvoricu ofanzivala nagoveštavala je kako će francuski tim igrati na Signal Iduna Parku - ultraofanzivno od prvog minuta.

Tako je i bilo. Fudbaleri Pari Sen Žermena krenuli su u juriš ka golu Greboga Kobela, nije domaćin znao odakle mu preti veća opasnost. Nadirali su Sveci sa svih strana, kucali na vrata Dortmundovog gola, samo što nisu znali kako da ih odškrinu... Seriju neobjašnjivih promašaja otvorio je Kang In Li u 15. minutu propustivši zicer sa pet metara. Kilijan Embape je dva minuta kasnije zaobišao Kobela i poslao loptu u praznu mrežu, samo da bi se pravo niotkuda na putu ka istoj pojavio Niklas Zile i klizećim startom u poslednjoj sekundi sprečio vođstvo Parižana. Živce gostujućih navijača dodatno je istanjio Bredli Barkola uzdrmavši stativu sredinom prvog dela, da bi ih pred sam odlazak na odmor do ludila doveo Randal Kolo Muani šutiravši pored gola u situaciji 'jedan na jedan'.

I kako to obično biva, usledila je kazna. Mogli su fudbaleri Borusije da je izreknu rivalu još u prvom poluvremenu preko Marka Rojsa i Marijuša Volfa, ali su to učinili po nastavku utakmice. Ašraf Hakimi je petljao u opasnoj zoni, Rami Bensebaini mu je oduzeo i klizećim startom je dodao do Niklasa Filkruga, iskusni napadač je vratio na peterac za Karima Adejemija, a brzonogi Nemac je od stative sproveo u mrežu.

Međutim, nisu gosti očajavali. Nerealno je i bilo da do kraja noći promašuju i samo pet minuta kasnije Voren Zair Emeri je natrčao na odbitak posle Embapeovog prodora i zakucao loptu u bliži ugao. Do tog 56. minuta prštalo je na svakom delu terena, ali je od tog trenutka utihnulo. Tek povremeno Parižani su pretili, delovalo je kao im polako ponestaje ideja... A, onda je Embape na Hakimijevo dodavanje utrčao iza leđa odbrane, pobegao Humelsu i vinuo PSŽ na vrh tabele! Međutim, kratko se tamo zadržao šampion Francuske, javio se VAR i sugerisao glavnom arbitru Glenu Nibergu da se napadač gostiju aktivirao iz ofsajda. Ponovljeni snimak je pokazao – minimalnog. Ali dovoljnog da zadrži Dortmund na vrhu.

Na kraju je tamo i ostao, ali je Marko Rojs mogao da ga učvrsti na liderskoj poziciji i Pari Sen Žermenu spakuje kofere za Ligu Evrope, samo da je u situaciji 'tri na jedan' bolje iskontrolisao loptu i uposlio jednog od dvojice saigrača na bokovima...

Na utakmici u Engleskoj je takođe dugo na terenu postojao samo jedan tim - Njukasl. I pravo je pitanje kako na odmor nije otišao sa prednošću većom od jednog gola. Odgovor između ostalog leži i u Fikaju Tomoriju, odnosno njegovoj neverovatnoj intervenciji iz prve polovine prvog dela. Tada je Majk Menjan već bio savladan, Žoelinton je sa boka poslao oštru loptu sa boka pravo u noge Migelu Almironu, ali je ispred omalenog Paragvajca u poslednjem trenutku uklizao engleski defanzivac i sprečio domaćina da povede.

Tada je uspeo, ali u 33. minutu već nije bilo do njega. Lopta je došla došla do Žoelintona na ivici šesnasterca, Brazilac ju je primio i bez previše razmišljanja lansirao u dalji ugao. Neodbranjivo i za Menjana. Milan je bio u nokdaunu, Milan nije uspeo da uputi nijedan udarac u okvir protivničkog gola do odlaska na odmor. Njukasl je s druge strane po povratku sa pauze imao sve. Adejemijev gol učinio je da oči navijača engleskog tima zasijaju u 52. minutu. Ipak, ta iskra brzo se ugasila u njihovim zenicama.

Pad Svraka započeo je Zair Emeri izjednačujućim pogotkom na Vestfalenu u 56. minutu, da bi ga samo tri minuta kasnije nastavio Kristijan Pulišić ni iz čega, posle odbitka i lopte koju mu je majstorski u gužvi odložio Olivije Žiru. Međutim, iako je imao u rukama treće mesto, engleski tim nije prestajao da juriša na tri boda, svestan da bi mu oni u kombinaciji sa remijem u Dortmundu doneli drugu poziciju. I ostao je bez ičega. Rafael Leao u 79. minutu nije uspeo da ga kazni za nešto neoprezniji pristup, u kontri koju mu je otvorio Luka Jović pogodio je stativu, ali zato Samjuel Čukvueze jeste, i to svega sedamdesetak sekundi nakon što je ušao u igru. Opet je sevnula kontra, Jović je ponovo povukao napad, Noa Okafor (još jedan rezervista) odložio za Nigerijca, a ovaj iz prve "zavrnuo" u dalji ugao za preokret.

Na kraju je Milan mogao i ubedljivije da slavi, samo da je Tomori u još jednoj kontri - opet asistirao Jović - bio precizniji. Pogodio je stativu.

LIGA ŠAMPIONA - GRUPNA FAZA, 6. KOLO

Grupa F

DORTMUND - PSŽ 1:1 (0:0)

/Adejemi 52 - Zair Emeri 56/

NJUKASL - MILAN 1:2 (1:0)

/Žoelinton 33 - Pulišić 59. Čukvueze 84/



tagovi

Liga šampionaNjukaslPari Sen ŽermenMilanBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara