Krasimir Balakov debituje na klupi CSKA 1948 Sofija (©Shutterstock, ©Reuters)
Krasimir Balakov debituje na klupi CSKA 1948 Sofija (©Shutterstock, ©Reuters)

Ludo, luđe, šampionat Bugarske: Dva CSKA iz Sofije! Koji je pravi? Odmah na startu udariće brat na brata

Vreme čitanja: 8min | pet. 07.08.20. | 09:20

Oba kluba kažu da su naslednici najtrofejnijeg kluba naših istočnih suseda. Posle bankrota Armejaca 2016. godine, jedni su se fuzionisali sa Liteksom iz Loveča, a drugi su krenuli od amaterskog nivoa i posle samo četiri sezone stigli do elite. Danas igraju prvi, istorijski susret pred više od 20.000 navijača na stadionu Vasil Levski

Ima li luđeg prvenstva od bugarskog? Na startu igraju CSKA protiv CSKA. Oba tima su iz Sofije. Nismo pogrešili. Nova sezona kod naših istočnih suseda počinje u petak (19.00) duelom timova koji se isto zovu. Razlika je samo što jedan nosi prezime 1948 da bi se razlikovao od onog drugog. Oba kluba kažu da su naslednici velikana u Bugarskoj koji je osvojio 31 šampionsku titulu. Bugarski gigant osnovan 1948. godine se ugasio u septembru 2016. Moćni Armejci igrali su dva puta polufinale evropskih kupova, tu su ponikli veliki asovi bugarskog fudbala - Hristo Stoičkov, Emil Kostadinov, Ljubo Penev, Dimitar Berbatov, Stilijan Petrov, Martin Petrov… Tog kluba više nema. Ili, možda ipak ima?

I dalje vam ništa nije jasno. Vratićemo se malo u prošlost. Poslednju titulu CSKA je osvojio 2008. godine kada je klub slavio šest decenija postojanja. Tada je krenuo i propast kluba. Suočeni sa lošim poslovanjem i očajnom transfer politikom, dugovi su narasli do 13.000.000 evra (za bugarski fudbal ogromna suma), od čeka je 5.000.000 bio neplaćeni porez državi. U sezoni 2014/2015 velikan je izbačen u treći rang, amaterski nivo. Naredne sezone je osvojen Kup Bugarske što se smatralo podvigom. Očekivalo se da taj trofej bude svetlost u tunelu, tračak nade, ali je označio kraj kluba, gašenje moćnog CSKA. Biznismen, bugarski kralj nafte, Griša Gančev, pustio je da klub bankrotira u jesen 2016. godine.

Izabrane vesti

Trik je bio u tome da je uzeta licenca Liteksa iz Loveča. Došlo je do fuzije i klub je kao CSKA Sofija nastavio da igra elitni bugarski rang, a bio je pod tim nazivom priznat od strane Fudbalskog saveza naših istočnih suseda. To je naišlo na velike kontroverze u Bugarskoj. Nisu se svi članovi uprave složili sa ovim “izigravanjem zakona i propisa”, pa su bivše legende i deo navijača odlučili da naprave novi klub koji je dobio ime CSKA Sofija 1948. Nešto slično se dogodilo u Engleskoj, kada su nastala dva Vimbldona, jedan koji se preselio u Milton Kejns i drugi kog su osnovali navijači pod imenom AFC Vimbldon, koji je krenuo od devetog ranga, da bi od sezone 2016/2017 igrali isti rang - englesku treću ligu (Liga 1).

Navijači CSKA Sofije (©Reuters)Navijači CSKA Sofije (©Reuters)

Novoformirani klub CSKA Sofija 1948 osnovan je 19. jula 2016. godine u Centralnom vojnom klubu u Sofiji. Posle amaterskog nivoa i dve godine u drugoligaškom karavanu, prošle sezone, CSKA Sofija 1948 je bio prvi u drugoj ligi. Sezona se nije nastavila usled pandemije virusa korona, pa je klub automatski izborio plasman u elitu. Početkom juna najavljeno je da će na klupi tima u premijernoj sezoni u društvu najboljih da sedi veliko ime bugarskog fudbala, Krasimir Balakov.

Do skoro su oba kluba koristila iste boje, isti amblem ugašenog CSKA. Došle se do licitacije, pa je CSKA Sofija dobio pravo korišćenja originalnog grba kluba, dok je CSKA 1948 Sofija morao da promeni obeležja. Posle pretnje sudom, pre početka sezone, klub koji postoji tek četiri godine, morao je da se povinuje sudskoj odluci da pravni naslednik bugarskog giganta bude klub čiji je zvaničan naziv CSKA Sofija.

Zanimljivo, većina navijača podržava CSKA Sofiju, prošlogodišnjeg vicešampiona Bugarske. CSKA 1948 Sofija je domaćin večeras na nacionalnom stadionu Vasil Levski, ali će gostujućih navijača biti mnogo više. Bugarsko Ministarstvo zdravlja je odlučilo da dopusti polovinu kapaciteta stadiona u prestonici. Velelepni objekat u Sofiji, najveći u Bugarskoj, može da primi 43.340 gledalaca, pa se očekuje sigurno više od 20.000 navijača.

Prošle sezone na klupi vicešampiona sedeo je srpski stručnjak Miloš Kruščić, ali je on dobio otkaz posle poraza u finalu Kupa Bugarske od Lokomotive iz Plovdiva. Kormilo CSKA Sofije je preuzeo od 2. jula Stamen Belčev. I ove sezone cilj je skidanje sa trona moćnog Ludogoreca, koji ima devet uzastopnih titula šampiona Bugarske. Klub je stao na noge, finansijski ojačao. Pristiže i 10.000.000 evra za obnovu stadiona od danskog investicionog fonda koji već duži niz godina ulaže novac u istočnoj Evropi. Posle rekonstrukcije, klub bi od “stadiona Bugarske vojske” mogao da prihoduje i od nefudbalskih događaja, izdavanjem objekta za koncerte i slično.

Belčev se oslanja pre svega na inostrane fudbalere. Od pojačanja ovog leta pristigli su iskusni Holanđanin Jurgen Matej iz Sparte iz Roterdama, Jues Keita na jednogodišnju pozajmicu iz Lansa. Junus Sankara je došao kao slobodan igrač, a nekada je branio boje Bordoa, dok je Amos Juga stigao iz francuskog drugoligaša Avra. U toku je prelazni rok, a trener Belčev ne krije da će biti još novajlija. Ekipa iz Sofije je zainteresovana za dvojicu igrača Carskog Sela, vezistu Vesleija Nata i Alžirca Ahmeda Kenduzija.

Novi član elite CSKA 1948 Sofija ima drugačiju koncepciju. Oslanja je isključivo na domaće igrače. Iz Levskog je stigao Dimitar Pirgov i reprezentativac Bugarske Galin Ivanov, a najveće pojačanje je gol-mašina, vremešni 39-ogodišnji napadač, legenda bugarskog šampionata, Martin Kamburov. Nije se proslavio u inostranstvu, igrao je Al Ahli iz Dubaija, kineski Dalijan i grčki Asteras, ali je promenio mnogo klubova u otadžbini i svuda je nemilosrdno tresao mreže. Proslavio se u Lokomotivi iz Plovdiva. Veteran, koji u oktobru puni 40 godina, drugi je strelac u istoriji bugarskog šampionata, iza Petra Žekova.

Krasimir Balakov (©Reuters)Krasimir Balakov (©Reuters)

Krasimir Balakov radio je pre šest godina u Liteksu kod Griše Gančeva. Svestan je da će biti mnogo tenzija, ali veruje u pobedu svog tima.

"Očekujem dobar meč i pobedu. Za fudbal u Bugarskoj, ovaj dugoočekivani meč dogodio se u već u prvom kolu. Nisam razmišljao o provokacijama. Odradili smo trening. Napetost je ogromna, ali je ista za oba tima. Nemam brige, nemamo šta da izgubimo. Izlazimo samo sa željom da pobedimo. Naši odnosi sa gospodinom Grišom Gančevim su normalni. Radio sam u njegovom klubu. Morate da ga pitate da li ima problema sa mnom, ne znam. Zna da je trenerska profesija takva da ponekad mogu biti protivnik. Da li ću pobediti CSKA Sofiju ili Levski nije važno. Uvek dajemo sve od sebe. Nisam baba Vanga da predvidim šta će se desiti. Nema fudbala bez navijača. Dobro je što će tribune da budu dobro popunjene. Jeste ovo poseban meč, ali emocije treba da budu kontrolisane”, rekao je Balakov, prenosi bugarski Sportal.

Legija stranaca iz Razgrada, kao Seltik u Škotskoj, napada 10. titulu u nizu

Nova sezona u Bugarskoj počela je protekle nedelje kada je u Superkupu Lokomotiva iz Plovdiva golom Ilieva pobedila šampiona Ludogorec u Razgradu sa 1:0 i osvojila trofej. Zeleni su devetostruki uzastopni šampioni Bugarske. I ove sezone im se daju najveće šanse za titulu. U startnoj postavi na otvaranju sezone igrao je samo jedan rođeni Bugarin, štoper Teziev, a u nastavku su šansu dobili Đakov i Jankov. Poslednje pojačanje Ludogoreca je Španac, štoper španske Numansije Ihinio Marin. Biće to 17. stranac u timu.

Navijači Ludogoreca (©Reuters)Navijači Ludogoreca (©Reuters)

U šampionatu Bugarske mogu da igraju petorica inostranih fudbalera, a caka je u tome da se fudbaleri iz Evropske unije ne vode kao stranci. Ludogorec ima šestoricu igrača sa dvojnim državljanstvom, koji pored matičnog takođe imaju pasoše neke od zemalja EU: Vanderson i Renan imaju državljanstva Brazila i Bugarske, Aniset Abel ima Francuske i Madagaskara, Džordan Ikoko pasoše Francuske i DR Kongo, Žoržinjo ima Portugalije i Gvineje Bisao i Kauli Soza se vodi kao Brazilac i Nemac.

Poljak Jakub Šverčok i Rumuni Klaudiju Kešeru, Kozmin Moci i Dragoš Grigore, kao I Španac Ihinio Marin se vode kao domaći igrači. Stranci su Izraelac Dan Biton, Brazilac Sisinjo, Mavis Čibota koji ima državljanstva Izraela i Konga, Taleb Tavata sa pasošima Izraela i Sudana i Senegalac Stefan Bađi. Na klupi bugarskog šampiona sedeće Čeh Pavel Vrba.

Veći deo sezone za Ludogorec neće igrati reprezentativac Bugarske, rođeni Brazilac, Vanderson. On je pre nekoliko dana operisao ligamente kolena i čeka ga višemesečna pauza. Na premijeri protiv Boteva u subotu za “Ludu šumu” neće igrati Žoržinjo i Rumun Klaudiju Kešeru. Oni su zaraženi virusom korona i moraće u izolaciju. Brazilac Sisinjo će takođe propustiti prvi meč sezone zbog kazne. Prvobitno je suspendovan na četiri utakmice, ali posle žalbe šampiona samo će biti na hlađenju jednu utakmicu. Zbog crvenog kartona u Razgradu prošle nedelje jedan meč pauze dobio je i Džordan Ikoko.

Božinov opet na pragu Levskog, finansijska kriza velikana

Valeri Božinov (©MN Press)Valeri Božinov (©MN Press)

Ptica selica bugarskog fudbala Valeri Božinov nikako da se skrasi u nekom klubu. Posle rastanka sa italijanskom Peskarom, nekadašnji napadač Partizana se vratio u Bugarsku. Trenira sa Levskim i nije iskjučeno da pojačati tim iz Sofije u nastavku sezone. Njemu ugovor sa italijanskim timom traje do 31. avgusta. To tada ne može da potpiše za novi klub. Pre nekoliko dana je počeo pripreme sa Levskim.

"Imao sam povredu prošlog meseca. Sad sam dobro. Nisam na nivou ostalih kolega, ali videćemo gde će se nastaviti moja karijera. Igrao sam u mnogim klubovima, ali mi je Levski najviše u srcu”, rekao je Božinov za Sportal.

Levski je u velikim finansijskim problemima. Budžet kluba je tri puta manji nego prošle sezone. Predsednik kluba Pavel Kolev rekao je da će mesečni budžet da bude od 250.000 do 300.000 evra. Klub dugije oko 2.000.000 evra, a tu su uračunate i neisplaćene plate fudbalerima i porez državi.

Lokomotiva iz Plovdiva preti najboljima

Fudbaleri Lokomotive iz Plovdiva slave Kup Bugarske protekle sezone (©Reuters)Fudbaleri Lokomotive iz Plovdiva slave Kup Bugarske protekle sezone (©Reuters)

Navijači Lokomotove iz Plovdiva su u delirijumu posle osvojenog Superkupa Bugarske. Stručnjak iz Bosne i Hercegovine na klupi tima, Bruno Akrapović, rekao je da su Ludogorec i CSKA Sofija i dalje favoriti za titulu u Bugarskoj.

"Ljudi stavljaju statistiku u prvi plan i kažu da sam najuspešniji trener u istoriji kluba. Ne znam koliko ima istine u ovome, ali planiraju da mi podignu spomenik ispred stadiona. Živim ljudima ne treba postavljanje spomenika. Drago mi je što klub ceni moj rad i osećam se dobro, pravo mi je zadovoljstvo da radim u Lokomotivi. U nedelju ćemo igrati gradski derbi protiv Botev Plovdiva. Biće teško prikupiti dodatnu motivaciju kod igrača, ali to važi za sve, ne samo za nas, tako da moramo i dalje da pobeđujemo. Realan sam, znam naše mogućnosti. Učinćemo sve da igramo dobar fudbal, jer smo mlada ekipa i ne želim da vršim veliki pritisak na momke, ne želim da preterujem sa ciljevima. Prepuštamo ulogu favorita Ludogorecu i CSKA, koji imaju mnogo veće budžete od nas”, istakao je Akrapović za Sportal.

Sve karte za derbi Plovdiva u nedelju su rasprodate. Odlukom nadležnih vlasti na tribinama može da bude 50 odsto navijača od kapaciteta stadiona.

Liga ima 14 klubova. Posle dvokružnog sistema, odnosno 26 kola, šest najboljih klubova igraće plej-ofa za šampiona, a ostalih osam ekipa boriće se za opstanak u bugarskoj eliti.

BUGARSKA – 1. KOLO

Petak

19.00 (5,40) CSKA 1948 Sofija (3,45) CSKA Sofija (1,65)

Subota

16.45 (2,35) Montana (3,00) Arda (3,10)

19.00 (7,50) Botev Vratsa (4,50) Ludogorec (1,38)

Nedelja

17.45 (3,05) Botev Plovdiv (3,00) Lokomotiva Plovdiv (2,40)

20.00 (2,10) Slavija Sofija (3,05) Černo More (3,60)

Ponedeljak

19.00 (3,00) Levski (3,20) Beroe (2,30)

Utorak

19.00 (2,25) Carsko Selo (3,15) Etar (3,15)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Bugarska 1BugarskaLudogorecCSKA SofijaLevski Sofija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara